Sunați din trâmbiță în Sion!

  Sunaţi cu trâmbiţa în Sion! Vestiţi un post, chemaţi o adunare de sărbătoare! Strângeţi poporul, ţineţi o adunare sfântă! Aduceţi pe bătrâni, strângeţi copiii. Şi chiar pruncii de la ţâţă! […] Preoţii, slujitorii Domnului, să plângă între tindă şi altar şi să zică: „Doamne, îndură-Te de poporul Tău!” (Ioel 2:15,17)

  Ascultă ediția audio aici.

  Dintre toți profeții care au chemat Israelul la pocăință, Ioel este cel care a adresat cele mai vehemente apeluri. Folosind un limbaj care să atragă atenția, a cerut poporului să se adune într-o întrunire sfântă, în sunetul trompetelor, și să țină post, să plângă cu părere de rău pentru păcatele săvârșite, să se îmbrace în sac, să își sfâșie inimile, să se întoarcă la Domnul, iar preoții să implore iertarea divină. Care era scopul acestui apel înduioșător la reînnoirea consacrării?

  Motivul era triplu: în primul rând, un val de lăcuste urmat de o secetă persistentă au făcut ca orice rod al câmpului să dispară, orice mijloc de subzistență al poporului, inclusiv vinul, uleiul și făina destinate ofrandelor și darurilor pentru templu. În al doilea rând, lăcustele, asemenea cailor de război, și seceta, la fel ca focul care distruge totul, erau un preludiu simbolic al apropiatei invazii caldeene. În al treilea rând, aceste dezastre erau o preînchipuire a zilei Domnului: „Vai! ce zi! Da, ziua Domnului este aproape, vine ca o pustiire de la Cel Atotputernic. […] Dar mare este ziua Domnului şi foarte înfricoşată. Cine o poate suferi?” (Ioel 1:15; 2:11). Oferind limbajului său un sens escatologic, Ioel se referă la lăcuste ca la mesagerii divini ai dezastrelor iminente. Ellen White spune că profetul Ioel descrie starea Terrei în timpul celei de a patra plăgi, cea care precedă exact momentul revenirii lui Hristos (Evenimentele ultimelor zile, p. 172).

  Ioel nu arată cu degetul greșelile poporului și nu numește niște păcate, așa cum au făcut alți profeți, deoarece scopul lui este de a motiva poporul să vină înaintea lui Dumnezeu cu umilință și pocăință, fiecare după nevoile lui. În acest sens, mesajul lui Ioel este unul universal, adresat poporului lui Dumnezeu din toate epocile istoriei și cu atât mai mult celor ce trăiesc în apropiata venire a zilei Domnului! Ioel, profetul Cincizecimii, al ploii timpurii și târzii, este un profet şi pentru poporul adventist. Și nu există chemare fără făgăduință. Binecuvântările anunțate de Ioel ca răspuns la redeșteptarea religioasă sunt trei la număr: prosperitate materială și spirituală, o mare revărsare a Duhului Sfânt, îndreptățire și apărare a poporului lui Dumnezeu la judecata popoarelor din valea lui Iosafat.

  Să urmăm porunca profetului fără nicio clipă de întârziere: „Sunați din trâmbiță în Sion!”

  Sunați din trâmbiță în Sion! - 2020. Nu există chemare fără făgăduință. Binecuvântările anunțate de Ioel ca răspuns la redeșteptarea religioasă sunt trei la număr: prosperitate materială și spirituală, o mare revărsare a Duhului Sfânt, îndreptățire și apărare a poporului lui Dumnezeu la judecata popoarelor din valea lui Iosafat.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...

  Emanuel: Dumnezeu cu noi!

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”