A lovit de trei ori și s-a oprit

Elisei a mai zis: „Ia săgeţi.” Şi a luat. Elisei a zis împăratului lui Israel: „Loveşte în pământ!” Şi a lovit de trei ori, apoi s-a oprit. Omul lui Dumnezeu s-a mâniat pe el şi a zis: „Trebuia să loveşti de cinci sau şase ori; atunci ai fi bătut pe sirieni până i-ai fi nimicit, acum îi vei bate numai de trei ori.” (2 Împăraţi 13:18-19)

Ascultă ediția audio aici.

Regele Ioas era idolatru. Cu toate acestea, într-o zi s-a dus la Elisei să se consulte cu el. Profetul zăcea deja pe patul de moarte. În acea vreme, sirienii dominau toate cetățile de la estul Iordanului și regele Israelului dorea să știe dacă trebuia să meargă la luptă împotriva lor. S-a apropiat de patul profetului plângând. Și profetul, aproape muribund, i-a răspuns printr-unul din acele gesturi simbolice care erau, de fapt, adevărate profeții transpuse în fapte: „Elisei i-a zis: «Ia un arc şi săgeţi!» Şi a luat un arc şi nişte săgeţi! Apoi Elisei a zis împăratului lui Israel: «Încordează arcul cu mâna ta.» Şi după ce l-a încordat cu mâna lui, Elisei şi-a pus mâinile pe mâinile împăratului şi a zis: «Deschide fereastra dinspre răsărit.» Şi a deschis-o. Elisei a zis: «Trage.» Şi a tras. Elisei a zis: «Aceasta este o săgeată de izbăvire din partea Domnului, o săgeată de izbăvire împotriva sirienilor – vei bate pe sirieni la Afec până îi vei nimici»” (2 Împăraţi 13:15-17).

Profetul nu și-a încheiat mesajul aici. I-a cerut să își ia săgețile și, de această dată, să lovească în pământ. Regele a lovit doar de trei ori și apoi s-a oprit. „De ce doar de trei ori?” a exclamat Elisei, foarte contrariat. Ioas și-a autolimitat victoria asupra sirienilor. Ellen White face o minunată aplicație a acestui incident, scriind: „Lecția este pentru toți cei din poziții de încredere. Când Dumnezeu deschide o cale pentru îndeplinirea unei anumite lucrări și dă asigurarea reușitei, unealta aleasă trebuie să facă tot ce stă în puterea sa pentru a înfăptui rezultatul făgăduit. Pe măsura entuziasmului și stăruinței cu care este dusă lucrarea înainte va fi și reușita. Dumnezeu poate face minuni pentru poporul Său numai dacă ei își îndeplinesc lucrarea cu energie neobosită. El cheamă oameni cu devotament față de lucrarea Sa, oameni de un curaj moral, cu o dragoste arzătoare pentru suflete, cu o râvnă care nu slăbește niciodată. Astfel de lucrători nu vor socoti nicio sarcină prea grea, nicio perspectivă prea disperată. Ei vor lucra neînfricați până când aparenta înfrângere se va transforma într-o biruință glorioasă” (Profeți și regi, p. 166).

Să ne aducem astăzi la îndeplinire îndatoririle cele mai neînsemnate cu cea mai mare preocupare. Să dăm dovadă de entuziasm. În cel mai scurt timp, vom vedea rezultatele.

Carlos Puyol Buil
Carlos Puyol Buil
Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor