Articolul precedentA teljes alázat
  Articolul următorRomânul cu Biblia

  Lista verde

  Dar Domnul nu v-a dat minte să pricepeţi, nici ochi să vedeţi, nici urechi să auziţi, până în ziua de azi. […] Lucrurile ascunse sunt ale Domnului, Dumnezeului nostru, iar lucrurile descoperite sunt ale noastre şi ale copiilor noştri, pe vecie, ca să împlinim toate cuvintele legii acesteia. (Deuteronomul 29:4,29)

  Ascultă ediția audio aici.

  Atunci când eram student la Seminarul Adventist din Spania, nu aveam nici săli de clasă, nici bibliotecă, nici dormitoare, nici sală de mese. Profesorii ne predau cursurile la ei acasă și noi îi însoțeam în munca de pastorație pe care o făceau. Era o epocă eroică și fericită. În această școală peripatetică, așezați ca și Pavel, „la picioarele lui Gamaliel” – în cazul nostru pastorul Isidro Aguilar – am învățat să descoperim și să explicăm Sfintele Scripturi. Se întâmpla ca necontenitele întrebări ale tinerilor avizi de cunoaștere, cum eram pe atunci, să îi ridice reale dificultăți profesorului Aguilar. Dacă nu avea la dispoziție un răspuns, ne spunea: „Notați asta pe lista verde. Când vom fi cu Hristos în Împărăția cerurilor, ne va explica.” Și această curioasă listă verde se lungea zi de zi, plină de întrebări fără răspuns.

  Nu ne-au fost descoperite toate misterele științei mântuirii. În textul din această dimineață, Moise admite că poporul Israel avea probleme în a înțelege planul divin în timpul exodului, situație pe care apostolul Pavel o formulează astfel, cincisprezece secole mai târziu: „Acum vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos, dar atunci vom vedea faţă în faţă. Acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte deplin, aşa cum am fost şi eu cunoscut pe deplin” (1 Corinteni 13:12). Apostolul, deşi atât de erudit, avea el însuși lista lui verde de întrebări fără răspuns. Drept dovadă, exclamația sa: „O, adâncul bogăţiei, înţelepciunii şi ştiinţei lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecăţile Lui şi cât de neînţelese sunt căile Lui! Şi, în adevăr, „cine a cunoscut gândul Domnului? Sau cine a fost sfetnicul Lui?” (Romani 11:33-34).

  Totuși, în fața tăcerii cerului în privința adevărurilor pe care nu reușim să le înțelegem în această viață, în veșnicie, la școala cerului, nu vom termina niciodată de descoperit și de sondat celebrele răspunsuri la întrebările noastre de pe lista verde. Ellen White ne spune despre școala de dincolo: „Înaintea studentului se va deschide o istorie cu un orizont nesfârșit și de o bogăție de nedescris. […] Toate lucrurile neclare ale experienței vieții vor fi atunci clarificate. Acolo unde pentru noi nu exista decât încurcătură și dezamăgire, țeluri spulberate și planuri zădărnicite, se va vedea un scop grandios, de neoprit, victorios, o armonie divină” (Educație, pp. 238, 239).

  Într-o zi, toate îndoielile și neclaritățile care vă tulbură își vor găsi un răspuns. Pregătiți-vă astăzi pentru acea zi.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  Un cuvânt potrivit la vreme potrivită

  Te rugăm, Tată bun, să ne ajuți să vorbim ca Tine! PROVOCARE: Caută astăzi să comunici cu cineva cu care nu îți este ușor să o faci, preferabil dintr-o altă generație decât a ta! Cere inspirație pentru a-i da un telefon, pentru a-i scrie o scrisoare sau pentru a discuta deschis cu o astfel de persoană!

  Vorba multă, bogăția omului

  Doamne, Te rog să îmi deschizi mintea pentru a putea fi deschis în comunicarea și relaționarea cu cei din jurul meu! PROVOCARE: Încearcă astăzi să eviți în felul în care comunici exagerările, bârfa și judecarea altora!

  Sărutul cuvintelor

  Doamne, fă Tu ca din gura noastră să iasă doar săruturi care să aline durerea celor din jur! PROVOCARE: Gândește-te la un lucru frumos pe care ai vrut să-l spui cuiva de mult timp, dar ai tot amânat! Ce-ar fi să i-l spui chiar astăzi?

  Publicate astăzi

  Douăsprezece feluri de rod

  Când nu știi ceva, nu insista să pari mai deștept sau mai cunoscător, în cele din urmă se va dovedi neștiința, și această dezvăluire doare mult mai rău decât modestia de a recunoaște o limită firească. Până și geniile mai au multe lucruri de înțeles și de descoperit. Va fi un timp al descoperirilor și al științei depline, veșnicia se va ocupa de acest lucru.

  O voce slabă și liniștită

  Când ești îndemnată de Duhul Sfânt să faci un anumit lucru – când auzi vocea Lui spunându-ți să faci ceva – ascultă și acționează! Nu știi niciodată cum vrea Dumnezeu să te folosească pentru a le face un bine celorlalți.

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  A tevékeny szeretet országa

  „Jézus pedig felelt nékik: Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom.” (Ján...