O armată invizibilă

  El a răspuns: „Nu te teme, căci mai mulţi sunt cei cu noi decât cei cu ei.” Elisei s-a rugat şi a zis: „Doamne, deschide-i ochii să vadă.” Şi Domnul a deschis ochii slujitorului, care a văzut muntele plin de cai şi de care de foc împrejurul lui Elisei. (2 Împăraţi 6:16-17)

  Ascultă ediția audio aici.

  Dumnezeu Însuși i-a descoperit lui Elisei planurile și strategiile de război ale regelui Siriei împotriva Israelului. Profetul l-a avertizat pe monarhul evreu așa încât acesta să le contracareze și să se apere. Conducătorul sirian a ajuns să creadă că are la curtea lui trădători sau spioni. Și cineva i-a spus: „Nimeni [nu este trădător], împărate, domnul meu; dar prorocul Elisei, care este în Israel, spune împăratului lui Israel cuvintele pe care le rosteşti în odaia ta de culcare” (2 Împăraţi 6:12). Exista în Israel un profet care îl sfătuia pe rege! Cât de diferită ar fi putut fi viața noastră dacă întotdeauna am fi ascultat de sfaturile și avertismentele profeților lui Dumnezeu!

  Regele Siriei nu a găsit altă soluție decât să îl înlăture din Israel pe slujitorul Domnului. A elaborat cu grijă un plan pentru a scăpa de Elisei și a aduce la tăcere vocea lui la curtea din Samaria. Câtă îndrăzneală! Pot vrăjmașii poporului lui Dumnezeu să îi reducă la tăcere pe profeții Celui Preaînalt? Nu! Mesajele profeților au devenit lipsite de orice valoare doar prin atitudinea israeliților înșiși, prin respingerea inconștientă și persistentă a purtătorilor de cuvânt ai cerului.

  Elisei și slujitorul său se aflau la Dotan, acest loc memorabil unde Iosif fusese vândut ca sclav de către frații săi, care au deschis astfel, fără să știe, o cale imprevizibilă pentru providența lui Dumnezeu. Noaptea, regele Siriei a trimis un batalion întreg să asedieze cetatea. În acest context, profetul urma să fie capturat de soldații armatei inamice sau Providența se va manifesta acolo, în continuare, prin intermediul lui?

  În dimineața următoare, slujitorul lui Elisei, îngrozit, l-a avertizat pe profet cu privire la situația în care se aflau: „Ah! domnul meu, cum vom face?” (2 Împăraţi 6:15). Pentru că slujitorul nu vedea altceva în afară de o mulțime de soldați inamici, profetul L-a rugat pe Dumnezeu: „Doamne, deschide-i ochii să vadă!” (2 Împăraţi 6:17). Domnul a deschis ochii slujitorului și, minune, a putut să vadă atunci o enormă armată invizibilă de oameni călare și de care de foc care îl înconjurau pe Elisei!

  Soldații sirieni nu au putut vedea nimic, pentru că doar ochii credinței văd providența cerului. Iată de ce, atunci când pericolele par de neevitat, trebuie să Îi cerem lui Dumnezeu să ne deschidă ochii, să putem vedea ceea ce alții nu pot vedea, să vedem că „mai mulţi sunt cei cu noi decât cei cu ei”.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Nu putem fi neutri

  Să ne rugăm să îi putem atrage și aprecia pe tineri și pe copii așa cum a făcut-o Isus! PROVOCARE: Caută o modalitate prin care să implici un tânăr într-o activitate de binefacere!

  Adevăr relativ sau absolut?

  Să ne rugăm pentru puterea de a fi hotărâți și categorici, dar totodată blânzi și smeriți cu inima! PROVOCARE: Descoperă și ia măsuri în acel domeniu al vieții unde ți-ai permis să faci cum crezi tu, și nu cum vrea Dumnezeu!

  Metoda lui Dumnezeu

  Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui! PROVOCARE: Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!

  Publicate astăzi

  Când ești în al nouălea cer

  Chiar dacă îți este greu să crezi că dincolo de suferința, sărăcia și nedreptatea din jur există o altă realitate cu totul diferită și în care nu mai stăpânește nici Diavolul, nici uneltele lui, recitește relatările lui Pavel, ale lui Ioan, în Apocalipsa, și lasă-te purtat cu imaginația spre ceva ce reprezintă idealul tău de frumusețe și de bine. Imaginează-ți că abia de la acel nivel începe cu adevărat cerul și lumea pregătită de Dumnezeu celor salvați.

  Ingredientul principal

  Isus este ingredientul de care avem nevoie pentru a ține laolaltă toate celelalte ingrediente. Noi ar trebui să ne concentrăm să obținem mai întâi ingredientul principal; apoi, toate celelalte lucruri vor intra la locul lor.

  Cine sunt eu?

  Într-o bună zi, ceva ce ai va dispărea sau nu va mai fi valabil în dreptul tău, în timp ce un anume lucru ce face parte din identitatea ta va rămâne lipit de tine până la final.

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Az Úr megóvja gyermekeit

  „Segítségül hív engem, ezért meghallgatom őt, vele vagyok háborúságában: megmentem és megdicsőítem őt.” (Zsolt 91,15)„Isten...