Articolul precedentSaul uns împărat
  Articolul următorAz Úr szava elégséges

  David, în armura lui Saul

  Saul a îmbrăcat pe David cu hainele lui, i-a pus pe cap un coif de aramă şi l-a îmbrăcat cu o platoşă. David a încins sabia lui Saul peste hainele lui şi a vrut să meargă, căci nu încercase încă să meargă cu ele. Apoi a zis lui Saul: „Nu pot să merg cu armura aceasta, căci nu sunt obişnuit cu ea.” Şi s-a dezbrăcat de ea. (1 Samuel 17:38-39)

  Ascultă ediția audio aici.

  Episodul victoriei lui David asupra lui Goliat este plin de evidente lecții morale și spirituale. Sunt de subliniat cuvintele și faptele regelui Saul. Textul biblic stabilește contraste semnificative între David și Saul, contraste care merită comentate.

  În timpul războaielor purtate de Israel, atunci când luptele nu se mai terminau sau când o cetate asediată nu cădea, se întâmpla adesea ca soluția să fie lupta dintre doi războinici, fiecare ca reprezentant al armatei sale. Cine trebuia să fie războinicul israelit care să iasă la luptă împotriva lui Goliat? Cine ar fi trebuit să fie viteazul din armata lui Israel care să spele ocara aruncată de filistean? Nimeni nu a răspuns timp de patruzeci de zile. Realitatea este că adversarul ar fi trebuit să fie regele Saul. Și el era înalt. Avea armură, era un războinic cu experiență și câștigase lupte importante pentru Israel. În acel moment însă, regele nu dorea să se lupte cu Goliat pentru că sufletul îi era rănit și conștiința tulburată.

  David a apărut pe câmpul de bătălie tocmai când uriașul își arunca ocările asupra Israelului. El s-a simțit ofensat de această sfidare. Și-a arătat disprețul față de filistean și nu s-a lăsat impresionat nici de statura, nici de armura și nici de cuvintele lui. Dimpotrivă, a revitalizat curajul tuturor și a spus regelui: „Robul tău va merge să se bată cu el” (1 Samuel 17:32). Ce contrast teribil! Un păstor umil care îl încurajează pe regele Israelului și acceptă provocarea la care numai Saul ar fi trebuit să răspundă.

  Chiar dacă regele se îndoia că acel tinerel ar fi putut învinge uriașul, a acceptat oferta pentru a-și salva astfel propria viață și propria reputație. L-a îmbrăcat în armura sa, i-a dat armele sale și l-a trimis la luptă. Saul se încredea în armura lui, dar David și-a pus speranța în Dumnezeul său. Pe de altă parte, David s-a simțit mai sigur luptându-se cu armele pe care știa să le mânuiască, acelea în care era expert. Așa că s-a dezbrăcat de armura lui Saul. Dumnezeu a dat fiecărei ființe omenești armele de care are nevoie pentru a-și birui uriașii. Nimeni nu are nevoie să poarte armura altuia.

  Dumnezeu ne-a dat arme astfel încât să devenim biruitori. Să îi cerem să ne învețe să le folosim.

  David, în armura lui Saul - 2020. David s-a simțit mai sigur luptându-se cu armele pe care știa să le mânuiască, acelea în care era expert. Așa că s-a dezbrăcat de armura lui Saul. Dumnezeu a dat fiecărei ființe omenești armele de care are nevoie pentru a-și birui uriașii. Nimeni nu are nevoie să poarte armura altuia.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...