Puterea învățăturii

  După ce a sfârşit Isus cuvântările acestea, noroadele au rămas uimite de învăţătura Lui; căci El îi învăţa ca unul care avea putere, nu cum îi învăţau cărturarii lor. (Matei 7:28-29)

  Ascultă ediția audio aici.

  Locuitorii din Nazaret au fost impresionați când L-au auzit pe Isus predicând în sinagogă: „A venit în patria Sa şi a început să înveţe pe oameni în sinagogă; aşa că cei ce-L auzeau se mirau şi ziceau: «De unde are El înţelepciunea şi minunile acestea?»” (Matei 13:54). Era evident că-I admirau învățăturile. Apostolul Ioan relatează care a fost reacția aprozilor trimiși de farisei să Îl aresteze pe Isus. Când s-au întors fără El, au spus: „Niciodată n-a vorbit vreun om ca omul acesta” (Ioan 7:46). După tristul deznodământ al predicii despre pâinea vieții, la întrebarea lui Isus adresată apostolilor, dacă și ei ar vrea să plece, Petru a răspuns: „Doamne, la cine să ne ducem? Tu ai cuvintele vieţii veşnice” (Ioan 6:68). Ellen White prezintă șapte secrete care confereau excelență și autoritate învățăturilor lui Isus:

  1. Cunoștea și înțelegea sufletul omului: „El, care căuta să-i schimbe pe oameni, trebuia ca El Însuși să-i înțeleagă.” (Educație, p. 62)

  2. Trăia și punea în practică ceea ce-i învăța pe alții: „Ceea ce-i învăța pe alții, El făcea. […] Nu numai că propovăduia adevărul, dar El era adevărul.” (Educație, p. 62)

  3. Denunța și reprima răul fără ocolișuri: „Hristos mustra cu credincioșie. […] Denunțase răul ca fiind vrăjmașul celor pe care căuta să-i binecuvânteze și să-i salveze.” (Educație, p. 62)

  4. Întrezărea posibilități infinite în fiecare ființă omenească: „I-a văzut pe oameni așa cum ar putea să fie, transformați de harul Său.” (Educație, p. 63)

  5. Primea viața de la Dumnezeu și o transmitea oamenilor: „Ca om, El a stăruit cu rugăminți fierbinți la tronul lui Dumnezeu până când natura Sa umană era încărcată cu un curent ceresc care lega omenescul de divin. Primind viață de la Dumnezeu, El oferea viață oamenilor.” (Educație, p. 64)

  6. Se concentra asupra a ceea ce este fundamental: „Nu s-a ocupat de teorii abstracte, ci de ceea ce era esențial pentru dezvoltarea caracterului.” (Educație, p. 64)

  7. El a unit ceea ce este trecător cu ceea ce este veșnic: „Dumnezeu a pus lucrurile acestei vieți la locul cuvenit, ca fiind secundare față de cele de interes veșnic; nu a trecut însă cu vederea importanța acestora.” (Educație, p. 65)

  Ellen White conchide: „În prezența unui astfel de Învățător, cu o asemenea ocazie de educație divină, ar fi o nebunie să căutăm o educație despărțiți de El. […] Să ne întoarcem de la Izvorul de apă vie și să săpăm puțuri crăpate, care nu țin apa?” (Educație, p. 66)

  Să acceptăm astăzi marile învățături ale lui Isus!

  Puterea învățăturii - 2020. „În prezența unui astfel de Învățător, cu o asemenea ocazie de educație divină, ar fi o nebunie să căutăm o educație despărțiți de El. Să ne întoarcem de la Izvorul de apă vie și să săpăm puțuri crăpate, care nu țin apa?” (Educație, p. 66) Să acceptăm astăzi marile învățături ale lui Isus!
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...

  Emanuel: Dumnezeu cu noi!

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...