Articolul precedentScaunul galben
  Articolul următorFără acoperiș deasupra capului

  Hohote de plâns ca hrană

  Suspinele îmi sunt hrana de toate zilele şi jalea mi se varsă ca apa. De ce mă tem, aceea mi se întâmplă; de ce mi-e frică, de aceea am parte! (Iov 3:24-25)

  Ascultă ediția audio aici.

  Aţi suferit vreodată de o stare depresivă? Aţi fost nevoiţi să luaţi anxiolitice sub supraveghere medicală? Ştiaţi că în Elveţia Germanică depresia este endemică? Am auzit despre lucrul acesta ascultând o predică foarte interesantă despre depresie a colegului meu german Karl Stambach. În slujirea mea a trebuit să intervin în două cazuri de suicid cauzate de depresie. Unul a fost o tentativă eşuată, celălalt era, în mod cumplit, un caz consumat. Îmi amintesc şi de un drag coleg, pastor al unei biserici mari, care mi-a mărturisit într-o zi: „Carlos, uneori îmi doresc să mor…” Adevărul este că o stare depresivă care ne încătuşează curajul şi ne macină voinţa este teribilă, incontrolabilă, complet negativă, fără perspectivă, iraţională şi, cum spunea Iov: „Suspinele îmi sunt hrana de toate zilele şi jalea mi se varsă ca apa. De ce mă tem, aceea mi se întâmplă; de ce mi-e frică, de aceea am parte!” Când sunt acaparat de circumstanţele vieţii şi mă simt incapabil să avansez, când mă simt descurajat, când nu zăresc nicio luminiţă la capătul tunelului, când viaţa mi se pare prea dificilă, când aş vrea să mor, când doctorii îmi spun că sufăr de depresie, când mă simt bolnav şi nu văd cale de ieşire, şi atunci există un Dumnezeu în ceruri. Din păcate, depresia este boala la modă a zilelor noastre. Milioane de oameni suferă, mai ales în societăţile dezvoltate şi, surpriză, chiar şi în biserică.

  Să nu uităm niciodată că mulţi oameni ai lui Dumnezeu au suferit de această boală a sufletului care este descurajarea: Iov, în încercarea sa atât de dură; Avraam, după victoria împotriva regilor din câmpie; Iosif, când a fost vândut de fraţii săi; Iosua, când i-a urmat lui Moise şi a început cucerirea; Saul, când şi-a dat seama că Dumnezeu l-a înlocuit; David, când fugea de persecuţia regelui care intenţiona să îl ucidă; Ilie, când a fost ameninţat de regina Izabela şi a vrut să moară; Ieremia, Ioan Botezătorul, Petru şi încă mulţi alţii. Da, este adevărat, depresia îi loveşte şi pe copiii credincioşi lui Dumnezeu într-un moment sau altul din viaţa lor.

  Dumnezeu cunoaşte fragilitatea fiecăruia dintre ei şi ştie până când pot suporta crizele emoţionale. În orice situaţie ne-am putea vedea vreodată, cu toţii să ne amintim că putem „să ne apropiem cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie” (Evrei 4:16).

  Hohote de plâns ca hrană - 2020. Dumnezeu cunoaşte fragilitatea fiecăruia dintre ei şi ştie până când pot suporta crizele emoţionale. În orice situaţie ne-am putea vedea vreodată, cu toţii să ne amintim că putem „să ne apropiem cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie”
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Rugă pentru părinți

  Părinte ceresc, Îți predau azi părinții omenești pentru a-i acoperi cu mâna Ta ocrotitoare, pentru a-i întări cu puterea Ta fără margini și pentru a le da credința neclintită! PROVOCARE: Află care sunt anumite probleme și încercări cu care se confruntă părinții tăi și roagă-te pentru acestea în mod special!

  Mulțumesc, Tată!

  Tată, sunt foarte recunoscătoare pentru lucrurile bune pe care le-ai așezat în viața mea! Sunt recunoscătoare pentru prieteni și familie (uneori chiar și pentru străini!) – oameni prin care Îmi vorbești și prin intermediul cărora mă ridici. Orice aș avea de înfruntat, oricum m-aș simți, găsesc mereu lucruri pentru care să fiu mulțumitoare: viața mea, sănătatea mea, faptul că Te cunosc pe Tine. Îți mulțumesc pentru cine ești Tu și pentru persoana care m-ai creat să fiu! PROVOCARE: Te provoc ca fiecare moment de părtășie cu Tatăl tău să îl începi prin a-I mulțumi. Găsește de fiecare dată un lucru pentru care să Îi mulțumești, și vei fi mai fericit(ă)!

  Din nou și din nou

  Părinte, umple-ne inima și viața cu bunătățile harului Tău! Dă-ne din plin îndurarea Ta și fă să răsară peste noi fața Ta! PROVOCARE: Începe astăzi un jurnal de rugăciune, iar dacă ai deja unul, ia-ți timp să revezi tot ce ai scris în el!

  De vorbă cu prietenul meu

  Doamne, ajută-ne să descoperim frumusețea caracterului Tău prin intermediul naturii! Dă-ne putere să învățăm ordinea și disciplina din preajma noastră! PROVOCARE: Te invit astăzi să îți iei un timp special în care să stai în tăcere în mijlocul naturii în prezența lui Dumnezeu. Invită-L la o plimbare pe Cel care a creat natura pentru tine și pentru mine și deschide-ți inima să înveți despre caracterul lui Dumnezeu din ordinea, frumusețea și diversitatea naturii!

  Publicate astăzi

  Primul război mondial

  Astăzi, dacă nu suntem atenți, putem aprinde un război sau, cu mai multă atenție, putem stinge un conflict. Ce vom face? Soluția lui Dumnezeu este întotdeauna împăcarea. Deși pare la îndemână, soluția războiului este cea mai costisitoare variantă. Abia după ce realizăm cât de mari sunt pierderile, regretăm, dar tardiv, că nu am făcut tot ce era posibil pentru a rezolva pașnic un conflict.

  Iubindu-i pe cei care nu merită iubirea

  Scump Isus, Îți suntem pentru totdeauna recunoscători pentru harul Tău minunat! Mulțumesc că ne iubești chiar și în momentele noastre cele mai întunecate! Ajută-ne să manifestăm prin cuvinte și fapte dragostea Ta către aproapele.

  Cununa de glorie şi coroana regala stima de sine

  Nu acorda prea mare importanţă prestigiului oferit de mâna omului! Acest fel de prestigiu este imperfect, deoarece este oferit şi acceptat de simpli muritori. Acordă valoare supremă demnităţii care vine de la Dumnezeu, care ne face desăvârşiţi atunci când o primim.

  Rugă pentru părinți

  Părinte ceresc, Îți predau azi părinții omenești pentru a-i acoperi cu mâna Ta ocrotitoare, pentru a-i întări cu puterea Ta fără margini și pentru a le da credința neclintită! PROVOCARE: Află care sunt anumite probleme și încercări cu care se confruntă părinții tăi și roagă-te pentru acestea în mod special!

  El kell nyernünk a mennyet

  „Vigyázzatok azért minden időben, kérvén, hogy méltókká tétessetek arra, hogy elkerüljétek mindezeket, amik bekövetkeznek, és...