Articolul precedentJézus szolgálata
  Articolul următorSe poate vorbi cu morții?

  A cui e vina?

  Când trecea, Isus a văzut pe un orb din naştere. Ucenicii Lui L-au întrebat: „Învăţătorule, cine a păcătuit: omul acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb?” Isus a răspuns: „N-a păcătuit nici omul acesta, nici părinţii lui, ci s-a născut aşa ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu.” (Ioan 9:1-3)

  Ascultă ediția audio aici.

  Conform gândirii evreiești, suferința era consecința inexorabilă a păcatului individului sau a predecesorilor săi. Pentru că omul acesta se născuse orb, vina pentru orbirea sa nu putea fi decât a părinților, ceea ce readucea în discuție dreptatea divină. Isus a desfăcut acest nod gordian, răspunzând: „N-a păcătuit nici omul acesta, nici părinţii lui, ci s-a născut aşa ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu.” A dus, astfel, problema pe un teren mult mai complex: Dumnezeu și răul. Era vorba, de fapt, de marea întrebare: a cui e vina? Este Dumnezeu responsabil de existența răului în lume, ca și de toate consecințele sale dureroase?

  Suferința individuală depinde mult mai mult de păcatul colectiv al omenirii decât de păcatul personal al fiecăruia. Isus subliniază că, la fel cum răul lucrează în lume, și Dumnezeu lucrează, la rândul Său, pentru a transforma răul în materie primă a binelui. Suferința Îl interpelează pe Dumnezeu și ne interpelează pe noi personal, determinându-ne să realizăm „lucrările lui Dumnezeu”, o misiune divină care constă în a ocroti material și spiritual pe cei care suferă. Continuarea relatării arată că asta e ceea ce a făcut Isus cu orbul. Nu doar că i-a redat vederea, dar l-a și luminat moralmente, oferindu-i mântuirea.

  La întrebarea: „A cui e vina?”, Cuvântul lui Dumnezeu răspunde că nu Dumnezeu este responsabil. Toate erau foarte bune la creațiune. Dumnezeu a semănat o sămânță bună în ogorul Său. Răul a venit din exterior, atunci când Satana a introdus în lume păcatul. El este dușmanul care a semănat zâzanie. În acel moment, Dumnezeu S-a făcut solidar cu suferința omului și i-a oferit remediul împotriva răului. Bineînțeles, omul a fost avertizat cu privire la prezența unui dușman în grădina Edenului. Și cu toate acestea, i-a acordat diavolului încredere. Folosindu-și în mod greșit liberul-arbitru, a ales neascultarea, care are drept consecință răul. Păcatul lui Adam a fost transmis ca înclinație tuturor urmașilor săi. Și în acest fel Satana a devenit „stăpânitorul lumii acesteia”.

  Satana este cel responsabil pentru păcat. Însă Domnul a promis că va eradica și pe unul, și pe celălalt. Curând, lumea noastră va ști că există în ceruri un Dumnezeu!

  A cui e vina? - 2020. Folosindu-și în mod greșit liberul-arbitru, omul a ales neascultarea, care are drept consecință răul. Păcatul lui Adam a fost transmis ca înclinație tuturor urmașilor săi. Și în acest fel Satana a devenit „stăpânitorul lumii acesteia”. Satana este cel responsabil pentru păcat. Însă Domnul a promis că va eradica și pe unul, și pe celălalt. Curând, lumea noastră va ști că există în ceruri un Dumnezeu!
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Publicate astăzi

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Salvat de o întâlnire de comitet

  Când ne începem ziua, să ne străduim să-L punem pe Dumnezeu în locul cuvenit. Doar făcând astfel îngerul Domnului își va așeza tabăra în jurul nostru și ne va păzi de orice rău.

  Rănile trecătoare

  Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să te ajute să fii un prieten bun şi să-ţi dea destulă înţelepciune să poţi discerne prietenul adevărat de cel fals. Influenţa unui prieten poate fi atât de mare încât să-ţi compromită propria mântuire.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  A menny hibátlan igazgyöngye

  „Ismét hasonlatos a mennyek országa a kereskedőhöz, aki igazgyöngyöket keres.” (Mát 13,45)
 
„Az értékes igazgyöngy:...