Cutia Pandorei

  Căci Tu eşti nădejdea mea, Doamne Dumnezeule! În Tine mă încred din tinereţea mea. (Psalmii 71:5)

  Ascultă ediția audio aici.
  În „Munci şi zile”, Hesiod povesteşte cum Prometeu, unul din cei zece Titani, a fuat focul din carul soarelui şi l-a adus oamenilor. Zeus, cel mai important dintre zei, s-a înfuriat foarte tare şi a vrut să îl pedepsească trimiţându-i-o în acest scop pe Pandora, prima femeie creată. Prometeu îl găzduia pe fratele său Epimeteu, care s-a îndrăgostit de Pandora şi a luat-o de soţie. Pandora a adus în bagajele sale o misterioasă cutie care conţinea toate relele în stare să umple lumea de dureri şi suferinţe, dar şi tot ce era nevoie pentru a le remedia. Epimeteu a avertizat-o pe Pandora de pericolul de a deschide cutia. Dar tânăra femeie, căzând pradă curiozităţii, a deschis-o. Ce zi funestă! Toate relele care iau astăzi cu asalt pe nefericiţii muritori s-au dezlănţuit şi, odată cu ele, şi toate virtuţile, care s-au întors imediat în Olimp, reşedinţa zeilor. Înspăimântată de ceea ce a făcut, Pandora a închis imediat cutia. Dar speranţa, ultimul dintre daruri, mai precis acela de care oamenii au atâta nevoie pentru a depăşi relele care îi iau cu asalt, a rămas prizonieră înăuntru. Prin mitul cutiei Pandorei explicau grecii antici originea răului şi remediul lui.

  Providenţa divină rupe fatalismul răului, oferind alternative. Prin făgăduinţele Sale îl delimitează în timp, generând speranţă în această lume. Speranţa este cu mult mai mult decât una dintre cele trei virtuţi teologice, mai mult decât o iluzie. Este un mod de viaţă, cel al copiilor lui Dumnezeu, şi, mai concret, al nostru, al celor care trăim în speranţa revenirii. Biblia este purtătoarea unui mesaj de speranţă. Să crezi în Dumnezeu înseamnă să îţi pui speranţa în El, înseamnă să depăşeşti contextul dureros al prezentului, să ignori previziunile triste asupra viitorului. Înseamnă să trăieşti în siguranţă, încrezător că Dumnezeu va interveni în favoarea ta, nu doar aici şi acum, dar şi pentru veşnicie.

  Să trăieşti plin de speranţă, cum afirmă Ellen White, este o mărturie pentru lume: „Bucuraţi-vă în nădejde” (Romani 12:12). „Oriunde am merge, să dăm dovadă de un spirit de speranţă şi de bucurie creştină; astfel, cei separaţi de Hristos se vor simţi atraşi de religia pe care o practicăm; cei necredincioşi vor putea vedea consistenţa credinţei noastre” (Our Father Cares, p. 229).

  Isus poate face ca faţa ta să reflecte astăzi această preafericită speranţă şi harul Său poate alunga din inimă orice tristeţe. Nu trebuie decât să îi ceri!

  Cutia Pandorei - 2020. Isus poate face ca faţa ta să reflecte astăzi această preafericită speranţă şi harul Său poate alunga din inimă orice tristeţe. Nu trebuie decât să îi ceri!
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...