Articolul precedentMinden nap…
  Articolul următorNici măcar un câine nu va scheuna

  Marele Eu Sunt

  Dumnezeu a zis lui Moise: „Eu sunt Cel ce sunt.” Şi a adăugat: „Vei răspunde copiilor lui Israel astfel: «Cel ce Se numeşte ’Eu sunt’, m-a trimis la voi.»” (Exodul 3:14)

  Ascultă ediția audio aici.

  În Egiptul Antic, faraonul era întruparea unui zeu. Moise trăise aproape treizeci de ani la curtea regală și cunoștea pe nume toți zeii și toate zeițele: Anubis, zeul cu cap de șacal; Apis, taurul sfânt; Osiris, suveranul împărăției morților; Thot, zeul ibis; Hathor, zeița cerească a dragostei; Ra, zeul soare; Amon-Ra, zeul suprem al statului; Horus, zeul vultur și mama sa, Isis, protectoarea nou-născuților; Aton, discul solar al reformei monoteiste a faraonului Amenhotep al IV-lea etc. Cultura egipteană nu concepea ca o zeitate fără nume să poată face o faptă bună.

  Acesta este motivul pentru care Moise L-a întrebat pe Dumnezeu în numele cui ar fi trebuit să se prezinte înaintea copiilor lui Israel, pentru că nu ar fi fost suficient pentru ei dacă s-ar fi dus ca simplu purtător de cuvânt al Dumnezeului strămoșilor lor. Dumnezeu i-a răspuns: „Eu sunt Cel ce sunt”, adică Cel ce este și va fi, Cel Veșnic, nume care Îl desemnează pe Acela care există prin Sine, Dumnezeul cel viu, Sursa vieții. Numele prescurtat este YHWH, cele patru consoane ale numelui sfânt al lui Dumnezeu, pe care scribii masoreți nu riscau să îl pronunțe când îl întâlneau în textul sacru și pe care, când citeau cu voce tare, îl înlocuiau cu Adonai, Domnul. Fuziunea consoanelor lui YHWH și a vocalelor din Adonai dădea naștere numelui Yahweh (Iehova), care apare de 5 500 de ori în Vechiul Testament.

  Numele lui Dumnezeu descoperă persoana, caracterul și atributele Sale. Faptul că El are un nume face din Ființa infinită un Dumnezeu apropiat, accesibil, care Se ocupă de noi și ne răscumpără. În Vechiul Testament este „Dumnezeul legământului” de la Sinai, „Domnul va purta de grijă”, al lui Avraam, „Dumnezeul care mă vede”, al lui Agar, „Domnul este Păstorul meu”, al lui David, „Domnul, dreptatea noastră”, al lui Ieremia, „Domnul este cu poporul Său”, al lui Ezechiel. În Noul Testament, marele „Eu sunt” este Hristos Mântuitorul, „Înainte de Avraam, Eu sunt” (Ioan 8:58). „Eu sunt” este Pâinea vieții, Mesia care stă de vorbă cu noi, Păstorul cel bun, Lumina lumii, Viţa, Calea, Adevărul și Viața, Mielul de jertfă, Cuvântul lui Dumnezeu, Regele regilor și Domnul domnilor, Alfa și Omega, începutul și sfârșitul, „Eu și Tatăl una suntem” (Ioan 10:30).

  Marele „Eu sunt” care i-a vorbit lui Moise din rugul aprins poate să ne vorbească și nouă astăzi. Suntem dispuși să Îl ascultăm?

  Marele Eu Sunt - 2020. Numele lui Dumnezeu descoperă persoana, caracterul și atributele Sale. Faptul că El are un nume face din Ființa infinită un Dumnezeu apropiat, accesibil, care Se ocupă de noi și ne răscumpără. Marele „Eu sunt” care i-a vorbit lui Moise din rugul aprins poate să ne vorbească și nouă astăzi. Suntem dispuși să Îl ascultăm?
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Publicate astăzi

  Autostrada cu patru benzi de mers

  Când alegem lucrurile facile și aparent foarte rapid de obținut, să ne întrebăm mai întâi care ar putea fi capcanele din spatele acestor avantaje. Nu întotdeauna ceva ușor de obținut sau de făcut este rău, dar, în general, dacă Satana pregătește vreo capcană, în mod sigur nu va face un drum prea îngust către ea, ci cu siguranță o autostradă cu cât mai multe benzi. El are interesul să nu facem eforturi prea mari până când ajungem la distrugere; după ce am pornit și nu ne mai putem întoarce prea ușor, el ne va încuraja să ne grăbim cât mai mult. Pe calea cea îngustă nu va fi atât de ușor, însă poate fi frumos și interesant dacă din experiența noastră face parte și Cel ce știe cel mai bine drumul, pentru că a mers înaintea noastră pe el.

  Noi suntem epistole

  Eu și soțul am adoptat textul din Matei 25:40 ca pe unul dintre principiile de conduită în viață. Conform celor afirmate de apostolul Pavel, nu suntem doar epistole de citit pentru ceilalți, ci ni se amintește că orice le facem altora, fie bine, fie rău, Îi facem, de fapt, lui Isus.

  Fidelitatea

  Deşi este adevărat că dificultăţile pot clătina din temelii orice relaţie, este posibilă persistenţa în simţăminte şi în promisiunea faţă de unirea personală cu Dumnezeu. E grea trecerea prin crize, dar în loc să slăbească relaţia, dificultăţile contribuie adesea la întărirea şi stabilizarea acesteia.

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Az énről való megfeledkezés értéke

  „Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet...