Trăiește clipa

  Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi, dar să ştii că, pentru toate acestea, te va chema Dumnezeu la judecată. (Eclesiastul 11:9)

  Ascultă ediția audio aici.

  Tema din Eclesiastul, carpe diem (trăieşte clipa), este comună literaturii universale. Expresia în sine a fost consacrată de poetul latin Horaţiu (secolul I î.Hr.) în ale sale Ode. De aici s-a născut versiunea Renaşterii, veselă, lejeră, profană, pe care poetul Garcilaso de la Vega o formulează astfel în Sonetul XXIII:

  Bucuraţi-vă cu pasiune de dulcele fruct
  Al frugalei primăveri, înainte ca rafalele timpului
  Să acopere de ninsori semeţele culmi;

  La fel ca în Eclesiastul, viaţa, frumuseţea, plăcerile tinereţii ţin de adverbele de timp „înainte să” şi „cât timp”, însă cu o diferenţă fundamentală: la final de tot, Solomon include judecata divină pe care poeţii o uită.

  Există, totuşi, un Dumnezeu în ceruri… Când fac din viaţa mea o experienţă veselă, amuzantă, dar iresponsabilă. Când asociez oportunităţile şi scopurile vieţii cu plăcerea, divertismentul, şi nu cu munca. Când regulile şi criteriile care îmi ghidează conduita îmi sunt dictate de pornirile inimii şi de reclamele care mă înconjoară. Când centrul existenţei, ceea ce mă interesează cel mai mult, este propria persoană, fără să ţin cont nici de Dumnezeu, nici de părinţi, nici de profesori, nici de prieteni. Când vreau să profit la maximum şi cu pasiune de tot ceea ce văd, ating, gust şi simt, fără niciun control calitativ sau cantitativ. Când vreau să profit de flecare moment al vieţii mele ca şi cum ar fi ultimul.

  Să nu uităm niciodată că, deşi avem liberul-arbitru, deci putem alege, putem acţiona sau nu, suntem fiinţe care răspundem moral de faptele noastre, că emoţiile şi simţurile noastre trebuie supuse controlului inteligenţei şi conştiinţei noastre. Că, aşa cum proclamă Scriptura, ce semănăm, aceea vom culege, că timpul şi dificultăţile vor pune la încercare tot ce am construit. Că, în final, după cum conchide Solomon, datoria oricărui om este aceasta: „Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată, şi judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rău” (Eclesiastul 12:13-14).

  Dumnezeu să ne ajute să folosim cu înţelepciune timpul pe care îl avem la dispoziţie.

  Trăiește clipa - 2020. Să nu uităm niciodată că, deşi avem liberul-arbitru, deci putem alege, putem acţiona sau nu, suntem fiinţe care răspundem moral de faptele noastre, că emoţiile şi simţurile noastre trebuie supuse controlului inteligenţei şi conştiinţei noastre.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Strângeţi-vă comori în cer!

  Te rog, dragă părinte, să nu lași nimic și pe nimeni să te abată de la misiunea vieții tale! Copleșit uneori de propria-mi neputință și de propriile eșecuri și limitări, aleg astăzi, Părinte, să-mi pun încrederea mea în credincioșia Ta, știind că atunci se vor petrece lucruri cu adevărat frumoase în căminul meu. PROVOCARE: Studiază astăzi împreună cu copiii sau nepoții tăi, dacă este posibil, studiile lor de Școala de Sabat!

  Formează-i pe copii pentru cer!

  Doamne, ajută-ne să lucrăm pentru copiii noștri și să facem o prioritate din convertirea lor! PROVOCARE: Ce programe se organizează în biserica ta pentru copii și tineri? Gândește-te cum i-ai putea susține și oferă-ți ajutorul!

  Oferă-le timp copiilor! Vei învăţa cea mai preţioasă lecţie

  Doamne, fă-mă dispus să învăț de la copiii mei ce înseamnă în mod autentic smerenia! PROVOCARE: Lasă deoparte telefonul și petrece timp cu copilul tău!

  Publicate astăzi

  Primii patru oameni din lume

  Resentimentele cresc în timp dacă nu suntem atenți și dacă nu păstrăm o legătură deplină cu Dumnezeu.

  În fiecare zi, un capitol

  Dumnezeu ne promite că nu ne va „lăsa” și nu ne va „părăsi”, indiferent de circumstanțe. Am simțit conducerea divină – am văzut o schimbare care conducea spre creștere spirituală.

  Dreptatea

  Toţi cei care „flămânzesc şi însetează după neprihănire” sunt numiţi „ferice”. Dumnezeu îi numeşte oameni fericiţi. Înţelegi acest lucru? Ei vor fi categoric săturaţi în virtutea dreptăţii divine.

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Jellem, amit a világ elismer

  "Legyetek feddhetetlenek és tiszták, Isten szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, akik közöttfényletek,...