Avem un profet, ca să Îl întrebăm pe Domnul?

  Nu mai este aici niciun proroc al Domnului prin care să-L putem întreba? (2 Cronici 18:6)

  Ascultă ediția audio aici.

  Iosafat, cel de-al patrulea rege al lui Iuda, credea în profeții Domnului. Când s-a aliat cu Ahab, regele lui Israel, pentru a lupta împreună împotriva sirienilor, Iosafat a cerut ca, înainte de a pleca la luptă, să-L întrebe pe Domnul. Pentru a răspunde unei asemenea cereri, Ahab i-a chemat pe cei patru sute de profeți de la curtea lui, care i-au prevestit o mare victorie. Iosafat și-a dat seama că era vorba de profeți falși și a insistat: „Nu mai este aici niciun proroc al Domnului prin care să-L putem întreba?” Răspunsul lui Ahab este plin de înțelesuri: „Mai este un om prin care am putea să întrebăm pe Domnul, dar îl urăsc, căci nu-mi proroceşte nimic bun, nu proroceşte niciodată decât rău: este Mica, fiul lui Imla” (2 Cronici 18:7). Iosafat a cerut să fie adus. Și când Mica a profetizat ce vor păți din pricina sirienilor, cum însuși Ahab urma să fie rănit de moarte în luptă, regele lui Israel l-a trimis la închisoare.

  Acestea sunt două atitudini față de profeții Domnului. Două atitudini opuse, care stau ca exemple ce se pot repeta și astăzi raportat la darul profeției: necredință sau credință; încredere sau dușmănie. Necredința se manifestă prin indiferența față de profet. Cunoaștem scrierile sale, dar nu ținem cont de ele. Ea se manifestă și prin lipsa încrederii: mesajul profetic nu mai este considerat pertinent; autenticitatea și autoritatea îi sunt puse în discuție. Și neglijența este o formă de necredință, scrierile profetice sunt respectate, dar învățăturile lor nu sunt puse în practică. Necredința activă poate ataca, critica și persecuta profetul, până la a-l urî. Aceste atitudini sunt rodul întâlnirii orgoliului cu mesajul inspirat. Dar sunt în aceeași măsură și rodul fanatismului atotștiutor, care depășește limitele interpretării și ale modului în care lucrează profeția.

  Credința și încrederea nu implică o încredere oarbă și absurdă. Credința este rezultatul experienței personale și al cunoașterii progresive: „A citi pentru a crede.” Este motivul pentru care credința trebuie să se manifeste printr-o cercetare făcută cu credință și cu rigurozitate. Mai mult, credința în profeție presupune a învăța pe alții, a răspândi și a apăra scrierile sale. În cele din urmă, credința în lucrarea profetică este mărturisită prin folosirea și punerea în practică a mesajelor ei. Așa ne învață Biblia: „Ferice de cine citeşte şi de cei ce ascultă cuvintele acestei prorocii şi păzesc lucrurile scrise în ea! Căci vremea este aproape!” (Apocalipsa 1:3)

  Să Îi cerem astăzi Domnului să ne ajute să ne încredem în profeții Lui.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Să nu îi pierdem!

  Doamne, dă-ne disponibilitatea să îi înțelegem pe tineri și înțelepciunea și priceperea de a le oferi programe publice încântătoare la biserică! Provocare: Ia-ți timp să vorbești cu un tânăr despre lucrurile care îi plac sau nu în cadrul programelor oferite de biserica ta! Și, atât cât ține de tine, fă din ea un loc în care tinerii să vină cu drag!

  Unitate în casă și în biserică

  Fie ca rugăciunea apostolului să se împlinească cu privire la noi și cu privire la frații și surorile noastre: „Domnul să vă facă să creșteți tot mai mult în dragoste unii față de alții și față de toți” (1 Tesaloniceni 3:12)! Provocare: Roagă-te astăzi pentru diaconii și diaconesele din biserica ta!

  Sfânt în familie și în biserică

  Doamne, ajută-mă să am o inimă curată și să nu fiu o pricină de poticnire pentru cei din familia mea! Provocare: Ai un obicei pe care nu ai vrea să îl aibă și copiii tăi? Hotărăște-te să renunți la el chiar astăzi!

  Familia și misiunea bisericii

  Provocare: Fii martor al lui Dumnezeu acasă, la biserică, la locul de muncă și în societate!

  Publicate astăzi

  Despre numai zece oameni

  La o relație de adevărată prietenie cu Dumnezeu nu se ajunge din întâmplare, sau ferindu-ne cu groază de mânia Lui, ori făcând din obligație lucruri. Prietenia este un exercițiu al cunoașterii; este nevoie să citim despre El, să-L căutăm în natură și să simțim în rugăciune apropierea Lui.

  Legătura

  Cred cu tărie că trebuie să rămânem legate de Dumnezeu și unele de altele. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest devoțional care ne ajută să fim sincere unele cu altele și să creăm o legătură între noi!

  Rugăciunea pentru duşmani

  Dacă ai şi tu pe cineva care ţi-a greşit, îţi propunem astăzi să te rogi pentru acea persoană. Imaginează-ţi că este foarte serios mustrată de conştiinţă, dar îi lipseşte curajul să-ţi ceară iertare. Roagă-te, iubeşte şi binecuvântează! Nu pierde ocazia de a-i face bine!

  Să nu îi pierdem!

  Doamne, dă-ne disponibilitatea să îi înțelegem pe tineri și înțelepciunea și priceperea de a le oferi programe publice încântătoare la biserică! Provocare: Ia-ți timp să vorbești cu un tânăr despre lucrurile care îi plac sau nu în cadrul programelor oferite de biserica ta! Și, atât cât ține de tine, fă din ea un loc în care tinerii să vină cu drag!

  Az igazak elváltozása

  „Mert maga az Úr riadóval, arkangyal szózatával és isteni harsonával leszáll az égből: és feltámadnak...