Nu vă credeți înțelepți

  Nu umblaţi după lucrurile înalte, ci rămâneţi la cele smerite. Să nu vă socotiţi singuri înţelepţi. (Romani 12:16)

  Ascultă ediția audio aici.

  Controversele religioase se aprind de obicei din cauză că intră în joc unele întrebări transcendentale, de care depinde adesea înţelegerea adevărului. Pavel ştia asta din proprie experienţă şi, deşi încerca să combată artificiile erorii făcând referire la adevăr în spiritul dragostei (Efeseni 4:15), glasul nu-i tremura atunci când denunţa schimbările doctrinare ale galatenilor sau erorile falşilor învăţători iudaizanţi (Galateni 3:1; 2 Corinteni 2:17). În mod trist, aceste polemici au cauzat diviziuni şi disidenţe pe tot parcursul istoriei. Şi cu toate că înfruntările dintre adevăr şi eroare au permis demascarea unor false doctrine care nu aveau nicio legătură cu adevărul, denunţând interpretările fanteziste ale Scripturii şi identificându-i pe cei în apostazie, nu doar că erezia şi eroarea au fost confruntate cu adevărul, ci şi cu aroganţa şi orgoliul spiritual manifestate de reprezentanţii dreptei-credinţe. De aceea recomandă Pavel romanilor: „Nu umblaţi după lucrurile înalte, ci rămâneţi la cele smerite. Să nu vă socotiţi singuri înţelepţi” (Romani 12:16).

  Niciodată să nu uităm că Dumnezeu este singurul deţinător al întregului adevăr, căci El este adevărul; că noi, oamenii, căutăm dreptatea, fără a o deţine însă vreodată; că ea este cea care ne posedă, prin harul lui Dumnezeu, prin intermediul Cuvântului Său şi prin lucrarea Duhului Sfânt; că în orice controversă şi polemică, de orice natură, trebuie să căutăm să aducem slavă lui Dumnezeu şi nu nouă înşine, că aroganţa şi suficienţa nu fac parte din patrimoniul adevărului. Întrucât cei care au parte de adevăr şi au înţelepciunea de a proceda după modelul divin duc, înainte de toate, o viaţă curată, sunt împăciuitori, plini de bunătate, liniştiţi, empatici, nepărtinitori, sinceri şi făcători de bine (Iacov 3:17).

  Când mă încăpăţânez să îmi impun punctul de vedere într-o polemică în care se confruntă mai multe păreri; când mă simt superior; când am impresia că sunt singurul care are dreptate; când încerc să fac să conteze criteriile mele; când caut slava personală; când mă îndoiesc de sinceritatea şi onestitatea altora; când acţionez cu un orgoliu nemăsurat sau ca un egoist murdar fără să îmi dau seama, şi când atitudinea mea devine un obstacol insurmontabil pentru consens şi unitate, şi atunci este un Dumnezeu în ceruri.

  Astăzi, cereţi Cerului să îndepărteze acest spirit din viaţa voastră şi să vă ajute să fiţi un factor de unitate în biserica voastră.

  Nu vă credeți înțelepți - 2020. Astăzi, cereţi Cerului să îndepărteze acest spirit din viaţa voastră şi să vă ajute să fiţi un factor de unitate în biserica voastră.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Rugă pentru părinți

  Părinte ceresc, Îți predau azi părinții omenești pentru a-i acoperi cu mâna Ta ocrotitoare, pentru a-i întări cu puterea Ta fără margini și pentru a le da credința neclintită! PROVOCARE: Află care sunt anumite probleme și încercări cu care se confruntă părinții tăi și roagă-te pentru acestea în mod special!

  Mulțumesc, Tată!

  Tată, sunt foarte recunoscătoare pentru lucrurile bune pe care le-ai așezat în viața mea! Sunt recunoscătoare pentru prieteni și familie (uneori chiar și pentru străini!) – oameni prin care Îmi vorbești și prin intermediul cărora mă ridici. Orice aș avea de înfruntat, oricum m-aș simți, găsesc mereu lucruri pentru care să fiu mulțumitoare: viața mea, sănătatea mea, faptul că Te cunosc pe Tine. Îți mulțumesc pentru cine ești Tu și pentru persoana care m-ai creat să fiu! PROVOCARE: Te provoc ca fiecare moment de părtășie cu Tatăl tău să îl începi prin a-I mulțumi. Găsește de fiecare dată un lucru pentru care să Îi mulțumești, și vei fi mai fericit(ă)!

  Din nou și din nou

  Părinte, umple-ne inima și viața cu bunătățile harului Tău! Dă-ne din plin îndurarea Ta și fă să răsară peste noi fața Ta! PROVOCARE: Începe astăzi un jurnal de rugăciune, iar dacă ai deja unul, ia-ți timp să revezi tot ce ai scris în el!

  De vorbă cu prietenul meu

  Doamne, ajută-ne să descoperim frumusețea caracterului Tău prin intermediul naturii! Dă-ne putere să învățăm ordinea și disciplina din preajma noastră! PROVOCARE: Te invit astăzi să îți iei un timp special în care să stai în tăcere în mijlocul naturii în prezența lui Dumnezeu. Invită-L la o plimbare pe Cel care a creat natura pentru tine și pentru mine și deschide-ți inima să înveți despre caracterul lui Dumnezeu din ordinea, frumusețea și diversitatea naturii!

  Publicate astăzi

  Primul război mondial

  Astăzi, dacă nu suntem atenți, putem aprinde un război sau, cu mai multă atenție, putem stinge un conflict. Ce vom face? Soluția lui Dumnezeu este întotdeauna împăcarea. Deși pare la îndemână, soluția războiului este cea mai costisitoare variantă. Abia după ce realizăm cât de mari sunt pierderile, regretăm, dar tardiv, că nu am făcut tot ce era posibil pentru a rezolva pașnic un conflict.

  Iubindu-i pe cei care nu merită iubirea

  Scump Isus, Îți suntem pentru totdeauna recunoscători pentru harul Tău minunat! Mulțumesc că ne iubești chiar și în momentele noastre cele mai întunecate! Ajută-ne să manifestăm prin cuvinte și fapte dragostea Ta către aproapele.

  Cununa de glorie şi coroana regala stima de sine

  Nu acorda prea mare importanţă prestigiului oferit de mâna omului! Acest fel de prestigiu este imperfect, deoarece este oferit şi acceptat de simpli muritori. Acordă valoare supremă demnităţii care vine de la Dumnezeu, care ne face desăvârşiţi atunci când o primim.

  Rugă pentru părinți

  Părinte ceresc, Îți predau azi părinții omenești pentru a-i acoperi cu mâna Ta ocrotitoare, pentru a-i întări cu puterea Ta fără margini și pentru a le da credința neclintită! PROVOCARE: Află care sunt anumite probleme și încercări cu care se confruntă părinții tăi și roagă-te pentru acestea în mod special!

  El kell nyernünk a mennyet

  „Vigyázzatok azért minden időben, kérvén, hogy méltókká tétessetek arra, hogy elkerüljétek mindezeket, amik bekövetkeznek, és...