Articolul precedentAz igaz jellem
  Articolul următorCorect până la capăt

  Învață să te rogi

  Iată dar cum trebuie să vă rugaţi. (Matei 6:9)

  Ascultă ediția audio aici.

  Pe când nepoțeii mei erau mici, am încercat să îi învățăm să se roage lângă pătuț, înainte de masă, înainte de culcare, când plecam de acasă. Ne rugam dacă cineva din familie era bolnav sau în oricare altă situație în care aveam nevoie de ajutorul și ocrotirea lui Dumnezeu și a îngerilor Săi. Copiii imitau gesturile și repetau cuvintele bunicilor: își uneau mânuțele, se plecau pe genunchi, închideau ochii și repetau cuvintele pe care le auzeau. La sfârșitul rugăciunii, rosteau un „amin” sonor și un surâs încântător li se desena pe chipuri. Într-o zi, fără să aibă nevoie de prezența noastră, acești copii se vor ruga lui Dumnezeu așa cum îi vor fi învățat bunicii lor. La fel a vrut să procedeze Isus cu ucenicii Săi. În Matei, după ce le-a dat câteva instrucțiuni despre atitudinea corectă în rugăciune, le-a spus: „Iată dar cum trebuie să vă rugaţi.” Și ei au repetat cuvintele Rugăciunii Tatăl nostru (Matei 6:9-13).

  Tatăl nostru nu este o rugăciune care irupe din inimă. Nu ne aparține. Este o rugăciune revelată și cu caracter didactic, care vine chiar de la Dumnezeu, prin Hristos. Dumnezeu pune El Însuși în gura noastră cuvintele pe care să I le adresăm. Coborâtă la noi din ceruri, urcă înapoi la Dumnezeu și, prin minunea Duhului Sfânt, devine cea mai desăvârșită și intimă exprimare a realității noastre umane, a vieții bisericii și a lumii pierdute, a tuturor ființelor căzute, tulburate și în nevoie, care ne înconjoară.

  Când rostim Tatăl nostru, buzele noastre rostesc Cuvântul minunat al lui Dumnezeu! Duhul Sfânt ne inspiră rugăciunea, ne transformă prin ea și ne face să trăim în ea. Rugăciunea Tatăl nostru nu trebuie înțeleasă ca o rugăciune repetitivă și formală, cu puterea de a schimba situația când suntem în momente dificile sau de a ne împlini nevoile. Tatăl nostru este o rugăciune pedagogică, educativă, vie, tare și puternică, este o cale și un model de viață schimbată, prin care realitatea noastră se adaptează termenilor și aspirațiilor pe care le exprimăm când o rostim.

  Dumnezeu, prin Isus Hristos, nu doar că ne învață această rugăciune. O rostește împreună cu noi. A văzut întrupat sensul acestei rugăciuni. El, care S-a revelat drept Cuvântul întrupat al lui Dumnezeu, este și rugăciunea întrupată. Dacă dăm crezare făgăduințelor Lui, vom fi ca aceia care exprimă prin viața lor această rugăciune-model – Tatăl nostru – și dau astfel mărturie.

  Învață să te rogi - 2020. Rugăciunea Tatăl nostru nu trebuie înțeleasă ca o rugăciune repetitivă și formală, cu puterea de a schimba situația când suntem în momente dificile sau de a ne împlini nevoile. Tatăl nostru este o rugăciune pedagogică, educativă, vie, tare și puternică.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...