Cei cu inima curată vor vedea pe Dumnezeu

  Cine va putea să se suie la muntele Domnului? Cine se va ridica până la locul Lui cel Sfânt? Cel ce are mâinile nevinovate şi inima curată, cel ce nu-şi dedă sufletul la minciună şi nu jură ca să înşele. Acela va căpăta binecuvântarea Domnului, starea după voia Lui, dată de Dumnezeul mântuirii lui. (Psalmii 24:3-5)

  Ascultă ediția audio aici.

  Există o curioasă corespondență antagonică între cele opt fericiri rostite la începutul lucrării publice a lui Isus și cele opt „osândiri” rostite la adresa cărturarilor și a fariseilor. Prin fericiri, Hristos deschide drumul care duce în Împărăția cerurilor. Osândirile arată că fariseii și cărturarii îi îndepărtau pe oameni de acest drum (Matei 23:13,15). Fericirile înalță bunătatea și mila față de cei aflați în nevoie, pe când osândirile condamnă conducătorii poporului pentru felul în care se purtau cu văduvele, pentru că uitaseră dreptatea, mila și credința (Matei 23:14,23). Isus îi numește fericiți pe cei blânzi, pe cei care iubesc pacea și, din această cauză, suferă persecuție; în osândiri, Isus îi numește pe cărturari și farisei persecutori și asasini (Matei 23:34,35).

  Fericirea celor cu inima curată își are și ea opusul în osândiri. Puritatea la care se referă Isus nu corespunde idealului imposibil de atins al unei inimi fără de păcat, pur și simplu fără înclinații lumești. Este vorba despre puritatea inimii sincere, fidele, care slujește lui Dumnezeu. Este inima omului care va urca în Locul Sfânt al lui Dumnezeu: „Cel ce are mâinile nevinovate şi inima curată, cel ce nu-şi dedă sufletul la minciună şi nu jură ca să înşele. Acela va căpăta binecuvântarea Domnului, starea după voia Lui, dată de Dumnezeul mântuirii lui” (Psalmii 24:4-5). Este tocmai opusul falsității ipocrite a cărturarilor și fariseilor, care curăță exteriorul paharului și al farfuriei, dar sunt plini de răpire și necumpătare pe dinăuntru (Matei 23:25).

  Isus a declarat că cei cu inima curată vor vedea pe Dumnezeu. Cum vor putea să Îl vadă? La fel ca în cazul celorlalte fericiri, aceste binecuvântări se împlinesc deja aici, jos, și își vor găsi plinătatea în veșnicie. Ellen White ne asigură că „numai când suntem ascunși în Hristos putem să vedem iubirea lui Dumnezeu. […] Prin credință, noi Îl vedem aici și acum. În experiența vieții noastre de toate zilele, putem să vedem bunătatea și milostivirea Sa în manifestarea purtării Sale de grijă. […] Cei curați cu inima trăiesc ca și cum s-ar afla chiar în prezența lui Dumnezeu, în timpul pe care El li-l îngăduie în lumea aceasta și Îl vor vedea față în față în viața viitoare, nemuritoare, așa cum Îl vedea și Adam când umbla și vorbea cu Dumnezeu în Eden” (Cugetări de pe Muntele Fericirilor, pp. 24, 25).

  Să Îi cerem Domnului azi să ne curățească inima. El poate să ne transforme viața.

  Cei cu inima curată vor vedea pe Dumnezeu - 2020. Cei curați cu inima trăiesc ca și cum s-ar afla chiar în prezența lui Dumnezeu, în timpul pe care El li-l îngăduie în lumea aceasta și Îl vor vedea față în față în viața viitoare, nemuritoare, așa cum Îl vedea și Adam când umbla și vorbea cu Dumnezeu în Eden.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...