Articolul precedentSoluționarea conflictului
  Articolul următorDe Ziua copilului

  Prizonieri ai speranței

  Întoarceţi-vă la cetăţuie, prinşi de război plini de nădejde! O spun şi astăzi că îţi voi întoarce îndoit! (Zaharia 9:12)

  Ascultă ediția audio aici.

  Tema speranței este cu adevărat inepuizabilă cât timp durerea pe care o suferim în această lume, lanțurile care ne leagă de neprevăzuturi tulburătoare și de care nu ne putem elibera singuri sunt, la rândul lor, inepuizabile și inevitabile. Înainte de apariția scrierilor filosofice, vechii greci inventaseră mitologia pentru a explica realitățile pe care le trăim și din cauza cărora suferim pe pământ. Mitul lui Prometeu, de exemplu, relatează că acest titan al Olimpului a furat focul de la zei și l-a adus oamenilor. Drept pedeapsă, Zeus l-a condamnat să fie legat cu lanțuri de o stâncă și un vultur să vină zi de zi și să îi mănânce ficatul. Pentru că Prometeu era nemuritor, în timpul nopții, ficatul lui se regenera, așa că suferința provocată de vultur s-ar fi repetat la nesfârșit. Într-o zi, lui Hercule, fiul lui Zeus, i s-a făcut milă de el. A ucis vulturul și l-a eliberat din lanțuri pe Prometeu. Aceasta a fost eventuala soluție intuită de antici pentru salvarea neamului omenesc: Hercule, eliberatorul, era speranța lor. Mai târziu, Aristotel scria: „Speranța este visul omului treaz.”

  Această idee, deși formulată de un păgân, este de o asemănare fundamentală cu cea a Sfintelor Scripturi. Tema speranței a fost dintotdeauna și continuă să fie marele mesaj al revelației biblice, o soluție la suferințele omului, nu doar într-un viitor îndepărtat al promisiunilor escatologice, ci și pe traseul cotidian al vieții noastre actuale. Se poate spune că omului care crede în Isus Hristos i se deschide perspectiva vieții, refugiului și ocrotirii de frică și de suferință.

  În Bahamas, pe un promontoriu aflat în apropiere de Nassau, se află ruinele unei mari fortărețe care apără intrarea în cetate de atacurile piraților. Sub focul tunurilor, nicio corabie nu îndrăznea să se apropie. Și, când erau amenințați de vreo invazie, locuitorii din Nassau își părăseau orașul pentru a se adăposti în fortăreață. În oraș erau liberi. În fortăreață erau prizonieri, dar prizonieri ai speranței. Dacă ar fi părăsit-o în timpul unui asediu, și-ar fi riscat viața.

  Despre această speranță vorbește și textul de astăzi. În fortăreața speranței în care suntem captivi, stăm în mâinile unui Dumnezeu atotputernic, la adăpostul aripilor Sale și sub ocrotirea Lui, trăind bucuria speranței în viață veșnică.

  Prizonieri ai speranței - 2020. În fortăreața speranței în care suntem captivi, stăm în mâinile unui Dumnezeu atotputernic, la adăpostul aripilor Sale și sub ocrotirea Lui, trăind bucuria speranței în viață veșnică.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Promisiuni uimitoare

  Binecuvântează dar casa robului Tău, ca să dăinuiască pe vecie înaintea Ta! Căci Tu, Doamne...

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?