Cerul a luptat împotriva lui Sisera

Din ceruri se luptau, de pe cărările lor, stelele se luptau împotriva lui Sisera, Pârâul Chison i-a luat, pârâul din vremurile străvechi, pârâul Chison! Suflete, calcă-n picioare pe viteji! (Judecătorii 5:20-21)

Ascultă ediția audio aici.

Barac s-a ridicat și a răspuns apelului Deborei: „Du-te, îndreaptă-te spre Muntele Taborului şi ia cu tine zece mii de oameni din copiii lui Neftali şi din copiii lui Zabulon; voi trage spre tine, la pârâul Chison, pe Sisera, căpetenia oştirii lui Iabin, împreună cu carele şi oştile lui, şi-l voi da în mâinile tale” (Judecătorii 4:6-7). Barac a mobilizat o armată și s-a așezat în linie de bătaie. Lupta a avut loc într-una dintre cele mai strategice zone din toată geografia Palestinei, aproape de defileul Carmelului, în câmpia Izreel, la picioarele lui Meghido, loc de război consacrat.

Barac nu a pretins că se poate lupta în câmpie, unde cele nouă sute de care de fier ale lui Sisera ar fi fost un mare pericol. Așa că a urcat pe versantul Taborului, alături de oamenii lui, pentru a aștepta acolo porunca lui Dumnezeu. Pârâul Chison traversează câmpia Izreel, dar aduce foarte puțină apă. Carele lui Sisera aveau un loc perfect de manevră în imediata apropiere a muntelui, putând să traverseze ușor apele joase ale Chisonului superior, etalându-și puterea înaintea israeliților. Dar nici Debora și nici Barac nu s-au lăsat intimidați. Au așteptat, în schimb, intervenția divină. Din senin, nori grei și întunecați au apărut pe cer și au turnat torențial împrejurul Taborului și în câmpie. Chisonul s-a revărsat și terenul a devenit impracticabil pentru mașinile de război ale lui Sisera, ducând la vale carele și caii care nu se împotmoliseră. Atunci israeliții au coborât de pe Tabor cavaleria ușoară, i-au încercuit și i-au învins.

După luptă, Debora și Barac au cântat: „Din ceruri se luptau, de pe cărările lor, stelele se luptau împotriva lui Sisera. Pârâul Chison i-a luat” (Judecătorii 5:20-21). Cum sunt bătăliile pe care le ducem pentru Cel Veșnic? Cum vor fi cele care ne așteaptă în aceste vremuri dificile? Să urmăm poruncile pe care Domnul le-a dat poporului Său prin Cuvântul Său și să luptăm uniți, spre deosebire de Israel, ale cărui triburi nu au ieșit toate la luptă (Judecătorii 5:20-21). Așa cum îi spunea Winston Churchill unuia dintre opozanții săi: „Suntem atât de puțini, inamicii sunt atât de numeroși, cauza noastră este atât de mare, încât nu ne putem permite să manifestăm slăbiciune.” Cu providența lui Dumnezeu alături, „vom face mari isprăvi; El va zdrobi pe vrăjmaşii noştri” (Psalmii 108:13).

Dumnezeu vrea să ne folosească astăzi ca agenți eliberatori ai celor care suferă din cauza păcatului. Pregătiți-vă să vedeți puterea cerului în acțiune.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor