Fiul risipitor

  Un om avea doi fii. Cel mai tânăr din ei a zis tatălui său: „Tată, dă-mi partea de avere ce mi se cuvine.” Și tatăl le-a împărțit averea. (Luca 15:11-12; citiți și v. 13-32)

  Domnul Isus a rostit pilda cu oaia pierdută, pilda cu banul pierdut și cea a fiului risipitor pentru a răspunde cărturarilor și fariseilor care îl acuzau că alege tovărășia păcătoșilor; în aceste parabole, El a arătat că misiunea Sa în lume nu era să aducă nefericire, să condamne și să distrugă, ci să caute ce era pierdut. Căci aceștia aveau nevoie de un Mântuitor.

  Fiul risipitor nu era un fiu supus, nu era unul care să asculte de tatăl său, ci unul care voia să meargă pe propria cale. Simpatia, duioșia și iubirea tatălui fuseseră interpretate greșit și, cu cât tatăl acționa cu mai multă răbdare, bunătate și bunăvoință, cu atât mai răzvrătit devenea fiul. El socotea că libertatea sa era restrânsă, căci pentru el libertatea însemna dezmăț și, deoarece tânjea să fie independent față de orice fel de autoritate, el a fugit de toate restricțiile din casa tatălui său și curând și-a cheltuit banii într-un trai destrăbălat. În țara unde s-a dus a venit o foamete mare și, fiindu-i foame, ar fi vrut bucuros să se sature cu roșcovele pe care le mâncau porcii. (…)

  Nu era nimeni care să-i spună: „Nu fă asta că o să-ți faci rău. Fă asta, că așa e bine.” Lovit de foamete, s-a lipit de unul dintre locuitorii țării aceleia. El a fost trimis să facă cea mai umilitoare muncă – să păzească porcii. Deși pentru un iudeu aceasta era cea mai înjositoare muncă, era dispus să facă orice, atât de disperată era starea lui.

  Suferea cumplit de foame și nu avea ce să mănânce și, în aceste împrejurări, își aduce aminte că tatăl său are pâine îndeajuns și de rezervă și se hotărăște să se întoarcă la tatăl său. A luat degrabă această decizie și nu a mai stat pe gânduri. „Când era încă departe, tatăl său l-a văzut și i s-a făcut milă de el, a alergat de a căzut pe grumazul lui și l-a sărutat mult.”

  Casa părintească arăta la fel ca atunci când o părăsise, însă ce schimbare se petrecuse cu el. Tatăl nu îi dă ocazia să spună: „Fă-mă ca pe unul din argații tăi.” Primirea care i s-a făcut îi dă asigurarea că a fost repus în calitatea de fiu. – Signs of the Times, 29 ianuarie 1894

  Fiul risipitor - 2019. Fiul risipitor socotea că libertatea sa era restrânsă, căci pentru el libertatea însemna dezmăț și, deoarece tânjea să fie independent față de orice fel de autoritate, el a fugit de toate restricțiile din casa tatălui său și curând și-a cheltuit banii într-un trai destrăbălat.
  Ellen White
  Comuniunea cu Dumnezeu încurajează gândurile bune, aspiraţiile nobile, percepţia clară a adevărului şi planuri de acţiune măreţe. Cei care îşi leagă astfel sufletul de Dumnezeu, sunt recunoscuţi de El ca fii şi fiice ale Sale. Ei se ridică mereu mai sus şi tot mai sus, dobândind o perspectivă clară asupra lui Dumnezeu şi asupra veşniciei, până când Domnul face din ei canale de lumină şi de înţelepciune pentru lume.

  Din aceeași categorie

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...