Cartea cea mai mică din lume

  Grăuntele acesta [de muștar], în adevăr, este cea mai mică dintre toate seminţele, dar, după ce a crescut, este mai mare decât zarzavaturile şi se face un copac, aşa că păsările cerului vin şi îşi fac cuiburi în ramurile lui. (Matei 13:32)

  Ascultă ediția audio aici.

  În primăvara lui 1977, cercul restrâns care organiza colocvii pentru regina Sofia a Spaniei, din care făceam parte fiind unul dintre consilieri, a sugerat o excursie la un loc din Sierra de Madrid, numit Izvorul Reginei. Regina a acceptat și, în plină natură, fără protocol, așezați cu toții pe iarbă, am savurat un prânz delicios. În acest călduros climat de prietenie și cu un adânc respect pentru suverană, i-am oferit câteva amintiri în miniatură: o fișă de microfilm de 5×5 cm, conținând toată Biblia în limba engleză, un facsimil în miniatură al unuia dintre manuscrisele de la Marea Moartă, într-un mic recipient de la Qumran, pe care îl cumpărasem de la Muzeul Cărții, din Ierusalim, și cartea cea mai mică din lume, care conține Tatăl nostru în șapte limbi. Regina Sofia mi-a mulțumit pentru daruri, am făcut fotografii și, seara, ne-am întors la Madrid.

  Reproducerea în miniatură a Rugăciunii Tatăl nostru provenea din Muzeul Gutenberg din Mainz, Germania. Măsura 3,5×3,5cm. Tipărirea și legarea fuseseră o adevărată minune artizanală. Muzeul o oferea într-un etui ce conținea o lupă, așa încât textul să fie perfect lizibil. Cartea cea mai mică din lume conține cea mai scurtă rugăciune din lume, Tatăl nostru, asemenea grăuntelui de muștar folosit ca ilustrație în învățăturile lui Isus. Rugăciunea-model din Evanghelia după Matei este formulată în cinci versete scurte. Concisă fiind, evită capcana vorbăriei inutile și plictisitoare. Este o rugăciune universală, cea mai cunoscută, cea mai rostită, cea mai completă. Este rugăciunea-model, schema și planul oricărei alte rugăciuni din lume.

  Rugăciunea este strigătul unei nevoi, adresat singurei Ființe care o poate împlini. Angoasa păcatului, încredințată singurei Ființe care poate oferi iertare. Implorarea neputinței, acceptarea stării umile, fervoarea pocăinței, credința în milă. În minunata ei concizie, Rugăciunea Tatăl nostru oferă bogăție, plenitudine, continuitate și simetrie a gândurilor, care o transformă, cum spunea Tertullian, într-un admirabil rezumat al întregii Evanghelii, în rugăciunea prin excelență a tuturor creștinilor.

  Să ne rugăm lui Dumnezeu în această dimineață, înainte de a pleca la treburile zilnice. Să Îi amintim dragostea noastră profundă pentru El și nevoia imperioasă de a ne fi companion.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Nu putem fi neutri

  Să ne rugăm să îi putem atrage și aprecia pe tineri și pe copii așa cum a făcut-o Isus! PROVOCARE: Caută o modalitate prin care să implici un tânăr într-o activitate de binefacere!

  Adevăr relativ sau absolut?

  Să ne rugăm pentru puterea de a fi hotărâți și categorici, dar totodată blânzi și smeriți cu inima! PROVOCARE: Descoperă și ia măsuri în acel domeniu al vieții unde ți-ai permis să faci cum crezi tu, și nu cum vrea Dumnezeu!

  Metoda lui Dumnezeu

  Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui! PROVOCARE: Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!

  Publicate astăzi

  Când ești în al nouălea cer

  Chiar dacă îți este greu să crezi că dincolo de suferința, sărăcia și nedreptatea din jur există o altă realitate cu totul diferită și în care nu mai stăpânește nici Diavolul, nici uneltele lui, recitește relatările lui Pavel, ale lui Ioan, în Apocalipsa, și lasă-te purtat cu imaginația spre ceva ce reprezintă idealul tău de frumusețe și de bine. Imaginează-ți că abia de la acel nivel începe cu adevărat cerul și lumea pregătită de Dumnezeu celor salvați.

  Ingredientul principal

  Isus este ingredientul de care avem nevoie pentru a ține laolaltă toate celelalte ingrediente. Noi ar trebui să ne concentrăm să obținem mai întâi ingredientul principal; apoi, toate celelalte lucruri vor intra la locul lor.

  Cine sunt eu?

  Într-o bună zi, ceva ce ai va dispărea sau nu va mai fi valabil în dreptul tău, în timp ce un anume lucru ce face parte din identitatea ta va rămâne lipit de tine până la final.

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Az Úr megóvja gyermekeit

  „Segítségül hív engem, ezért meghallgatom őt, vele vagyok háborúságában: megmentem és megdicsőítem őt.” (Zsolt 91,15)„Isten...