O viață exemplară

  Să te scoli înaintea perilor albi şi să cinsteşti pe bătrân. Să te temi de Dumnezeul tău. Eu sunt Domnul. (Leviticul 19:32)

  Ascultă ediția audio aici.

  Maranatha, rezidenţa pentru vârstnici, era o fermă tradițională donată, la origine, de familia surorii Dolores Mauri, care a trăit acolo până la moartea sa, la vârsta de 90 de ani. Amenajată în mod adecvat, ferma a devenit astăzi un centru de geriatrie unde o echipă de profesioniști oferă afecțiune, îngrijire și asistență facultativă persoanelor vârstnice. Este un loc providențial pentru persoane de vârsta a treia, adventiste sau nu.

  Să intrăm împreună într-o cameră a rezidenţei Maranatha, de exemplu în cea a lui Purificacion Bellido, în vârstă de 96 de ani. „Purita”, cum îi spunem cu toții, și-a obținut diploma de învățătoare și de moașă, profesii pe care le-a practicat în instituții publice. Convertită la credința adventistă în timpuri de mare intoleranță religioasă, și-a pierdut locul de muncă și s-a pregătit să devină lector biblic, funcție pe care a avut-o timp de patruzeci de ani. Purita s-a ocupat de grupe de studiu și de biserici. Fără să fi fost vreodată consacrată ca slujbaș, prin forța împrejurărilor a slujit la fel de mult ca un pastor, cu mult timp înainte ca polemica despre consacrarea femeilor să fie dezbătută în Biserica Adventistă. A instruit și a condus la convertire familii adventiste care au dat generații de credincioși, cum ar fi Alonso, din Bilbao sau Ortiz Montanes, din Zaragoza și multe altele. Pe când se ocupa de biserica din Alcoy, a fost nevoită să lupte împotriva unui guvernator civil al provinciei, care voia cu orice preț să suspende serviciile religioase. Acesta nu a reușit, tocmai datorită apărării tenace a „păstoriței” care, pentru o vreme, a găzduit congregația la ea acasă, cu riscul unei amenzi sau cu riscul de a face închisoare.

  Să ajungi bătrân e o adevărată reușită. Persoanele vârstnice merită respectul și recunoștința bisericii. Ellen White scrie: „Dumnezeu ne-a poruncit să-i respectăm în special pe cei în vârstă (Proverbele 16:31). Acest lucru vorbește de lupte purtate și de biruințe câștigate; de poveri duse și ispite cărora li s-a rezistat. Vorbește despre picioare obosite, apropiindu-se de locul de odihnă și de locuri care curând vor rămâne goale. Ajutați-i pe copii să gândească în acest fel, și ei vor netezi cărarea celor în vârstă prin curtoazia și respectul lor, vor aduce har și frumusețe prin viețile lor tinere, în timp ce iau seama la porunca de «a se scula înaintea perilor albi și a cinsti pe bătrâni» (Leviticul 19:32)» (Sfaturi pentru biserică, p. 270).

  Astăzi este o zi ideală pentru ca noi să manifestăm afecțiune față de persoanele în vârstă din viața noastră și să le aducem aminte că există un Dumnezeu în ceruri.

  O viață exemplară - 2020. Astăzi este o zi ideală pentru ca noi să manifestăm afecțiune față de persoanele în vârstă din viața noastră și să le aducem aminte că există un Dumnezeu în ceruri.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...