Până aici Domnul ne-a ajutat

  Samuel a luat o piatră pe care a pus-o între Miţpa şi Şen şi i-a pus numele Eben-Ezer, zicând: „Până aici Domnul ne-a ajutat.” (1 Samuel 7:12)

  Ascultă ediția audio aici.

  Filistenii i-au zdrobit pe israeliți subjugându-i și i-au oprimat timp de mulți ani. Au luptat împotriva lor Șamgar, Samson, Saul și David, care i-au înfrânt definitiv. În episodul de astăzi, apare Samuel, nu pentru a conduce Israelul într-o bătălie reală, ci mai degrabă în lupta spirituală a poporului cu filistenii. În acest scop, a început să predice în orașele Israelului: „Dacă din toată inima voastră vă întoarceţi la Domnul, scoateţi din mijlocul vostru dumnezeii străini şi astarteele, îndreptaţi-vă inima spre Domnul şi slujiţi-I numai Lui, şi El vă va izbăvi din mâna filistenilor” (1 Samuel 7:3). A convocat apoi o mare adunare la Mițpa și acolo a proclamat o perioadă de post pentru sfințire, în timpul căreia poporul și-a mărturisit păcatele. Ca urmare, a adus jertfe. Și chiar în acel moment, adunarea a primit vestea că filistenii mărșăluiau împotriva lor. Israeliții s-au înfricoșat. Întâlnirea lor nu era un consiliu de război. Nu erau acolo soldați și nimeni nu purta arme. Cum avea să se termine adunarea lor spirituală? Dumnezeu a intervenit și o mare furtună s-a abătut asupra filistenilor, distrugându-le armata „pe aceeași câmpie unde, cu douăzeci de ani mai înainte, izraeliții fuseseră înfrânți de filisteni, preoții fuseseră omorâți și chivotul lui Dumnezeu luat” (Patriarhi și profeți, p. 560).

  Pentru ca israeliții să nu uite un asemenea eveniment minunat, Samuel a pus să se ridice o piatră enormă ca monument comemorativ și a numit-o Eben-Ezer, ceea ce înseamnă „piatră de ajutor”, rostind în fața poporului: „Până aici Domnul ne-a ajutat.” Și în întreaga perioadă în care Samuel a fost conducătorul poporului, israeliții au fost scutiți de invaziile filistenilor.

  Nici biserica nu trebuie să piardă amintirea de la Eben-Ezer. Există sute de instituții religioase în lume care poartă acest nume, dar eu mă refer la o memorie cu dublu sens a evenimentului. În primul rând, „şi astăzi este nevoie de o redeșteptare a adevăratei religii a inimii, cum a avut loc pe vremuri la izraeliți. Pocăința este primul pas pe care trebuie să-l facă aceia care vor să se întoarcă la Dumnezeu. […] Fiecare dintre noi trebuie să ne umilim sufletul înaintea lui Dumnezeu și să scoatem afară idolii” (Patriarhi și profeți, p. 559). În al doilea rând, Dumnezeu ne-a condus până aici și ne-a însoțit în orice circumstanțe, chiar și în cele de aparentă derută.

  Să considerăm că este un moment oportun de a recunoaște că Dumnezeu ne-a ajutat până aici. Să analizăm, să evaluăm circumstanțele vieții noastre și vom vedea cât de bun a fost El cu noi.

  Până aici Domnul ne-a ajutat - 2020. Să considerăm că este un moment oportun de a recunoaște că Dumnezeu ne-a ajutat până aici. Să analizăm, să evaluăm circumstanțele vieții noastre și vom vedea cât de bun a fost El cu noi.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Ce cadou mi-ai adus?

  Tată ceresc, arată-ne cum să ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu nepoții noștri! Învață-ne să ne exprimăm creativ dragostea față de ei și să le oferim lecții bogate de înțelepciune și experiență a credinței! PROVOCARE: Meditează astăzi la moștenirea pe care o lași celor ce vin după tine!

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...