Pastore, dumneavoastră mă veți cununa!

  Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. (Proverbele 22:6)

  Ascultă ediția audio aici.

  La Colegiul Adventist din Sagunto exista o tradiție frumoasă. La sfârșitul fiecărui an școlar, se celebra o ceremonie de botez în aer liber, în baptisteriul exterior săpat în stâncă, între pini și arbori de carob, înconjurat de flora mediteraneeană de plante aromatice: cimbru, rozmarin și lavandă.

  La sfârșitul anului academic 1983, grupul de candidați la botez era numeros. Dintre ei făcea parte și Cristina, o fată de unsprezece ani. Era fiica unor angajați ai colegiului și îmi ceruse cu insistență ca eu să fiu cel care o botează. Era o fetiță veselă, spontană, plină de viață, inteligentă și pioasă. La ieșirea din apa botezului, în tunica udă leoarcă și cu părul negru căzându-i pe spate, Cristina, emoționată de ceea ce tocmai realizase, m-a privit cu o figură inocentă care exprima o fericire imensă. Și, toată numai zâmbet, îmi zise cu o anumită candoare, nelipsită totuși de siguranță: „Pastore, dvs. mă veţi cununa.” Au trecut șaisprezece ani și fetița Cristina a crescut. Și-a terminat studiile universitare și își practica profesia de învățătoare într-o școală publică din oraș. Era o membră activă și responsabilă a bisericii locale. A făcut cunoștință cu Gerson, un tânăr adventist de la biserica din Barcelona, cu care s-a logodit și urma să se căsătorească. Într-o dimineață din ianuarie 1999, telefonul a sunat în biroul meu din Berna, Elveția, și o voce de femeie mi-a spus în spaniolă: „Pastore, sunt Cristina. Mă căsătoresc.” Şi i-am căsătorit chiar în locul unde ea făcuse legământ cu Domnul prin botez. Acolo, familia, prietenii, frații și pastorul care a botezat-o fuseseră cu toții martori ai jurămintelor de dragoste și de sfânt angajament față de Dumnezeu, Dumnezeul copilăriei și tinereții ei.

  Textul din această dimineață este o poruncă divină însoțită de o făgăduință minunată. Educația creștină dată în primii ani în cămin, la biserică și la școală lasă urme de neșters în sufletul copiilor și tinerilor noștri. Lucrarea mântuitoare pe care o realizează părinții și educatorii primește o binecuvântare specială din partea lui Dumnezeu, care o însoțește și o face roditoare. Și, cu toate că timpul trece, cu toate că roata vieții se tot învârte și circumstanțele personale se schimbă, „obiceiurile corecte, virtuoase și hotărâte luate în tinerețe vor modela caracterul și, ca regulă generală, vor marca direcția de conduită a individului pe tot parcursul vieții sale” (Semnele timpului, 11 octombrie 1910).

  Ați semănat sămânța bună a Evangheliei în inima vreunui copil? Mai devreme sau mai târziu, ea va produce un fruct suculent.

  Pastore, dumneavoastră mă veți cununa! - 2020. Lucrarea mântuitoare pe care o realizează părinții și educatorii primește o binecuvântare specială din partea lui Dumnezeu, care o însoțește și o face roditoare. Ați semănat sămânța bună a Evangheliei în inima vreunui copil? Mai devreme sau mai târziu, ea va produce un fruct suculent.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...