Nu am venit să anulez, ci să împlinesc

  Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu va trece cerul şi pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile. (Matei 5:17-18)

  Ascultă ediția audio aici.

  Nici doctrina, nici lucrarea lui Hristos nu aveau ca scop abrogarea legii lui Dumnezeu, ci mai degrabă împlinirea ei. Cum trebuie înțelese aceste cuvinte în contextul Predicii de pe Munte? La ce lege Se referă Isus? Ce înseamnă, în acest caz, a împlini legea?

  Isus începe spunând: „Să nu credeți că…” El spune acest lucru din cauză că, în timpul Său, circula o anumită neînțelegere cu privire la Hristos și la lege, cum se întâmplă și astăzi cu cei care cred că, odată cu sosirea Evangheliei, Cele Zece Porunci nu mai sunt valabile. Verbul kataluein, tradus prin „a strica”, este foarte dur. Nu desemnează o respingere teoretică a legii, ci o activitate care duce la dispariția, la distrugerea ei, la eliberarea oamenilor de autoritatea ei și de ascultarea de ea. Dar despre ce lege vorbește Isus? Pare că se referă la întregul Pentateuh, considerat lege de iudaism, partea cu cea mai mare autoritate a Vechiului Testament. Toate poruncile citate de Isus în versetele care urmează sunt precepte cu caracter moral: nu vei ucide, nu vei comite adulter, nu îți vei lăsa soția, nu vei depune mărturie mincinoasă, nu te vei răzbuna, după dictonul „ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”, îți vei iubi aproapele etc. Fiecare dintre acestea corespund câte uneia dintre poruncile Decalogului.

  Cât despre verbul „a împlini” (plerosai), se poate spune că este purtător al unui sens multiplu și complementar. Înseamnă, în primul rând, a păstra, a păzi, a asculta. Se poate traduce și prin a completa, a duce la deplina realizare. Mai înseamnă a-și manifesta spiritualitatea, adică a nu se conforma formalismului literei, ci spiritului legii. Verbul vrea să transmită și ideea de întruchipare, în primul rând în viața lui Isus, care „a fost o reprezentare vie a caracterului Legii lui Dumnezeu” (Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 41), precum și în inimile celor convertiți la noul legământ: „Voi pune legile Mele în mintea lor şi le voi scrie în inimile lor” (Evrei 8:10).

  Isus spune despre lege, astfel înțeleasă și înălțată, că „nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din ea înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile”. A proclamat, în mod solemn, caracterul neschimbător al legii, valabilitatea și autoritatea ei până în ultima clipă a existenței acestei lumi.

  Să Îl lăsăm pe Isus să intre în viața noastră. Astfel, scopul existenței legii se va împlini și în noi.

  Nu am venit să anulez, ci să împlinesc - 2020. Isus spune despre lege, astfel înțeleasă și înălțată, că „nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din ea înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile”. A proclamat, în mod solemn, caracterul neschimbător al legii, valabilitatea și autoritatea ei până în ultima clipă a existenței acestei lumi.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...