Articolul precedentSzeressük a lelki dolgokat!
  Articolul următorLumina lumii

  Iubiți pe vrăjmașii voștri

  Aţi auzit că s-a zis: „Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe vrăjmaşul tău.” Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc. (Matei 5:43-44)

  Ascultă ediția audio aici.

  Aceste versete și cele care urmează alcătuiesc una dintre cele mai frumoase părți ale Evangheliei. „Aţi auzit că s-a zis” se referă la Leviticul 19:18: „Să nu te răzbuni şi să nu ţii necaz pe copiii poporului tău. Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Eu sunt Domnul.” Această dragoste față de aproapele se limita la copiii lui Israel și la străinii care locuiau printre ei (Deuteronomul 10:18-19). Tora și Vechiul Testament nu conțin, niciuna dintre ele, precepte și recomandări cu privire la iubirea dușmanilor, nici porunci de a-i urî sau detesta.

  În Predica de pe Munte, Isus condamnă formalismul, adeziunea orbească a fariseilor față de litera legii. Prin „aţi auzit că s-a zis celor din vechime…, dar Eu vă spun…” (Matei 5: 21-22), Isus înlocuiește „aparatul de fotografiat al moralei fariseice”, care captează doar exteriorul, cu „aparatul de radiografiat al Duhului Sfânt”, care vede, descoperă și judecă interiorul, inima.

  Legii talionului, „ochi pentru ochi și dinte pentru dinte” (Matei 5:38-42), care fusese dată pentru a reglementa răzbunarea și a pune limite răului, Isus îi opune principiul activ al nonviolenței, care constă în a deschide conștiința altuia, a lăsa să pătrundă acolo o rază de lumină, a nu reacționa prin forță, ci prin Duhul (care să învețe, să mustre, să îndrepte), iar în mod practic, constă în a întoarce și celălalt obraz, a oferi și haina când ți s-a luat cămașa, a căra o povară de două ori mai mare decât ai fost obligat să o faci.

  În contextul eticii relațiilor interpersonale, Isus depășește de departe limitele impuse de morala rabinică, dar și pe cea creștină, prin învățătura iubirii dușmanilor (Matei 5:43-45), învățătură ce ne îndeamnă să ținem cont de principiile sfinte care ne ajută să fim umpluți de dragostea divină, și nu de sentimente trecătoare. Domnul știe că nu putem fi credincioși autentici și, în același timp, să avem inimile pline de ură, chiar dacă există motive care să o justifice. Independent de dorința lor de a se schimba sau nu, când ne rugăm pentru dușmani, ura și ranchiuna dispar din inima noastră. Și atunci primim pace.

  Să ne rugăm astăzi pentru cei care ne-au rănit și ne-au provocat suferință. Să Îi spunem lui Dumnezeu: „Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac” (Luca 23:34).

  Iubiți pe vrăjmașii voștri - 2020. Independent de dorința lor de a se schimba sau nu, când ne rugăm pentru dușmani, ura și ranchiuna dispar din inima noastră. Și atunci primim pace. Să ne rugăm astăzi pentru cei care ne-au rănit și ne-au provocat suferință.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Publicate astăzi

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Új élet

  „Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet...