Articolul precedentMai mult decât… Păstor!
  Articolul următorCe au văzut în casa ta?

  Găsirea cărții Legii

  Atunci marele-preot Hilchia a zis lui Şafan, logofătul: „Am găsit cartea legii în Casa Domnului.” (2 Împăraţi 22:8)

  Ascultă ediția audio aici.

  Timp de cinci secole, arhivele secrete ale Inchiziției spaniole au rămas inaccesibile cercetătorilor. Dar, cu ocazia celui de al cincilea centenar al fondării ei de către regii catolici și papa Sixt al IV-lea, secția Inchiziție a Arhivelor Istorice Naționale a fost deschisă, în 1978, pentru a permite studierea și publicarea ei. Am fost unul dintre beneficiarii acestei deschideri. Acolo am avut ocazia să țin în mâini dosare care nu mai fuseseră deschise și consultate de mai bine de trei sute de ani, manuscrise din hârtie de in, legate în coperte de pergament, redactate de notarii Inchiziției, unele conținând bule papale, scrisori ale regelui Filip al IV-lea, acte ale sesiunilor tribunalelor, voturi ale inchizitorilor, sentințe, autodafeuri etc. Studierea arhivei atât de controversatului tribunal al Inchiziției era pe cale să descopere secrete ținute ascunse atâta timp. Pentru mine a fost o experiență pasionantă și de neuitat.

  Descoperirea în Templu a cărții legii, pierdută de aproape un secol, trebuie să fi fost ceva surprinzător. Hilchia, marele-preot care a găsit-o, a dat-o imediat unuia dintre secretarii regelui Iosia. Această descoperire a dat naștere celei mai importante reforme religioase din istoria regatului lui Iuda: toate altarele pe care se aduceau jertfe zeilor păgâni, ca închinare, au fost distruse; s-au tăiat cedrii pe care tatăl său, Manase, îi plantase pe înălțimile unde ridicase temple idolilor. Personalul și slujbele de la Templu au fost reorganizate și s-a sărbătorit Paștele, care nu mai fusese celebrat de mai bine de un secol, de pe timpul regelui Ezechia. Biblia spune despre acest subiect că „nicio sărbătoare a Paştelui nu mai fusese prăznuită ca aceasta în Israel din zilele prorocului Samuel. Şi niciunul din împăraţii lui Israel nu mai prăznuise Paşte ca cel pe care l-au prăznuit Iosia, preoţii şi leviţii, tot Iuda şi Israelul care se aflau acolo şi locuitorii Ierusalimului” (2 Cronici 35:18).

  Cu toții deținem cărți care ne-au marcat viața într-un mod semnificativ, cărți valoroase pentru viața noastră spirituală. Poate că sunt momentan ascunse, încuiate prin vreun cufăr din podul casei. De ce să nu le recitim ca să regăsim dragostea, devotamentul, credința și speranța de altădată, care astăzi s-au răcit, așa încât să ne amintim ce a fost important în viața noastră în trecut și este important și în prezent.

  Și cu Biblia cum rămâne? O citim în fiecare dimineață sau e pe undeva, printr-un colț din casă, acoperită de praf gros? Să o deschidem! Vom descoperi în ea că există în ceruri un Dumnezeu.

  Găsirea cărții Legii - 2020. Cu toții deținem cărți care ne-au marcat viața într-un mod semnificativ, cărți valoroase pentru viața noastră spirituală. Și cu Biblia cum rămâne? O citim în fiecare dimineață sau e pe undeva, printr-un colț din casă, acoperită de praf gros? Să o deschidem! Vom descoperi în ea că există în ceruri un Dumnezeu.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...