Articolul precedentPoate azi nu vei reuși ! Sau..?
  Articolul următorMitul peșterii

  Să te cunoști pe tine însuți

  Pe voi înşivă încercaţi-vă dacă sunteţi în credinţă. Pe voi înşivă încercaţi-vă. Nu recunoaşteţi voi că Isus Hristos este în voi? Afară numai dacă sunteţi lepădaţi. (2 Corinteni 13:5)

  Ascultă ediția audio aici.

  Pavel și-a însușit cultura greco-latină, care transpare din diversele pasaje ale epistolelor sale și din discursul său din Areopagul din Atena, în renumita școală filosofică din Tars, orașul său natal. În acest fel, Dumnezeu l-a pregătit să devină, după convertire, mijlocul prin care Evanghelia avea să ajungă în vasta lume greacă și latină a Imperiului Roman: „Nu sunt vrednic să port numele de apostol, fiindcă am prigonit biserica lui Dumnezeu. Prin harul lui Dumnezeu sunt ce sunt. Şi harul Lui faţă de mine n-a fost zadarnic, ba încă am lucrat mai mult decât toţi, totuşi nu eu, ci harul lui Dumnezeu, care este în mine” (1 Corinteni 15:9-10).

  În pasajul important care ne este propus spre meditație astăzi, Pavel folosește trei verbe sinonime (a se examina, a se încerca, a se cunoaște pe sine însuși), cu referire la autoanaliză, la introspecție, având ca punct de referință pe Hristos Însuși. Dintre aceste trei verbe, ultimul evocă celebrul aforism socratic „cunoaște-te pe tine însuți”. Când preda, Socrate punea întrebările recurgând la ceea ce numim ironia socratică, procedeu ce constă în a-l determina pe interlocutor să descopere ceea ce se presupune că nu știe, ca să poată înainta astfel pe drumul adevărului. Socrate spunea: „Știu doar că nu știu nimic.” Principiul înțelepciunii adevărate constă în admiterea propriei ignoranțe, dar și în a medita la sine cu scopul autocunoașterii. Socrate invita la căutarea în sine a sursei adevărului.

  Apostolul Pavel ține cont de acest principiu, dar îl completează și îl perfecționează prin principiul creștin al convertirii, al morții sinelui: „În fiecare zi, eu sunt în primejdie de moarte” (1 Corinteni 15:31). „Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă” (2 Corinteni 5:17). Și adaugă că examenul conștiinței nu este o simplă evaluare subiectivă, că nu stabilim noi înșine normele după care ne judecăm și nici criteriile adevărului. Conștiința personală nu este de ajuns, nu este întotdeauna fiabilă. Criteriul, modelul, exemplul de urmat este Hristos: „Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului, şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului” (2 Corinteni 3:18).

  Să îi cerem lui Dumnezeu înțelepciunea de a putea să Îl urmăm, conștienți de slăbiciunile noastre și de prezența Sa alături de noi.

  Să te cunoști pe tine însuți - 2020. Conștiința personală nu este de ajuns, nu este întotdeauna fiabilă. Criteriul, modelul, exemplul de urmat este Hristos: „Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului, şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului”
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...