Articolul precedentÖsszpontosíts Jézusra!
  Articolul următorMinuni false

  Procesul ispitirii

  Nimeni, când este ispitit, să nu zică: „Sunt ispitit de Dumnezeu.” Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău şi El Însuşi nu ispiteşte pe nimeni. Ci fiecare este ispitit când este atras de pofta lui însuşi şi momit. Apoi pofta, când a zămislit, dă naştere păcatului şi păcatul, odată făptuit, aduce moartea.” (Iacov 1:13-15)

  Ascultă ediția audio aici.

  În acest pasaj important despre procesul ispitirii, Iacov nu îl implică pe ispititor, adică pe Diavol. Ispita pare a se produce în interiorul spiritului omului, ca rezultat al poftelor naturii noastre decăzute, pofte care seduc conștiința și voința individului pentru a fi satisfăcute și, odată consumate, generează păcat. „Carnea păcătoasă” ne induce o înclinație reală pentru a păcătui, sămânța răului este implantată în viețile noastre prin ereditate sau prin educație, mediul nostru contaminat reprezintă o incitare la păcat, căderea din Eden ne-a slăbit în mod considerabil liberul-arbitru, iar Satana, cu toată înțelepciunea lui, este capabil să prevadă sau să ne cunoască slăbiciunile. Dar nu are puterea de a ne inspira gândurile. Ce rol are Diavolul în procesul de ispitire? Experiența lui Isus din perioada celor patruzeci de zile petrecute în pustie este o bună ilustrare a procesului de ispitire.

  Mântuitorul nostru Și-a asumat natura umană cu tot ce înseamnă ea. A fost ispitit în toate lucrurile la fel ca noi, dar fără să dea curs păcatului. Isus nu a mers în pustie pentru a căuta să fie ispitit. Mai degrabă Duhul Sfânt a fost cel care L-a trimis acolo. În același fel, nici noi nu trebuie să invităm sau că provocăm ispita frecventând locuri, ascultând sau privind scene care să ne incite la păcat. Isus a demonstrat că Satana nu are control absolut asupra omului, că nu suntem în mod fatal condamnați la cădere, că putem prevedea ispita și că îi putem rezista. Satana I-a oferit lui Hristos ispite care să apeleze la simțurile Lui, la dragostea față de lume cu tot ce este mai atrăgător în ea, la vanitate și orgoliu, ispite la care și noi suntem supuși în mod frecvent.

  Deși nu ne poate determina capacitatea de decizie să se supună voii sale, ne cunoaște slăbiciunile și atacă punctele vulnerabile ale caracterului nostru. De fiecare dată când vom fi descurajați, perplecși în fața circumstanțelor sau loviți de nevoi materiale, Satana va fi gata să profite de neputința noastră pentru a ne atrage și a ne păcăli. El creează situațiile care ne duc în păcat, de unde reiese că este implicat în procesul de ispitire. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de protecție, la fel ca Hristos, cerând ajutorul Duhului Sfânt.

  Pentru a învinge ispita, există în ceruri un Dumnezeu!

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Nu putem fi neutri

  Să ne rugăm să îi putem atrage și aprecia pe tineri și pe copii așa cum a făcut-o Isus! PROVOCARE: Caută o modalitate prin care să implici un tânăr într-o activitate de binefacere!

  Adevăr relativ sau absolut?

  Să ne rugăm pentru puterea de a fi hotărâți și categorici, dar totodată blânzi și smeriți cu inima! PROVOCARE: Descoperă și ia măsuri în acel domeniu al vieții unde ți-ai permis să faci cum crezi tu, și nu cum vrea Dumnezeu!

  Metoda lui Dumnezeu

  Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui! PROVOCARE: Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!

  Publicate astăzi

  Când ești în al nouălea cer

  Chiar dacă îți este greu să crezi că dincolo de suferința, sărăcia și nedreptatea din jur există o altă realitate cu totul diferită și în care nu mai stăpânește nici Diavolul, nici uneltele lui, recitește relatările lui Pavel, ale lui Ioan, în Apocalipsa, și lasă-te purtat cu imaginația spre ceva ce reprezintă idealul tău de frumusețe și de bine. Imaginează-ți că abia de la acel nivel începe cu adevărat cerul și lumea pregătită de Dumnezeu celor salvați.

  Ingredientul principal

  Isus este ingredientul de care avem nevoie pentru a ține laolaltă toate celelalte ingrediente. Noi ar trebui să ne concentrăm să obținem mai întâi ingredientul principal; apoi, toate celelalte lucruri vor intra la locul lor.

  Cine sunt eu?

  Într-o bună zi, ceva ce ai va dispărea sau nu va mai fi valabil în dreptul tău, în timp ce un anume lucru ce face parte din identitatea ta va rămâne lipit de tine până la final.

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Az Úr megóvja gyermekeit

  „Segítségül hív engem, ezért meghallgatom őt, vele vagyok háborúságában: megmentem és megdicsőítem őt.” (Zsolt 91,15)„Isten...