Articolul precedentSaul uns împărat
  Articolul următorAz Úr szava elégséges

  David, în armura lui Saul

  Saul a îmbrăcat pe David cu hainele lui, i-a pus pe cap un coif de aramă şi l-a îmbrăcat cu o platoşă. David a încins sabia lui Saul peste hainele lui şi a vrut să meargă, căci nu încercase încă să meargă cu ele. Apoi a zis lui Saul: „Nu pot să merg cu armura aceasta, căci nu sunt obişnuit cu ea.” Şi s-a dezbrăcat de ea. (1 Samuel 17:38-39)

  Ascultă ediția audio aici.

  Episodul victoriei lui David asupra lui Goliat este plin de evidente lecții morale și spirituale. Sunt de subliniat cuvintele și faptele regelui Saul. Textul biblic stabilește contraste semnificative între David și Saul, contraste care merită comentate.

  În timpul războaielor purtate de Israel, atunci când luptele nu se mai terminau sau când o cetate asediată nu cădea, se întâmpla adesea ca soluția să fie lupta dintre doi războinici, fiecare ca reprezentant al armatei sale. Cine trebuia să fie războinicul israelit care să iasă la luptă împotriva lui Goliat? Cine ar fi trebuit să fie viteazul din armata lui Israel care să spele ocara aruncată de filistean? Nimeni nu a răspuns timp de patruzeci de zile. Realitatea este că adversarul ar fi trebuit să fie regele Saul. Și el era înalt. Avea armură, era un războinic cu experiență și câștigase lupte importante pentru Israel. În acel moment însă, regele nu dorea să se lupte cu Goliat pentru că sufletul îi era rănit și conștiința tulburată.

  David a apărut pe câmpul de bătălie tocmai când uriașul își arunca ocările asupra Israelului. El s-a simțit ofensat de această sfidare. Și-a arătat disprețul față de filistean și nu s-a lăsat impresionat nici de statura, nici de armura și nici de cuvintele lui. Dimpotrivă, a revitalizat curajul tuturor și a spus regelui: „Robul tău va merge să se bată cu el” (1 Samuel 17:32). Ce contrast teribil! Un păstor umil care îl încurajează pe regele Israelului și acceptă provocarea la care numai Saul ar fi trebuit să răspundă.

  Chiar dacă regele se îndoia că acel tinerel ar fi putut învinge uriașul, a acceptat oferta pentru a-și salva astfel propria viață și propria reputație. L-a îmbrăcat în armura sa, i-a dat armele sale și l-a trimis la luptă. Saul se încredea în armura lui, dar David și-a pus speranța în Dumnezeul său. Pe de altă parte, David s-a simțit mai sigur luptându-se cu armele pe care știa să le mânuiască, acelea în care era expert. Așa că s-a dezbrăcat de armura lui Saul. Dumnezeu a dat fiecărei ființe omenești armele de care are nevoie pentru a-și birui uriașii. Nimeni nu are nevoie să poarte armura altuia.

  Dumnezeu ne-a dat arme astfel încât să devenim biruitori. Să îi cerem să ne învețe să le folosim.

  David, în armura lui Saul - 2020. David s-a simțit mai sigur luptându-se cu armele pe care știa să le mânuiască, acelea în care era expert. Așa că s-a dezbrăcat de armura lui Saul. Dumnezeu a dat fiecărei ființe omenești armele de care are nevoie pentru a-și birui uriașii. Nimeni nu are nevoie să poarte armura altuia.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Ce cadou mi-ai adus?

  Tată ceresc, arată-ne cum să ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu nepoții noștri! Învață-ne să ne exprimăm creativ dragostea față de ei și să le oferim lecții bogate de înțelepciune și experiență a credinței! PROVOCARE: Meditează astăzi la moștenirea pe care o lași celor ce vin după tine!

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...