Nu vă credeți înțelepți

  Nu umblaţi după lucrurile înalte, ci rămâneţi la cele smerite. Să nu vă socotiţi singuri înţelepţi. (Romani 12:16)

  Ascultă ediția audio aici.

  Controversele religioase se aprind de obicei din cauză că intră în joc unele întrebări transcendentale, de care depinde adesea înţelegerea adevărului. Pavel ştia asta din proprie experienţă şi, deşi încerca să combată artificiile erorii făcând referire la adevăr în spiritul dragostei (Efeseni 4:15), glasul nu-i tremura atunci când denunţa schimbările doctrinare ale galatenilor sau erorile falşilor învăţători iudaizanţi (Galateni 3:1; 2 Corinteni 2:17). În mod trist, aceste polemici au cauzat diviziuni şi disidenţe pe tot parcursul istoriei. Şi cu toate că înfruntările dintre adevăr şi eroare au permis demascarea unor false doctrine care nu aveau nicio legătură cu adevărul, denunţând interpretările fanteziste ale Scripturii şi identificându-i pe cei în apostazie, nu doar că erezia şi eroarea au fost confruntate cu adevărul, ci şi cu aroganţa şi orgoliul spiritual manifestate de reprezentanţii dreptei-credinţe. De aceea recomandă Pavel romanilor: „Nu umblaţi după lucrurile înalte, ci rămâneţi la cele smerite. Să nu vă socotiţi singuri înţelepţi” (Romani 12:16).

  Niciodată să nu uităm că Dumnezeu este singurul deţinător al întregului adevăr, căci El este adevărul; că noi, oamenii, căutăm dreptatea, fără a o deţine însă vreodată; că ea este cea care ne posedă, prin harul lui Dumnezeu, prin intermediul Cuvântului Său şi prin lucrarea Duhului Sfânt; că în orice controversă şi polemică, de orice natură, trebuie să căutăm să aducem slavă lui Dumnezeu şi nu nouă înşine, că aroganţa şi suficienţa nu fac parte din patrimoniul adevărului. Întrucât cei care au parte de adevăr şi au înţelepciunea de a proceda după modelul divin duc, înainte de toate, o viaţă curată, sunt împăciuitori, plini de bunătate, liniştiţi, empatici, nepărtinitori, sinceri şi făcători de bine (Iacov 3:17).

  Când mă încăpăţânez să îmi impun punctul de vedere într-o polemică în care se confruntă mai multe păreri; când mă simt superior; când am impresia că sunt singurul care are dreptate; când încerc să fac să conteze criteriile mele; când caut slava personală; când mă îndoiesc de sinceritatea şi onestitatea altora; când acţionez cu un orgoliu nemăsurat sau ca un egoist murdar fără să îmi dau seama, şi când atitudinea mea devine un obstacol insurmontabil pentru consens şi unitate, şi atunci este un Dumnezeu în ceruri.

  Astăzi, cereţi Cerului să îndepărteze acest spirit din viaţa voastră şi să vă ajute să fiţi un factor de unitate în biserica voastră.

  Nu vă credeți înțelepți - 2020. Astăzi, cereţi Cerului să îndepărteze acest spirit din viaţa voastră şi să vă ajute să fiţi un factor de unitate în biserica voastră.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te rog, salvează-mă!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru binecuvântările pe care mi le-ai oferit prin copiii mei! Te rog, ajută-mă să fac tot posibilul să îi îndrum prin exemplu și învățătură spre mântuire! PROVOCARE: Caută să descoperi astăzi „bombele” cu care se joacă copiii tăi sau cei din jurul tău și fă tot ce poți ca să îi salvezi!

  Timiditatea spirituală

  Doamne, dă-ne curajul să permitem „focului” Cuvântului Tău și lucrării Duhului Tău să curețe viața noastră și a copiilor noștri pentru a fi în siguranța oferită de făgăduința Ta de mântuire! PROVOCARE: Mai știi făgăduința primită la începutul anului? Dar textul de memorat de la Școala de Sabat? Ce-ar fi să îți faci un plan de a memora cât mai mult din Biblie și de a-i ajuta și pe copii să o facă?

  Cea mai valoroasă moştenire

  Lucrează, Doamne, în noi dorința de a Te cunoaște, de a ne lăsa cunoscuți de Tine și de a le lăsa copiilor noștri o moștenire trainică! PROVOCARE: Roagă-te astăzi în mod special pentru tații și mamele din biserica ta! Roagă-L pe Dumnezeu să le dea putere să le lase copiilor lor moștenirea credinței autentice!

  Privind, suntem schimbaţi

  Doamne, ajută-ne să privim la Tine în fiecare zi pentru a fi cu adevărat fericiți și a reflecta frumusețea Ta cât mai complet! PROVOCARE: Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să descoperi care sunt lucrurile din viața ta care te împiedică să fii un exemplu bun, apoi cere-I puterea de a le depăși!

  Publicate astăzi

  Sămânța pe cale – partea 2

  Dragostea L-a determinat să Se arunce în mijlocul păcatului meu și să moară, ca eu să trăiesc! Te iubesc, Isuse!

  Adevărul

  Cu cât este noaptea mai întunecoasă, cu atât este mai strălucitoare şi clară lumina adevărului. Cel care a promis că ne ajută să rezistăm la fiecare ispită ne-a promis şi că adevărul va fi scutul nostru.

  Te rog, salvează-mă!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru binecuvântările pe care mi le-ai oferit prin copiii mei! Te rog, ajută-mă să fac tot posibilul să îi îndrum prin exemplu și învățătură spre mântuire! PROVOCARE: Caută să descoperi astăzi „bombele” cu care se joacă copiii tăi sau cei din jurul tău și fă tot ce poți ca să îi salvezi!

  Mások megmentéséért élni

  „Mondta pedig mindenkinek: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét...

  Frații mei

  Căci Ezra își pusese inima să adîncească și să împlinească Legea Domnului, și să învețe...