Cutia Pandorei

  Căci Tu eşti nădejdea mea, Doamne Dumnezeule! În Tine mă încred din tinereţea mea. (Psalmii 71:5)

  Ascultă ediția audio aici.
  În „Munci şi zile”, Hesiod povesteşte cum Prometeu, unul din cei zece Titani, a fuat focul din carul soarelui şi l-a adus oamenilor. Zeus, cel mai important dintre zei, s-a înfuriat foarte tare şi a vrut să îl pedepsească trimiţându-i-o în acest scop pe Pandora, prima femeie creată. Prometeu îl găzduia pe fratele său Epimeteu, care s-a îndrăgostit de Pandora şi a luat-o de soţie. Pandora a adus în bagajele sale o misterioasă cutie care conţinea toate relele în stare să umple lumea de dureri şi suferinţe, dar şi tot ce era nevoie pentru a le remedia. Epimeteu a avertizat-o pe Pandora de pericolul de a deschide cutia. Dar tânăra femeie, căzând pradă curiozităţii, a deschis-o. Ce zi funestă! Toate relele care iau astăzi cu asalt pe nefericiţii muritori s-au dezlănţuit şi, odată cu ele, şi toate virtuţile, care s-au întors imediat în Olimp, reşedinţa zeilor. Înspăimântată de ceea ce a făcut, Pandora a închis imediat cutia. Dar speranţa, ultimul dintre daruri, mai precis acela de care oamenii au atâta nevoie pentru a depăşi relele care îi iau cu asalt, a rămas prizonieră înăuntru. Prin mitul cutiei Pandorei explicau grecii antici originea răului şi remediul lui.

  Providenţa divină rupe fatalismul răului, oferind alternative. Prin făgăduinţele Sale îl delimitează în timp, generând speranţă în această lume. Speranţa este cu mult mai mult decât una dintre cele trei virtuţi teologice, mai mult decât o iluzie. Este un mod de viaţă, cel al copiilor lui Dumnezeu, şi, mai concret, al nostru, al celor care trăim în speranţa revenirii. Biblia este purtătoarea unui mesaj de speranţă. Să crezi în Dumnezeu înseamnă să îţi pui speranţa în El, înseamnă să depăşeşti contextul dureros al prezentului, să ignori previziunile triste asupra viitorului. Înseamnă să trăieşti în siguranţă, încrezător că Dumnezeu va interveni în favoarea ta, nu doar aici şi acum, dar şi pentru veşnicie.

  Să trăieşti plin de speranţă, cum afirmă Ellen White, este o mărturie pentru lume: „Bucuraţi-vă în nădejde” (Romani 12:12). „Oriunde am merge, să dăm dovadă de un spirit de speranţă şi de bucurie creştină; astfel, cei separaţi de Hristos se vor simţi atraşi de religia pe care o practicăm; cei necredincioşi vor putea vedea consistenţa credinţei noastre” (Our Father Cares, p. 229).

  Isus poate face ca faţa ta să reflecte astăzi această preafericită speranţă şi harul Său poate alunga din inimă orice tristeţe. Nu trebuie decât să îi ceri!

  Cutia Pandorei - 2020. Isus poate face ca faţa ta să reflecte astăzi această preafericită speranţă şi harul Său poate alunga din inimă orice tristeţe. Nu trebuie decât să îi ceri!
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...