Articolul precedentJézus szolgálata
  Articolul următorSe poate vorbi cu morții?

  A cui e vina?

  Când trecea, Isus a văzut pe un orb din naştere. Ucenicii Lui L-au întrebat: „Învăţătorule, cine a păcătuit: omul acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb?” Isus a răspuns: „N-a păcătuit nici omul acesta, nici părinţii lui, ci s-a născut aşa ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu.” (Ioan 9:1-3)

  Ascultă ediția audio aici.

  Conform gândirii evreiești, suferința era consecința inexorabilă a păcatului individului sau a predecesorilor săi. Pentru că omul acesta se născuse orb, vina pentru orbirea sa nu putea fi decât a părinților, ceea ce readucea în discuție dreptatea divină. Isus a desfăcut acest nod gordian, răspunzând: „N-a păcătuit nici omul acesta, nici părinţii lui, ci s-a născut aşa ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu.” A dus, astfel, problema pe un teren mult mai complex: Dumnezeu și răul. Era vorba, de fapt, de marea întrebare: a cui e vina? Este Dumnezeu responsabil de existența răului în lume, ca și de toate consecințele sale dureroase?

  Suferința individuală depinde mult mai mult de păcatul colectiv al omenirii decât de păcatul personal al fiecăruia. Isus subliniază că, la fel cum răul lucrează în lume, și Dumnezeu lucrează, la rândul Său, pentru a transforma răul în materie primă a binelui. Suferința Îl interpelează pe Dumnezeu și ne interpelează pe noi personal, determinându-ne să realizăm „lucrările lui Dumnezeu”, o misiune divină care constă în a ocroti material și spiritual pe cei care suferă. Continuarea relatării arată că asta e ceea ce a făcut Isus cu orbul. Nu doar că i-a redat vederea, dar l-a și luminat moralmente, oferindu-i mântuirea.

  La întrebarea: „A cui e vina?”, Cuvântul lui Dumnezeu răspunde că nu Dumnezeu este responsabil. Toate erau foarte bune la creațiune. Dumnezeu a semănat o sămânță bună în ogorul Său. Răul a venit din exterior, atunci când Satana a introdus în lume păcatul. El este dușmanul care a semănat zâzanie. În acel moment, Dumnezeu S-a făcut solidar cu suferința omului și i-a oferit remediul împotriva răului. Bineînțeles, omul a fost avertizat cu privire la prezența unui dușman în grădina Edenului. Și cu toate acestea, i-a acordat diavolului încredere. Folosindu-și în mod greșit liberul-arbitru, a ales neascultarea, care are drept consecință răul. Păcatul lui Adam a fost transmis ca înclinație tuturor urmașilor săi. Și în acest fel Satana a devenit „stăpânitorul lumii acesteia”.

  Satana este cel responsabil pentru păcat. Însă Domnul a promis că va eradica și pe unul, și pe celălalt. Curând, lumea noastră va ști că există în ceruri un Dumnezeu!

  A cui e vina? - 2020. Folosindu-și în mod greșit liberul-arbitru, omul a ales neascultarea, care are drept consecință răul. Păcatul lui Adam a fost transmis ca înclinație tuturor urmașilor săi. Și în acest fel Satana a devenit „stăpânitorul lumii acesteia”. Satana este cel responsabil pentru păcat. Însă Domnul a promis că va eradica și pe unul, și pe celălalt. Curând, lumea noastră va ști că există în ceruri un Dumnezeu!
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Regele tuturor

  PROVOCARE: Fii smerit și estompează bariera dintre egoul tău și ceilalți! Modelul Regelui Isus Hristos să fie certificatul tău de creștin autentic în relațiile cu cei din jur!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...