Articolul precedentA mustármag ereje
  Articolul următorKemény beszéd

  Spune copiilor lui Israel să meargă

  Domnul a zis lui Moise: „Ce rost au strigătele acestea? Spune copiilor lui Israel să pornească înainte.” (Exodul 14:15)

  Ascultă ediția audio aici.

  Deși israeliții au fost scoși din Egipt de o mână puternică, faraonului i-a părut rău că îi lăsase să plece. Pierduse singura mână de lucru gratuită pe care o avusese la dispoziție. Așa că și-a pregătit armata sa puternică, infanteria, cavaleria și redutabilele care de luptă, însoțită de preoți și de figurile ilustre ale regatului, și a plecat în căutarea sclavilor. Faraonul ar fi dorit să îi intimideze pe evrei prin toată desfășurarea de forțe a puterii sale. La rândul lor, israeliții, foarte încrezători, se credeau victorioși. Dumnezeu trebuia să le încerce din nou credința.

  În loc să meargă direct spre Canaan pe drumul care traversa țara războinicilor filisteni, Domnul i-a condus spre sud, spre lacurile de la Marea Roșie. Norul care îi călăuzise i-a deviat spre un defileu stâncos în care să campeze aproape de mare. Situația nu putea fi mai disperată: pereții abrupți ai muntelui îi înconjurau din două părți, în faţă aveau marea, ale cărei ape constituiau o barieră aparent de netrecut, iar în urma lor venea avangarda armatei egiptene. Ce era de făcut? În acel moment critic s-au manifestat patru atitudini diferite:

  1. Poporul, înspăimântat, a început să protesteze și să îl acuze pe Moise. Se scufunda într-un abis de pesimism și necredință, regretând perioada de sclavie din Egipt.

  2. Moise, înțelegând că trebuia să se lupte cu egiptenii, L-a chemat în ajutor pe Dumnezeu și apoi a încercat să liniștească poporul declarându-și credința: „Nu vă temeţi de nimic, staţi pe loc şi veţi vedea izbăvirea pe care v-o va da Domnul în ziua aceasta. […] Domnul Se va lupta pentru voi.” (Exodul 14:13-14)

  3. Egiptenii, ajungându-i din urmă pe israeliți aproape de mare, erau siguri că îi vor captura. Așa că i-au urmărit orbește prin marea deschisă.

  4. Dumnezeu considera că israeliții aveau nevoie de o credință activă. Așa că i-a arătat lui Moise că poporul trebuie să înainteze. Da, dar în ce direcție? Să se întoarcă? Nu! Asta însemna sclavie. Spre munte? Imposibil! Spre mare? Da! Să meargă însemna să asculte, să se îndrepte țintă spre miracol, spre o preaputernică intervenție divină. Animați de o credință plină de îndrăzneală hotărâtă, asta au și făcut, deoarece credința nu o ia niciodată înapoi și nici nu caută să fugă. Toiagul lui Moise a separat apele și au trecut marea pe uscat.

  Dumnezeu are puterea de a oferi soluții la situații fără ieșire. Să ținem minte lucrul acesta. Pentru El nu există lucruri imposibile. Și astăzi, să Îl căutăm cu credință.

  Spune copiilor lui Israel să meargă - 2020. Dumnezeu are puterea de a oferi soluții la situații fără ieșire. Să ținem minte lucrul acesta. Pentru El nu există lucruri imposibile. Și astăzi, să Îl căutăm cu credință.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Publicate astăzi

  Avion de croazieră cu patru motoare

  Există unele lucruri pe care ni le-am putea achiziționa, însă nu ne-ar folosi la nimic, poate doar pentru satisfacerea orgoliului. Poți avea în garaj un Ferrari, dar să nu ai șosele ca să beneficiezi de capacitățile mașinii. Prin urmare, dacă ne putem controla pornirile de grandomanie, vom face și vom cumpăra pentru noi ceea ce se potrivește statutului, dar și posibilităților din contextul în care trăim. Hai să nu înmulțim numărul snobilor, ci mai bine să fim chibzuiți!

  Lumina cerească

  De ce să nu ne preocupăm, dimineața devreme, înainte de munca fiecărei zile, să petrecem timp fără grabă conectați la Sursa luminii cerești? Celor care fac așa, Dumnezeu le-a promis călăuzire în viață.

  Toleranţa

  Astăzi ne putem dezvolta toleranţa, dacă ne înfruntăm responsabilităţile cu încredere în Dumnezeu, în promisiunile Lui şi dacă ne rugăm până primim binecuvântările Lui.

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  A fiatalok Isten eszközei

  „Jó a férfiúnak, ha igát visel ifjúságában.” (Siral 3,27)„Isten fiatalokat hív, akik ifjúságuk lendületével és...