Articolul precedentIsten jelenlétében vagyunk
  Articolul următorFii vesel!

  Cei blânzi vor moșteni pământul

  Astfel dar ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi preaiubiţi, îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare. (Coloseni 3:12)

  Ascultă ediția audio aici.

  Antonio era un bun prieten și frate din biserica centrală din Madrid. Tehnician electromecanic, vizita multe cămine și avea de-a face cu tot felul de oameni, nu întotdeauna amabili și curtenitori. Nu vorbea mult, dar era un fin observator și un misionar fervent. Într-o zi, cu simplitatea care îl caracteriza, mi-a dat o lecție importantă. Era vineri după-amiază. Antonio sosise înainte să înceapă întâlnirea de rugăciune și ne-am întâlnit în holul bisericii. După ce ne-am salutat, mi-a spus: „Carlos, ştii că îi cunoști mai bine pe oameni din reacțiile decât din faptele lor? Reacțiile sunt spontane și dau pe față ceea ce suntem cu adevărat, în timp ce faptele pot fi intenționate, premeditate sau înșelătoare.” Am rămas pe gânduri, i-am zâmbit și mi-am spus: Cât e de adevărat ce spune Antonio!

  Fericirea de astăzi vorbește despre cei blânzi (praeis), pe care anticii îi identificau cu cei care au un comportament exterior calm. Isus a ridicat acest termen la o înnobilare pe care nu o avusese niciodată înainte. Spune despre Sine Însuși: „Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima” (Matei 11:29). Și despre Moise se spune că „era un om foarte blând, mai blând decât orice om de pe faţa pământului” (Numeri 12:3) și asta în ciuda faptului că s-a enervat la stânca Horebului. Această fericire, la fel ca celelalte, presupune o educare, o schimbare a inimii. Toate sunt caracteristice omului nou, convertit, sfânt și iubit de Domnul.

  Blândețea care vine de la Dumnezeu este legată de negarea sinelui și de renunțarea la orice sentiment de egoism și de orgoliu. Blândețea este rezultatul controlului asupra reacțiilor spontane care izbucnesc într-un caracter urât. După cum spunea prietenul meu, Antonio, blândeţea este rezultatul ținerii în frâu a furtunilor mâniei omenești care se dezlănțuie odată cu exploziile caracterului și proastei dispoziții. Blândețea este ceea ce controlează provocarea, insultele, afronturile, sarcasmul sau înjosirile. Despre Hristos se spune: „Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri şi, când era chinuit, nu ameninţa, ci Se supunea dreptului Judecător” (1 Petru 2:23). Blândețea este opusul spiritului de ură și de răzbunare și, după cum arată Ellen White: „Prin umilință și predare de sine, putem deveni moștenitori împreună cu El, atunci când «cei blânzi vor moșteni pământul»” (Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 18).

  Să Îi cerem astăzi lui Dumnezeu să ne ajute să ne controlăm reacțiile și să dăm pe față marea Sa iubire.

  Cei blânzi vor moșteni pământul - 2020. Blândețea este opusul spiritului de ură și de răzbunare și, după cum arată Ellen White: „Prin umilință și predare de sine, putem deveni moștenitori împreună cu El, atunci când «cei blânzi vor moșteni pământul»” (Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 18).
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...