Biblia și libertatea

  Şi a zis iudeilor care crezuseră în El: „Dacă rămâneţi în Cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei; veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” (Ioan 8:31-32)

  Ascultă ediția audio aici.

  L-am cunoscut pe Jean Henri Weidner în Franța, cu ocazia unei ceremonii de absolvire a Facultății de Teologie de la Collonges. Acest sexagenar franco-olandez cu temperament jovial era un credincios convins și un om al rugăciunii. Îngrozit de exterminarea a mii de evrei de către naziști în timpul celui de al Doilea Război Mondial, tânărul Weidner a organizat o rețea secretă nonviolentă, Olanda-Paris, pentru a salva evrei și a-i introduce clandestin în Elveția.

  În timp ce căutau o nouă rută pentru a ajunge în Spania, de unde să fugă mai apoi în Anglia, Weidner și încă o persoană au fost arestați în orașul francez Toulouse. Numele său figura pe listele cu oamenii cei mai căutați de Gestapo. Cei doi prizonieri au fost conduși la cartierul general al Miliției, corp militar francez care colabora cu nemții. După ce au fost torturați cu brutalitate, au fost aruncați într-o celulă aflată la etajul cinci al clădirii. Acolo și-a făcut apariția câteva ore mai târziu un ofițer care l-a întrebat sec pe Weidner:

  – Ești protestant?

  – Sunt adventist de ziua a șaptea, a răspuns el. Dar de ce mă întrebați?

  – Am găsit această Biblie în buzunarul de la geaca ta, a răspuns militarul cu hotărâre. Sunt catolic și am mult respect pentru oamenii care citesc Biblia. Am studiat la Universitatea din Montpellier alături de colegi evanghelici care citeau Biblia în fiecare zi. I-am admirat.

  Când a auzit aceste cuvinte, Weidner s-a bucurat că își făcuse obiceiul să aibă mereu Biblia cu el. Apoi un alt ofițer de poliție s-a apropiat pentru a le comunica prizonierilor că polițiști nemți urmau să vină a doua zi să îi caute pentru a-i executa.

  – Aș vrea să pot face ceva pentru voi, dar …

  Atunci Weidner și-a făcut curaj și i-a cerut:

  – Ajutați-ne să evadăm! Transferați-ne la subsolul clădirii! De acolo avem acces direct la ferestrele care dau în stradă.

  De necrezut, dar ofițerul așa a și făcut! La ora șase dimineața, Weidner și colegul său de celulă au sărit de pe un balcon în stradă și au scăpat.

  Totuși este un Dumnezeu în ceruri chiar când totul pare pierdut și fără cea mai mică licărire de speranță. Pentru Dumnezeu, nimic nu e imposibil. Și la fel cum l-a scăpat pe Jean Weidner de la o moarte iminentă, poate să vă elibereze astăzi și pe voi de orice neajuns care vă bulversează viața.

  Biblia și libertatea - 2020. Totuși este un Dumnezeu în ceruri chiar când totul pare pierdut și fără cea mai mică licărire de speranță. Pentru Dumnezeu, nimic nu e imposibil. Și la fel cum l-a scăpat pe Jean Weidner de la o moarte iminentă, poate să vă elibereze astăzi și pe voi de orice neajuns care vă bulversează viața.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...