Cei săraci în duh

  Eu sunt sărac şi lipsit, dar Domnul Se gândeşte la mine. Tu eşti ajutorul şi izbăvitorul meu: nu zăbovi, Dumnezeule! (Psalmii 40:17)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cine sunt cei săraci în duh? Cei care simt o nevoie profundă să depindă numai de Dumnezeu. Este vorba despre o stare spirituală în care credinciosul nu găsește în el însuși niciun merit pentru a obține mântuirea. Nu este vorba despre oameni săraci în Duh Sfânt sau în inteligență. Nu le lipsesc nici valorile morale și nici integritatea. Sunt cei „cu inima înfrântă şi […] cu duhul zdrobit” (Psalmii 34:18). Iată de ce îi consideră Hristos fericiți.

  În timpul lui Hristos, conducătorii religioși ai poporului Israel se considerau bogați spiritual. Scena din parabola fariseului și a vameșului, relatată de Isus, ilustrează foarte bine atitudinea orgolioasă a celui care se consideră pe sine însuși un model a ceea ce așteaptă Dumnezeu de la oameni. Un „bogat în duh” nu are nevoie de pocăință, de iertare divină, de călăuzirea Scripturilor. Știe deja tot. Nu îi rămâne de învățat mare lucru. Din contră, menirea lui este să îi critice pe alții și să lanseze comentarii virulente la adresa credincioșilor care nu au ajuns la același „nivel înalt” de creștere în credință ca el. Interesant de notat este faptul că cel care respinge în mod vehement acest fel de atitudine este Dumnezeu, deoarece implică o evaluare greșită a ceea ce înseamnă să fii creștin, o lipsă crasă de cunoaștere a milei divine, precum și un dispreț profund față de cei care nu se conformează ideilor ei, în gândire sau în faptă.

  O astfel de atitudine este caracteristică bisericii din Laodiceea: „Sunt bogat, m-am îmbogăţit şi nu duc lipsă de nimic.” Care este reala ei valoare spirituală stabilește Însuși Isus: „Nu ştii că eşti ticălos, nenorocit, sărac, orb şi gol” (Apocalipsa 3:17). De unde fericirea de a fi „sărac în duh”. „Aceia care își dau seama că nu se pot mântui cu niciun chip prin ei înșiși, sau că nu sunt în stare să facă niciun lucru bun prin ei înșiși, sunt cei ce prețuiesc ajutorul pe care poate să-l dea Hristos. Ei sunt cei săraci în duh, pe care Hristos îi numește fericiți” (Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 12). Și tot lor li se adresează martorul credincios și adevărat.

  Sunteți conștienți că avem profundă nevoie de iertarea divină? Că niciun merit nu este suficient de valoros ca să ne mântuim prin el? Dacă este așa, ne așteaptă o veste bună. Domnul ne dă ceea ce ne dorim cu atâta ardoare: îndreptățirea prin credința în Isus Hristos.

  Să Îl rugăm astăzi să ne ajute să trăim cu o nevoie constantă de a beneficia de harul Său. Și vom descoperi fericirea.

  Cei săraci în duh - 2020. Sunteți conștienți că avem profundă nevoie de iertarea divină? Că niciun merit nu este suficient de valoros ca să ne mântuim prin el? Dacă este așa, ne așteaptă o veste bună. Domnul ne dă ceea ce ne dorim cu atâta ardoare: îndreptățirea prin credința în Isus Hristos.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...

  Emanuel: Dumnezeu cu noi!

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.