Articolul precedentBölcs vagy csak okos?
  Articolul următorCrearea atmosferei

  Prin lumina Ta, vom vedea lumina

  Dumnezeu a zis: „Să fie lumină!” Și a fost lumină. Dumnezeu a văzut că lumina era bună și Dumnezeu a despărțit lumina de întuneric. Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte. Astfel, a fost o seară și apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua întâi. (Geneza 1:3-5)

  Ascultă ediția audio aici.

  Am fost întrebat adesea despre semnificația misterului luminii din prima zi a creațiunii. Viață fără lumină nu poate exista. Așadar, care să fie natura acestei lumini? Imposibil de afirmat că ar fi vorba de lumina solară, apărută abia în a patra zi.

  Primele trei acțiuni creatoare ale lui Dumnezeu evocă principiul separării. Astfel, Dumnezeu a separat lumina de întuneric, apele de sus de apele de jos, pământul de mări. Și, cu toate că în toate cosmogoniile cunoscute lumea este o emanație a ființei sau gândirii divinității, în relatarea Genezei lumea este produsul voinței libere a lui Dumnezeu. Expresia „Dumnezeu a zis”, care apare de opt ori în narațiune, indică lucrul acesta. Cuvântul este manifestarea externă a voinței divine. Moise folosește această imagine pentru a defini creația, ca rezultat al voinței divine. Există, din acest punct de vedere, o diferență semnificativă între primul verset din Geneza și versetele care urmează. În primul, Dumnezeu a creat. Nu știm bine nici când, nici cum. În următoarele, actul creator din fiecare zi începe cu „Dumnezeu a zis”, pentru a sublinia că Domnul a creat prin cuvânt.

  Geneza nu se referă la lumina soarelui atunci când spune: „Să fie lumină!” Această lumină, a cărei apariție urmează după perioada de întuneric ce acoperea pământul, ne este prezentată ca provenind de la Dumnezeu Însuși, sursa luminii: „Dumnezeu este lumină” (1 Ioan 1:5). La fel va fi și pe Noul Pământ. Locuitorii lui „nu vor mai avea trebuință nici de lampă, nici de lumina soarelui, pentru că Domnul Dumnezeu îi va lumina” (Apocalipsa 22:5).

  Separarea luminii de întuneric a creat, în prima zi, ocazia de a divide timpul în seară și dimineață, în zi și noapte, deși mișcarea de rotație nu fusese încă imprimată pământului. Intenția autorului este de a sublinia că durata fiecărei zile a creațiunii a fost de douăzeci și patru de ore, nu de perioade de mii sau de milioane de ani.

  Prin harul lui Dumnezeu, vedem în fiecare dimineață lumina zilei. După cum spune psalmistul: „Prin lumina Ta, vedem lumina” (Psalmii 36:9).

  Prin lumina Ta, vom vedea lumina - 2020. Prin harul lui Dumnezeu, vedem în fiecare dimineață lumina zilei. După cum spune psalmistul: „Prin lumina Ta, vedem lumina”
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Rugă pentru părinți

  Părinte ceresc, Îți predau azi părinții omenești pentru a-i acoperi cu mâna Ta ocrotitoare, pentru a-i întări cu puterea Ta fără margini și pentru a le da credința neclintită! PROVOCARE: Află care sunt anumite probleme și încercări cu care se confruntă părinții tăi și roagă-te pentru acestea în mod special!

  Mulțumesc, Tată!

  Tată, sunt foarte recunoscătoare pentru lucrurile bune pe care le-ai așezat în viața mea! Sunt recunoscătoare pentru prieteni și familie (uneori chiar și pentru străini!) – oameni prin care Îmi vorbești și prin intermediul cărora mă ridici. Orice aș avea de înfruntat, oricum m-aș simți, găsesc mereu lucruri pentru care să fiu mulțumitoare: viața mea, sănătatea mea, faptul că Te cunosc pe Tine. Îți mulțumesc pentru cine ești Tu și pentru persoana care m-ai creat să fiu! PROVOCARE: Te provoc ca fiecare moment de părtășie cu Tatăl tău să îl începi prin a-I mulțumi. Găsește de fiecare dată un lucru pentru care să Îi mulțumești, și vei fi mai fericit(ă)!

  Din nou și din nou

  Părinte, umple-ne inima și viața cu bunătățile harului Tău! Dă-ne din plin îndurarea Ta și fă să răsară peste noi fața Ta! PROVOCARE: Începe astăzi un jurnal de rugăciune, iar dacă ai deja unul, ia-ți timp să revezi tot ce ai scris în el!

  De vorbă cu prietenul meu

  Doamne, ajută-ne să descoperim frumusețea caracterului Tău prin intermediul naturii! Dă-ne putere să învățăm ordinea și disciplina din preajma noastră! PROVOCARE: Te invit astăzi să îți iei un timp special în care să stai în tăcere în mijlocul naturii în prezența lui Dumnezeu. Invită-L la o plimbare pe Cel care a creat natura pentru tine și pentru mine și deschide-ți inima să înveți despre caracterul lui Dumnezeu din ordinea, frumusețea și diversitatea naturii!

  Publicate astăzi

  Primul război mondial

  Astăzi, dacă nu suntem atenți, putem aprinde un război sau, cu mai multă atenție, putem stinge un conflict. Ce vom face? Soluția lui Dumnezeu este întotdeauna împăcarea. Deși pare la îndemână, soluția războiului este cea mai costisitoare variantă. Abia după ce realizăm cât de mari sunt pierderile, regretăm, dar tardiv, că nu am făcut tot ce era posibil pentru a rezolva pașnic un conflict.

  Iubindu-i pe cei care nu merită iubirea

  Scump Isus, Îți suntem pentru totdeauna recunoscători pentru harul Tău minunat! Mulțumesc că ne iubești chiar și în momentele noastre cele mai întunecate! Ajută-ne să manifestăm prin cuvinte și fapte dragostea Ta către aproapele.

  Cununa de glorie şi coroana regala stima de sine

  Nu acorda prea mare importanţă prestigiului oferit de mâna omului! Acest fel de prestigiu este imperfect, deoarece este oferit şi acceptat de simpli muritori. Acordă valoare supremă demnităţii care vine de la Dumnezeu, care ne face desăvârşiţi atunci când o primim.

  Rugă pentru părinți

  Părinte ceresc, Îți predau azi părinții omenești pentru a-i acoperi cu mâna Ta ocrotitoare, pentru a-i întări cu puterea Ta fără margini și pentru a le da credința neclintită! PROVOCARE: Află care sunt anumite probleme și încercări cu care se confruntă părinții tăi și roagă-te pentru acestea în mod special!

  El kell nyernünk a mennyet

  „Vigyázzatok azért minden időben, kérvén, hogy méltókká tétessetek arra, hogy elkerüljétek mindezeket, amik bekövetkeznek, és...