Cartea cea mai mică din lume

  Grăuntele acesta [de muștar], în adevăr, este cea mai mică dintre toate seminţele, dar, după ce a crescut, este mai mare decât zarzavaturile şi se face un copac, aşa că păsările cerului vin şi îşi fac cuiburi în ramurile lui. (Matei 13:32)

  Ascultă ediția audio aici.

  În primăvara lui 1977, cercul restrâns care organiza colocvii pentru regina Sofia a Spaniei, din care făceam parte fiind unul dintre consilieri, a sugerat o excursie la un loc din Sierra de Madrid, numit Izvorul Reginei. Regina a acceptat și, în plină natură, fără protocol, așezați cu toții pe iarbă, am savurat un prânz delicios. În acest călduros climat de prietenie și cu un adânc respect pentru suverană, i-am oferit câteva amintiri în miniatură: o fișă de microfilm de 5×5 cm, conținând toată Biblia în limba engleză, un facsimil în miniatură al unuia dintre manuscrisele de la Marea Moartă, într-un mic recipient de la Qumran, pe care îl cumpărasem de la Muzeul Cărții, din Ierusalim, și cartea cea mai mică din lume, care conține Tatăl nostru în șapte limbi. Regina Sofia mi-a mulțumit pentru daruri, am făcut fotografii și, seara, ne-am întors la Madrid.

  Reproducerea în miniatură a Rugăciunii Tatăl nostru provenea din Muzeul Gutenberg din Mainz, Germania. Măsura 3,5×3,5cm. Tipărirea și legarea fuseseră o adevărată minune artizanală. Muzeul o oferea într-un etui ce conținea o lupă, așa încât textul să fie perfect lizibil. Cartea cea mai mică din lume conține cea mai scurtă rugăciune din lume, Tatăl nostru, asemenea grăuntelui de muștar folosit ca ilustrație în învățăturile lui Isus. Rugăciunea-model din Evanghelia după Matei este formulată în cinci versete scurte. Concisă fiind, evită capcana vorbăriei inutile și plictisitoare. Este o rugăciune universală, cea mai cunoscută, cea mai rostită, cea mai completă. Este rugăciunea-model, schema și planul oricărei alte rugăciuni din lume.

  Rugăciunea este strigătul unei nevoi, adresat singurei Ființe care o poate împlini. Angoasa păcatului, încredințată singurei Ființe care poate oferi iertare. Implorarea neputinței, acceptarea stării umile, fervoarea pocăinței, credința în milă. În minunata ei concizie, Rugăciunea Tatăl nostru oferă bogăție, plenitudine, continuitate și simetrie a gândurilor, care o transformă, cum spunea Tertullian, într-un admirabil rezumat al întregii Evanghelii, în rugăciunea prin excelență a tuturor creștinilor.

  Să ne rugăm lui Dumnezeu în această dimineață, înainte de a pleca la treburile zilnice. Să Îi amintim dragostea noastră profundă pentru El și nevoia imperioasă de a ne fi companion.

  Cartea cea mai mică din lume - 2020. Să ne rugăm lui Dumnezeu în această dimineață, înainte de a pleca la treburile zilnice. Să Îi amintim dragostea noastră profundă pentru El și nevoia imperioasă de a ne fi companion.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...