Articolul precedentSenkit sem utasít el
  Articolul următorPierduți în Paris

  Cuvântul lui Dumnezeu nu este înlănțuit

  Pentru… [Evanghelie] sufăr până acolo că sunt legat ca un făcător de rele. Dar Cuvântul lui Dumnezeu nu este legat. (2 Timotei 2:9)

  Ascultă ediția audio aici.

  Biserica adventistă spaniolă din Valladolid se află pe strada Lope de Vega, chiar lângă cea care a fost clădirea Sfintei Inchiziții și foarte aproape de „locul de ardere”, locul unde erau executați condamnații la moarte, la poarta Del Campo, astăzi piața Zorrilla. Acolo, la 8 octombrie 1559, a avut loc o ardere pe rug, în prezența regelui Felipe al II-lea și a mii de martori. A fost executat guvernatorul orașului Toro, don Carlos de Seso, unul dintre primii reprezentanți ai protestantismului castilian. De origine italiană, probabil că primise credința evanghelică la Napoli, în grupul umanistului Jean Valdes. În timpul celebrului proces inchizitorial împotriva arhiepiscopului și a primatului Spaniei, Bartolomé Carranza, cel care îl denunțase a fost și el închis și apoi judecat de Inchiziția de la Valladolid. Înainte de a muri pe rug, notarul Inchiziției a înregistrat mărturia primatului, somat să se lepede de credința sa luterană: „Afirm și conchid că mă încred numai în El, că Îl slăvesc, că mă ține în brațele Sale și că este singura mea comoară; și, cu mâna la brațul Lui preasfânt, mă voi bucura, prin meritul sângelui Său, de făgăduințele făcute aleșilor Săi. De aceea nu vreau să mor renegându-L pe Isus Hristos” (Jose Ignacio Tellechea Idigoras, El arzobispo Carranza, pp. 147–148).

  Deși inchizitorul general Fernando de Valdes a oprit răspândirea Reformei protestante în Spania, în secolul al XVI-lea, Cuvântul Domnului nu a putut fi nici înlănțuit, nici ars pe rug. Biblia apărea în Indexul cărților interzise din 1551, însă continua să fie introdusă pe furiș în țară, datorită unor colportori ca Julian Hernandez și Julianillo, ascunsă pe fundul dublu al butoaielor cu vin aduse din Europa Centrală. Spania nu a fost ținută departe de speranța Scripturilor! Așa se face că astăzi, pe aceeași stradă care altădată fusese o zonă a terorii, se proclamă cu fervoare apropiata revenire a lui Isus în această lume.

  Nimic nu poate înrobi Cuvântul Său! „Cuvântul lui Dumnezeu nu este legat” nici atunci când închisorile și lanțurile doresc să îl împiedice să intre în inimi.

  Lăsați ca puterea Cuvântului să ne dea orientarea, atitudinea, puterea și curajul de care avem nevoie pentru a fi stăpâni pe viața noastră.

  Cuvântul lui Dumnezeu nu este înlănțuit - 2020. Nimic nu poate înrobi Cuvântul Său! „Cuvântul lui Dumnezeu nu este legat” nici atunci când închisorile și lanțurile doresc să îl împiedice să intre în inimi. Lăsați ca puterea Cuvântului să ne dea orientarea, atitudinea, puterea și curajul de care avem nevoie pentru a fi stăpâni pe viața noastră.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Rugă pentru părinți

  Părinte ceresc, Îți predau azi părinții omenești pentru a-i acoperi cu mâna Ta ocrotitoare, pentru a-i întări cu puterea Ta fără margini și pentru a le da credința neclintită! PROVOCARE: Află care sunt anumite probleme și încercări cu care se confruntă părinții tăi și roagă-te pentru acestea în mod special!

  Mulțumesc, Tată!

  Tată, sunt foarte recunoscătoare pentru lucrurile bune pe care le-ai așezat în viața mea! Sunt recunoscătoare pentru prieteni și familie (uneori chiar și pentru străini!) – oameni prin care Îmi vorbești și prin intermediul cărora mă ridici. Orice aș avea de înfruntat, oricum m-aș simți, găsesc mereu lucruri pentru care să fiu mulțumitoare: viața mea, sănătatea mea, faptul că Te cunosc pe Tine. Îți mulțumesc pentru cine ești Tu și pentru persoana care m-ai creat să fiu! PROVOCARE: Te provoc ca fiecare moment de părtășie cu Tatăl tău să îl începi prin a-I mulțumi. Găsește de fiecare dată un lucru pentru care să Îi mulțumești, și vei fi mai fericit(ă)!

  Din nou și din nou

  Părinte, umple-ne inima și viața cu bunătățile harului Tău! Dă-ne din plin îndurarea Ta și fă să răsară peste noi fața Ta! PROVOCARE: Începe astăzi un jurnal de rugăciune, iar dacă ai deja unul, ia-ți timp să revezi tot ce ai scris în el!

  De vorbă cu prietenul meu

  Doamne, ajută-ne să descoperim frumusețea caracterului Tău prin intermediul naturii! Dă-ne putere să învățăm ordinea și disciplina din preajma noastră! PROVOCARE: Te invit astăzi să îți iei un timp special în care să stai în tăcere în mijlocul naturii în prezența lui Dumnezeu. Invită-L la o plimbare pe Cel care a creat natura pentru tine și pentru mine și deschide-ți inima să înveți despre caracterul lui Dumnezeu din ordinea, frumusețea și diversitatea naturii!

  Publicate astăzi

  Primul război mondial

  Astăzi, dacă nu suntem atenți, putem aprinde un război sau, cu mai multă atenție, putem stinge un conflict. Ce vom face? Soluția lui Dumnezeu este întotdeauna împăcarea. Deși pare la îndemână, soluția războiului este cea mai costisitoare variantă. Abia după ce realizăm cât de mari sunt pierderile, regretăm, dar tardiv, că nu am făcut tot ce era posibil pentru a rezolva pașnic un conflict.

  Iubindu-i pe cei care nu merită iubirea

  Scump Isus, Îți suntem pentru totdeauna recunoscători pentru harul Tău minunat! Mulțumesc că ne iubești chiar și în momentele noastre cele mai întunecate! Ajută-ne să manifestăm prin cuvinte și fapte dragostea Ta către aproapele.

  Cununa de glorie şi coroana regala stima de sine

  Nu acorda prea mare importanţă prestigiului oferit de mâna omului! Acest fel de prestigiu este imperfect, deoarece este oferit şi acceptat de simpli muritori. Acordă valoare supremă demnităţii care vine de la Dumnezeu, care ne face desăvârşiţi atunci când o primim.

  Rugă pentru părinți

  Părinte ceresc, Îți predau azi părinții omenești pentru a-i acoperi cu mâna Ta ocrotitoare, pentru a-i întări cu puterea Ta fără margini și pentru a le da credința neclintită! PROVOCARE: Află care sunt anumite probleme și încercări cu care se confruntă părinții tăi și roagă-te pentru acestea în mod special!

  El kell nyernünk a mennyet

  „Vigyázzatok azért minden időben, kérvén, hogy méltókká tétessetek arra, hogy elkerüljétek mindezeket, amik bekövetkeznek, és...