Articolul precedentDovezi de iubire
  Articolul următorŐrízője vagy a testvérednek!

  Nu muta vechile hotare puse de părinții tăi

  Samson s-a coborât la Timna şi a văzut acolo o femeie din fetele filistenilor. Când s-a suit înapoi, a spus lucrul acesta tatălui său şi mamei sale şi a zis: „Am văzut la Timna o femeie din fetele filistenilor; luaţi-mi-o acum de nevastă.” Tatăl său şi mama sa i-au zis: „Nu este nicio femeie între fetele fraţilor tăi şi în tot poporul nostru, de te duci să-ţi iei nevastă de la filisteni, care sunt netăiaţi împrejur?” Şi Samson a zis tatălui său: „Ia-mi-o, căci îmi place.” (Judecătorii 14:1-3)

  Ascultă ediția audio aici.

  Hotarele au avut și continuă să aibă o mare importanță. Aveau rolul de frontieră pentru a marca teritoriul unor localități și pentru a delimita două câmpuri alăturate. Pentru a le stabili era suficient uneori să se tragă o brazdă de două ori mai lată și să se pună o piatră la fiecare capăt. Mutarea sau înlăturarea hotarului unei proprietăți a fost și a rămas un delict pedepsit de lege. Mai mult decât atât, inviolabilitatea moștenirii primite de la părinți avea un caracter sacru. În Israel, mutarea sau înlăturarea hotarelor moștenirii părintești era supusă unui blestem: „Blestemat să fie cel ce va muta hotarele aproapelui său!” (Deuteronomul 27:17).

  Dar hotarele pot avea și o semnificație spirituală. Este vorba, printre altele, de principiile morale și spirituale ale caracterului, de un stil de viață, de comportament, de un anumit spirit critic care să ne prevină cu privire la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, de reguli și semne ale unei apartenențe anume, pe care le moștenim de la părinții noștri și pe care trebuie să le respectăm, deoarece, în anumite cazuri, aceste hotare au fost puse cu sacrificii, renunțări, opoziție și sânge.

  Samson, tânărul chemat în mod providențial să își salveze poporul din mâna filistenilor, a primit de la părinți o educație aleasă, în acord cu principiile jurământului de nazireu. Textul biblic spune că, după naștere, „copilul a crescut şi Domnul l-a binecuvântat. Şi Duhul Domnului a început să-l mişte” (Judecătorii 13:24-25). Dar Samson a mutat vechile hotare puse de părinții lui (Proverbele 22:28) frecventând centrele de divertisment ale orașelor filistenilor, s-a lăsat cucerit de senzualitate, capriciu care cere să fie repede satisfăcut. Consecințe: a profanat legătura lui sfântă cu Dumnezeu și a banalizat sursa forței sale extraordinare. A început astfel o tristă spirală de infidelități față de moștenirea părintească, infidelități care l-au condus la un teribil dezastru personal. Ce nu a vrut să facă atât cât a fost în viață a trebuit să împlinească în moarte (Judecătorii 16:30-31).

  Nu este bine să disprețuim hotarele puse de înaintași, să ținem minte lucrul acesta. Ele au fost așezate pentru că există în ceruri un Dumnezeu.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...