Articolul precedentVálald a megméretettést!
  Articolul următorArca lui Noe

  Noe a găsit har

  Dar Noe a căpătat milă înaintea Domnului. (Geneza 6:8)

  Ascultă ediția audio aici.

  Deși este adesea subiect de controversă, personajul Noe are o mare valoare spirituală pentru noi, iar lucrul acesta are sens și este plauzibil numai dacă îl plasăm în parametrii unei istorii reale și nu îl tratăm ca pe un actor al unei scene de ficțiune. De la Noe avem multe de învățat.

  Noe este „fiul speranței”. Tatăl său, Lameh, i-a pus acest nume care înseamnă „consolare”, „odihnă”, spunând: „Acesta ne va mângâia pentru osteneala și truda mâinilor noastre, care vin din acest pământ pe care l-a blestemat Domnul” (Geneza 5:29). Lameh a văzut în fiul său, în mod profetic, un reformator în acea lume de o imoralitate repugnantă, poate chiar eliberatorul promis Evei. Dar Noe este și „obiect al harului divin”. Era considerat „un om neprihănit şi fără pată între cei din vremea lui” (Geneza 6:9). Să fi fost chiar așa? Nu. Noe a fost declarat drept pentru că „a căpătat milă”, expresie semnificativă ce apare aici într-un context în care justiția divină este aplicată cu iminență unei generații de păcătoși. Noe este un exemplu al tuturor acelora care, cum spune Noul Testament, găsesc mântuire în Hristos, prin harul lui Dumnezeu.

  Biblia relatează și că „Noe umbla cu Dumnezeu” (Geneza 6.9). A umbla cu Dumnezeu înseamnă să experimentezi comuniunea cu El, să întreții o relație constantă, să întărești legăturile unui adevărat mentorat. Ellen White afirmă despre Noe că „legătura cu Dumnezeu l-a făcut puternic în tăria puterii infinite” (Patriarhi și profeți, p. 81). Iată motivul pentru care a devenit un om al credinței (Evrei 11:7) și a crezut fără a avea la dispoziție vreun element tangibil: a construit o arcă pe pământ uscat, a anunțat un potop înainte ca omenirea să fi cunoscut ploaia, ca un „propovăduitor al neprihănirii” (2 Petru 2:5). Timp de douăzeci de ani a predicat potopul: „Fiecare lovitură dată pentru construcția corăbiei era o mărturie pentru popor” (Patriarhi și profeți, p. 79). În ciuda sincerității mesajului său, predicarea nu a dat roade. Cu toate acestea, nu a încetat să mărturisească până când porțile corăbiei nu au fost închise. La adăpost, în interior, doar el și familia lui au fost salvați.

  Noe este ilustrația vie a procesului salvator prin care Dumnezeu îi mântuiește pe muritori. El este un tip al lui Hristos pentru că, la fel ca Noe, Hristos a predicat pocăința și a construit o arcă, biserica, în care lumea poate fi mântuită. La fel ca Noe, și noi trebuie să anunțăm generației noastre că judecata lui Dumnezeu și răscumpărarea finală sunt la ușă.

  Astăzi este momentul să proclamăm lumii că există în ceruri un Dumnezeu, dispus să ierte și să scape ființele omenești de la autodistrugere.

  Noe a găsit har - 2020. La fel ca Noe, și noi trebuie să anunțăm generației noastre că judecata lui Dumnezeu și răscumpărarea finală sunt la ușă. Astăzi este momentul să proclamăm lumii că există în ceruri un Dumnezeu, dispus să ierte și să scape ființele omenești de la autodistrugere.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mulțumesc, Tată!

  Tată, sunt foarte recunoscătoare pentru lucrurile bune pe care le-ai așezat în viața mea! Sunt recunoscătoare pentru prieteni și familie (uneori chiar și pentru străini!) – oameni prin care Îmi vorbești și prin intermediul cărora mă ridici. Orice aș avea de înfruntat, oricum m-aș simți, găsesc mereu lucruri pentru care să fiu mulțumitoare: viața mea, sănătatea mea, faptul că Te cunosc pe Tine. Îți mulțumesc pentru cine ești Tu și pentru persoana care m-ai creat să fiu! PROVOCARE: Te provoc ca fiecare moment de părtășie cu Tatăl tău să îl începi prin a-I mulțumi. Găsește de fiecare dată un lucru pentru care să Îi mulțumești, și vei fi mai fericit(ă)!

  Din nou și din nou

  Părinte, umple-ne inima și viața cu bunătățile harului Tău! Dă-ne din plin îndurarea Ta și fă să răsară peste noi fața Ta! PROVOCARE: Începe astăzi un jurnal de rugăciune, iar dacă ai deja unul, ia-ți timp să revezi tot ce ai scris în el!

  De vorbă cu prietenul meu

  Doamne, ajută-ne să descoperim frumusețea caracterului Tău prin intermediul naturii! Dă-ne putere să învățăm ordinea și disciplina din preajma noastră! PROVOCARE: Te invit astăzi să îți iei un timp special în care să stai în tăcere în mijlocul naturii în prezența lui Dumnezeu. Invită-L la o plimbare pe Cel care a creat natura pentru tine și pentru mine și deschide-ți inima să înveți despre caracterul lui Dumnezeu din ordinea, frumusețea și diversitatea naturii!

  Roagă-te ca un părinte!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru copiii din familia mea și din biserica mea! Ajută-mă să prețuiesc acest dar și să îi port mereu în rugăciune către Tine! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii din familia ta și din biserica ta! Îi știi pe toți pe nume? Amintește fiecare nume înaintea lui Dumnezeu! Propune-ți ca măcar o dată pe săptămână să te rogi pentru fiecare în parte!

  Publicate astăzi

  Primul pas al tău

  Atunci când consideră necesar, Dumnezeu ne impulsionează prin îndemnuri și simțăminte. De cele mai multe ori, El are nevoie de un om care să-l ajute pe unul din copiii Lui să facă primul pas. Ar fi posibil să Se folosească și de tine în planurile Lui?

  Pietricica din pantof

  Te încurajez ca astăzi să-ți iei timp să rezolvi problemele, înainte ca ele să-ți cauzeze mai multă durere și să te coste timp prețios în viitor.

  Titluri de nobleţe

  Textul de astăzi ne garantează apartenenţa şi demnitatea nu unei puteri nobiliare, ci a împăratului universului însuşi, şi nu numai pentru o zi, ci pentru întreaga veşnicie. Gândeşte-te la binecuvântata descendenţă de a fi copil al lui Dumnezeu şi la privilegiul de a-I sluji.

  Mulțumesc, Tată!

  Tată, sunt foarte recunoscătoare pentru lucrurile bune pe care le-ai așezat în viața mea! Sunt recunoscătoare pentru prieteni și familie (uneori chiar și pentru străini!) – oameni prin care Îmi vorbești și prin intermediul cărora mă ridici. Orice aș avea de înfruntat, oricum m-aș simți, găsesc mereu lucruri pentru care să fiu mulțumitoare: viața mea, sănătatea mea, faptul că Te cunosc pe Tine. Îți mulțumesc pentru cine ești Tu și pentru persoana care m-ai creat să fiu! PROVOCARE: Te provoc ca fiecare moment de părtășie cu Tatăl tău să îl începi prin a-I mulțumi. Găsește de fiecare dată un lucru pentru care să Îi mulțumești, și vei fi mai fericit(ă)!

  Önhitt, gondtalan késlekedés

  „Ímé, eljövök, mint a tolvaj. Boldog, aki vigyáz és őrzi az ő ruháit, hogy mezítelen...