Articolul precedentDespre curaj si scop
  Articolul următorSecretele biruinței

  Victorioși pentru a învinge!

  M-am uitat şi iată că s-a arătat un cal alb. Cel ce stătea pe el avea un arc; i s-a dat o cunună şi a pornit biruitor şi ca să biruiască. (Apocalipsa 6:2)

  Ascultă ediția audio aici.

  Ce simbolizează calul alb? Ce etapă a istoriei Bisericii Adventiste reprezintă? Ce mesaj teologic ne aduce din istorie? Părinții bisericii și reformatorii secolului al XVI-lea au văzut în calul alb cauza lui Hristos din primul secol al creștinismului. Interpreții preteriști actuali îl recunosc ca pe un simbol al puterii militare și îl identifică cu Imperiul Roman sau cu cei mai duri dintre dușmanii lui, parții. Futuriștii afirmă că acest cal este un simbol al antihristului din timpul sfârșitului. Unii autori catolici consideră că Îl reprezintă pe Hristos Însuși și biserica Sa, mergând învingători prin istorie. Interpretarea istoricistă, pe care o împărtășesc și adventiștii, a recuperat interpretarea originală și vede în el biruințele creștinismului în perioada apostolică.

  Exegeza corectă și verificarea istorică, posibilă datorită Scripturilor, confirmă creștinismul apostolic drept o mișcare victorioasă de evanghelizare. Biblia nu asociază niciodată cuvântul „victorie” cu puterile răului. Răul, în limbaj biblic, este o putere învinsă. Victoria se referă întotdeauna la biruințele adevărului, ale poporului lui Dumnezeu, ale Evangheliei și harului divin. Culoarea alb, aplicată întotdeauna realităților cerești, împreună cu mesajul profund al Apocalipsei coroborează această interpretare.

  „Acum biserica e luptătoare. Acum ne stă împotrivă o lume adâncită în întuneric de miez de noapte și dedată aproape cu totul la idolatrie. Dar vine ziua când lupta va fi terminată și victoria, câștigată. Voia lui Dumnezeu trebuie să se facă pe pământ, așa cum se face în ceruri. Națiunile nu vor mai avea altă lege decât legea cerului. Toți vor fi o familie fericită, unită și îmbrăcată cu veșmintele laudei și mulțumirii – haina neprihănirii lui Hristos. Întreaga natură, în frumusețea ei desăvârșită, Îi va oferi lui Dumnezeu un tribut continuu de laudă și de adorare” (Mărturii, vol. 8, pp. 45-46).

  „Adevărul va triumfa” erau cuvintele murmurate de Jan Hus în timp ce trupul îi era mistuit de flăcările rugului. Reformatorul ceh a avut dreptate: nici apostazia, nici persecuția, nici lumea secularizată, nici vreun atac împotriva adevărului Evangheliei, oricât de violent ar fi, nu îl va putea face să dispară. Biserica, fiii credincioși ai lui Dumnezeu, mesajul pentru timpul nostru vor triumfa, vor birui. Iată mesajul teologic adus din istorie de calul alb.

  Oriunde mergem astăzi, să fluturăm cât mai sus stindardul dreptății.

  Victorioși pentru a învinge! - 2020. Reformatorul ceh a avut dreptate: nici apostazia, nici persecuția, nici lumea secularizată, nici vreun atac împotriva adevărului Evangheliei, oricât de violent ar fi, nu îl va putea face să dispară. Oriunde mergem astăzi, să fluturăm cât mai sus stindardul dreptății.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...