Cei săraci în duh

  Eu sunt sărac şi lipsit, dar Domnul Se gândeşte la mine. Tu eşti ajutorul şi izbăvitorul meu: nu zăbovi, Dumnezeule! (Psalmii 40:17)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cine sunt cei săraci în duh? Cei care simt o nevoie profundă să depindă numai de Dumnezeu. Este vorba despre o stare spirituală în care credinciosul nu găsește în el însuși niciun merit pentru a obține mântuirea. Nu este vorba despre oameni săraci în Duh Sfânt sau în inteligență. Nu le lipsesc nici valorile morale și nici integritatea. Sunt cei „cu inima înfrântă şi […] cu duhul zdrobit” (Psalmii 34:18). Iată de ce îi consideră Hristos fericiți.

  În timpul lui Hristos, conducătorii religioși ai poporului Israel se considerau bogați spiritual. Scena din parabola fariseului și a vameșului, relatată de Isus, ilustrează foarte bine atitudinea orgolioasă a celui care se consideră pe sine însuși un model a ceea ce așteaptă Dumnezeu de la oameni. Un „bogat în duh” nu are nevoie de pocăință, de iertare divină, de călăuzirea Scripturilor. Știe deja tot. Nu îi rămâne de învățat mare lucru. Din contră, menirea lui este să îi critice pe alții și să lanseze comentarii virulente la adresa credincioșilor care nu au ajuns la același „nivel înalt” de creștere în credință ca el. Interesant de notat este faptul că cel care respinge în mod vehement acest fel de atitudine este Dumnezeu, deoarece implică o evaluare greșită a ceea ce înseamnă să fii creștin, o lipsă crasă de cunoaștere a milei divine, precum și un dispreț profund față de cei care nu se conformează ideilor ei, în gândire sau în faptă.

  O astfel de atitudine este caracteristică bisericii din Laodiceea: „Sunt bogat, m-am îmbogăţit şi nu duc lipsă de nimic.” Care este reala ei valoare spirituală stabilește Însuși Isus: „Nu ştii că eşti ticălos, nenorocit, sărac, orb şi gol” (Apocalipsa 3:17). De unde fericirea de a fi „sărac în duh”. „Aceia care își dau seama că nu se pot mântui cu niciun chip prin ei înșiși, sau că nu sunt în stare să facă niciun lucru bun prin ei înșiși, sunt cei ce prețuiesc ajutorul pe care poate să-l dea Hristos. Ei sunt cei săraci în duh, pe care Hristos îi numește fericiți” (Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 12). Și tot lor li se adresează martorul credincios și adevărat.

  Sunteți conștienți că avem profundă nevoie de iertarea divină? Că niciun merit nu este suficient de valoros ca să ne mântuim prin el? Dacă este așa, ne așteaptă o veste bună. Domnul ne dă ceea ce ne dorim cu atâta ardoare: îndreptățirea prin credința în Isus Hristos.

  Să Îl rugăm astăzi să ne ajute să trăim cu o nevoie constantă de a beneficia de harul Său. Și vom descoperi fericirea.

  Cei săraci în duh - 2020. Sunteți conștienți că avem profundă nevoie de iertarea divină? Că niciun merit nu este suficient de valoros ca să ne mântuim prin el? Dacă este așa, ne așteaptă o veste bună. Domnul ne dă ceea ce ne dorim cu atâta ardoare: îndreptățirea prin credința în Isus Hristos.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Publicate astăzi

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...

  Promisiuni uimitoare

  Binecuvântează dar casa robului Tău, ca să dăinuiască pe vecie înaintea Ta! Căci Tu, Doamne...

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.