Articolul precedentPentru ce să fiu nefericit?
  Articolul următorUn meșteșugar iscusit

  Parabola regelui și a cerșetorului

  Daţi, şi vi se va da; ba încă vi se va turna în sân o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra. Căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceea vi se va măsura. (Luca 6:38)

  Ascultă ediția audio aici.

  Mergeam cerşind din poartă-n poartă, pe drumul spre sat, când trăsura Ta de aur apăru de departe, ca un vis fermecat, şi mă minunai de cel ce era Rege al regilor! Nădejdile mele se înălţară şi socoteam că s-au sfârşit zilele rele! Stăteam gata în aşteptarea milosteniilor şi bogăţiilor revărsate peste tot! Trăsura se opri unde mă aţineam eu. Privirea Ta căzu asupra mea şi ai coborât cu un zâmbet. Simţii că norocul vieţii mele venise în sfârşit! Atunci, deodată, ai întins mâna şi ai zis: «Ce ai să-mi dai?» Ah, ce joc regesc! Să întinzi mâna spre cerşetor, ca să cerşeşti! Eram confuz şi nedumerit; în sfârşit, din traista mea am scos încet un bob de grâu şi ţi l-am dat. Dar, ce mare-mi fu mirarea, când, la sfârşitul zilei, deşertându-mi traista, găsii un bob de aur în grămada celorlalte! Atunci am plâns amar şi-am cugetat: cum n-avui inimă să-ţi fi dat tot ce-am avut!” (Rabindranath Tagore, Ofranda lirică – Gitanjali, traducere de George Remete, Alba Iulia, 1995, p. 42).

  Acest poem ilustrează una dintre învățăturile Predicii de pe Munte: Dumnezeu ne invită să oferim, indiferent de resursele de care dispunem. În schimb, ne promite că vom primi mari binecuvântări. Dumnezeu este marele dătător descoperit în Scriptură: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică” (Ioan 3:16). Acest exemplu de generozitate absolută ne fascinează și ne invită să dăruim, la rândul nostru. Noul Testament conține mărturii exemplare de generozitate: ofranda văduvei, vasul de parfum al Mariei-Magdalena din Betania, mormântul nou al lui Iosif din Arimateea, proprietatea pe care Barnaba a donat-o apostolilor, macedonenii care au susținut misiunea lui Pavel în Efes etc.

  Uneori suntem săraci pentru că am investit în lumea aceasta, acolo „unde le mănâncă moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii” (Matei 6:19), în loc să fi investit în cer. Uneori suntem săraci pentru că dăm doar din ceea ce ne prisosește și ținem pentru noi cea mai mare parte a posesiunilor, de teamă să nu ducem lipsă. Textul de astăzi declară că, dăruind mai mult, vom primi mai mult. Uneori suntem săraci pentru că avem o credință la fel ca a cerșetorului din poemul lui Tagore, că bunurile Împărăției lui Dumnezeu sunt doar de primit, nu și de oferit. Cât de neadevărat! Experiența creștină este un schimb al credinței: ceea ce oferim noi, primim înapoi de la Dumnezeu, preschimbat în aur. Fără să nutrim speranța că vom primi ceva, orice, să luăm astăzi hotărârea de a dărui dezinteresat.

  Parabola regelui și a cerșetorului - 2020. Experiența creștină este un schimb al credinței: ceea ce oferim noi, primim înapoi de la Dumnezeu, preschimbat în aur. Fără să nutrim speranța că vom primi ceva, orice, să luăm astăzi hotărârea de a dărui dezinteresat.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...