Articolul precedentDovezi de iubire
  Articolul următorŐrízője vagy a testvérednek!

  Nu muta vechile hotare puse de părinții tăi

  Samson s-a coborât la Timna şi a văzut acolo o femeie din fetele filistenilor. Când s-a suit înapoi, a spus lucrul acesta tatălui său şi mamei sale şi a zis: „Am văzut la Timna o femeie din fetele filistenilor; luaţi-mi-o acum de nevastă.” Tatăl său şi mama sa i-au zis: „Nu este nicio femeie între fetele fraţilor tăi şi în tot poporul nostru, de te duci să-ţi iei nevastă de la filisteni, care sunt netăiaţi împrejur?” Şi Samson a zis tatălui său: „Ia-mi-o, căci îmi place.” (Judecătorii 14:1-3)

  Ascultă ediția audio aici.

  Hotarele au avut și continuă să aibă o mare importanță. Aveau rolul de frontieră pentru a marca teritoriul unor localități și pentru a delimita două câmpuri alăturate. Pentru a le stabili era suficient uneori să se tragă o brazdă de două ori mai lată și să se pună o piatră la fiecare capăt. Mutarea sau înlăturarea hotarului unei proprietăți a fost și a rămas un delict pedepsit de lege. Mai mult decât atât, inviolabilitatea moștenirii primite de la părinți avea un caracter sacru. În Israel, mutarea sau înlăturarea hotarelor moștenirii părintești era supusă unui blestem: „Blestemat să fie cel ce va muta hotarele aproapelui său!” (Deuteronomul 27:17).

  Dar hotarele pot avea și o semnificație spirituală. Este vorba, printre altele, de principiile morale și spirituale ale caracterului, de un stil de viață, de comportament, de un anumit spirit critic care să ne prevină cu privire la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, de reguli și semne ale unei apartenențe anume, pe care le moștenim de la părinții noștri și pe care trebuie să le respectăm, deoarece, în anumite cazuri, aceste hotare au fost puse cu sacrificii, renunțări, opoziție și sânge.

  Samson, tânărul chemat în mod providențial să își salveze poporul din mâna filistenilor, a primit de la părinți o educație aleasă, în acord cu principiile jurământului de nazireu. Textul biblic spune că, după naștere, „copilul a crescut şi Domnul l-a binecuvântat. Şi Duhul Domnului a început să-l mişte” (Judecătorii 13:24-25). Dar Samson a mutat vechile hotare puse de părinții lui (Proverbele 22:28) frecventând centrele de divertisment ale orașelor filistenilor, s-a lăsat cucerit de senzualitate, capriciu care cere să fie repede satisfăcut. Consecințe: a profanat legătura lui sfântă cu Dumnezeu și a banalizat sursa forței sale extraordinare. A început astfel o tristă spirală de infidelități față de moștenirea părintească, infidelități care l-au condus la un teribil dezastru personal. Ce nu a vrut să facă atât cât a fost în viață a trebuit să împlinească în moarte (Judecătorii 16:30-31).

  Nu este bine să disprețuim hotarele puse de înaintași, să ținem minte lucrul acesta. Ele au fost așezate pentru că există în ceruri un Dumnezeu.

  Nu muta vechile hotare puse de părinții tăi - 2020. Nu este bine să disprețuim hotarele puse de înaintași, să ținem minte lucrul acesta. Ele au fost așezate pentru că există în ceruri un Dumnezeu.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Publicate astăzi

  Autostrada cu patru benzi de mers

  Când alegem lucrurile facile și aparent foarte rapid de obținut, să ne întrebăm mai întâi care ar putea fi capcanele din spatele acestor avantaje. Nu întotdeauna ceva ușor de obținut sau de făcut este rău, dar, în general, dacă Satana pregătește vreo capcană, în mod sigur nu va face un drum prea îngust către ea, ci cu siguranță o autostradă cu cât mai multe benzi. El are interesul să nu facem eforturi prea mari până când ajungem la distrugere; după ce am pornit și nu ne mai putem întoarce prea ușor, el ne va încuraja să ne grăbim cât mai mult. Pe calea cea îngustă nu va fi atât de ușor, însă poate fi frumos și interesant dacă din experiența noastră face parte și Cel ce știe cel mai bine drumul, pentru că a mers înaintea noastră pe el.

  Noi suntem epistole

  Eu și soțul am adoptat textul din Matei 25:40 ca pe unul dintre principiile de conduită în viață. Conform celor afirmate de apostolul Pavel, nu suntem doar epistole de citit pentru ceilalți, ci ni se amintește că orice le facem altora, fie bine, fie rău, Îi facem, de fapt, lui Isus.

  Fidelitatea

  Deşi este adevărat că dificultăţile pot clătina din temelii orice relaţie, este posibilă persistenţa în simţăminte şi în promisiunea faţă de unirea personală cu Dumnezeu. E grea trecerea prin crize, dar în loc să slăbească relaţia, dificultăţile contribuie adesea la întărirea şi stabilizarea acesteia.

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Az énről való megfeledkezés értéke

  „Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet...