Pământul, marea și vegetația

Apoi Dumnezeu a zis: „Să dea pământul verdeaţă, iarbă cu sămânţă, pomi roditori, care să facă rod după soiul lor şi care să aibă în ei sămânţa lor pe pământ.” Şi aşa a fost. (Geneza 1:11)

Ascultă ediția audio aici.

Să rezumăm activitatea creatoare a lui Dumnezeu de până acum: în prima zi, a luat naștere lumina dătătoare de viață prin separarea luminii de întuneric; în a doua zi, a format atmosfera respirabilă, separând apele de sus de cele de jos; în a treia zi a fost creat solul locuibil prin separarea pământului de apă. Relatarea presupune că pământul exista deja și că a ieșit din ape odată ce Dumnezeu a adunat apele (Psalmii 104:6-8). Formarea continentelor ocupă prima parte din cea de-a treia zi; crearea plantelor, care acoperă pământul ca o mantie, ocupă a doua parte a zilei. Ne aflăm în punctul culminant al primei părți a săptămânii creațiunii. Toate celelalte creații anterioare slujesc acestui scop, din moment ce forța organică a vegetației este superioară materiei brute.

Apariția acestui prim organism viu organizat este atribuită puterii divine: „Dumnezeu a zis.” La fel se întâmplă și cu pământul, de care Dumnezeu se folosește pentru a produce plantele: „Pământul să producă.” Dumnezeu arată prin aceasta că a dotat natura cu o putere care Îi aparține Lui Însuși, fapt ce se aseamănă într-o mică măsură cu libertatea pe care o oferă, mai târziu, omului. Pământul cultivabil, condiție necesară existenței plantelor, era bun, din moment ce plantele absorbeau substanțele anorganice, pentru a le transforma în substanțe organice. Câte minuni lucrate cu minuțiozitate se găsesc în organizarea vieții pe pământ!

Biblia face referire, de asemenea, și la darul binecuvântat al fecundității. Propoziția: „Pământul să producă” arată că Dumnezeu le-a dăruit ființelor vii darul reproducerii pentru ca ele să continue și să completeze opera Sa creatoare. Contrar credințelor antice, fecunditatea nu este o forță divină căreia trebuie să i se închine oamenii. În relatarea creațiunii, este o binecuvântare printre atâtea altele, oferită de Providență.

Așa cum pământul produce, ființele omenești sunt chemate și ele să fie productive în diferitele domenii ale vieții lor.

Să trăim astăzi pentru a contribui la formarea și ridicarea celorlalți și pentru a face din această lume un loc mai bun în care să ne petrecem viața.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video