Articolul precedentCe faci?
  Articolul următorO armată invizibilă

  De unde vii, Ghehazi?

  După aceea s-a dus şi s-a înfăţişat înaintea stăpânului său. Elisei i-a zis: „De unde vii, Ghehazi?” El a răspuns: „Robul tău nu s-a dus nicăieri.” Dar Elisei i-a zis: „Oare n-a fost duhul meu cu tine când a lăsat omul acela carul şi a venit înaintea ta? Este oare acum vremea de luat argint, haine, măslini, vii, oi, boi, robi şi roabe?” (2 Împăraţi 5:25-26)

  Ascultă ediția audio aici.

  Această relatare conține minunate mesaje care se deduc din text și contrastează cu gestul egoist al lui Ghehazi, începând cu generozitatea tinerei israelite care slujea în casa generalului sirian Naaman. Fetița fusese smulsă din căminul părintesc și slujea chiar în locuința unui general lepros din armata invadatoare. Cu toate acestea, a arătat milă față de stăpânul ei și i-a propus stăpânei ca soțul ei să se ducă la profetul Israelului, care l-ar fi putut vindeca de lepră. Slujitoarea israelită a avut compasiune pentru Naaman și a uitat că e o simplă slujnică.

  Naaman a urmat sfatul fetiței. A luat cu el multe daruri pentru unii și alții, precum și scrisori de recomandare către regele Israelului. În Samaria însă a găsit un rege perplex, care era convins că generalul, prin cererea lui, caută un motiv de război. Apoi, când s-a dus să îl viziteze pe profet, Elisei nici măcar nu i-a ieșit în întâmpinare. A trimis un sol care să îi spună: „Du-te şi scaldă-te de şapte ori în Iordan şi carnea ţi se va face sănătoasă şi vei fi curat” (2 Împăraţi 5:10). Cum așa? Nici măcar nu se întâlnea cu profetul? Și de ce să se scalde în Iordan? Nu aveau fluvii mai curate la Damasc? Dezamăgit și enervat, Naaman a decis să plece. Dar slujitorii l-au sfătuit să asculte de profet. Și el, cu o credință care a biruit toate dezamăgirile de care avusese parte, a ascultat și a fost vindecat de lepra sa. Nu doar că a fost eliberat de boala îngrozitoare, dar și de lepra păcatului, devenind el însuși un închinător al adevăratului Dumnezeu. Prin contrast, avariția lui Ghehazi a atras asupră-i lepra lui Naaman.

  Deși generalul insistase ca Elisei să accepte o recompensă pentru binele pe care i-l făcuse, profetul a refuzat. Mărturia convertirii sirianului și faptul că i-a redat acestuia sănătatea erau suficiente. Și-au luat rămas-bun. Dar Ghehazi, rațional, nu a înțeles refuzul aparent absurd al stăpânului său. Ce motiv ai putea avea să refuzi darul unei inimi recunoscătoare? A urzit o escrocherie și a plecat în căutarea lui Naaman, care i-a dat de două ori mai mult decât a cerut. Acasă, profetul l-a așteptat pe slujitor cu o întrebare teribilă: „De unde vii, Ghehazi?” Nimic nu poate fi ascuns de privirea cercetătoare a lui Dumnezeu. Atitudinea slujitorului profetului nu a rămas nepedepsită, întrucât Domnul detestă orice formă de corupție.

  Să ne îndepărtăm astăzi de orice formă de fraudă. Prețul pe care îl vom avea de plătit este mai mare decât câștigul pentru care ne vindem.

  De unde vii, Ghehazi? - 2020. Nimic nu poate fi ascuns de privirea cercetătoare a lui Dumnezeu. Atitudinea slujitorului profetului nu a rămas nepedepsită, întrucât Domnul detestă orice formă de corupție. Să ne îndepărtăm astăzi de orice formă de fraudă. Prețul pe care îl vom avea de plătit este mai mare decât câștigul pentru care ne vindem.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...