Articolul precedentSoha ne csüggedj
  Articolul următorAm fost sau… SUNT?

  Nu ne duce pe noi în ispită

  Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre, ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda. (1 Corinteni 10:13)

  Ascultă ediția audio aici.

  Înainte de a ști ce vrea Hristos să spună mai exact prin această cerere din „Tatăl nostru”, trebuie să înțelegem semnificația a doi termeni: verbul eisenegkes, tradus în mod obișnuit prin „a pune”, „a induce”, poate însemna și „a lăsa să cadă” și substantivul peirasmon, tradus prin „tentație”, și care înseamnă, la origine, „încercare”.

  Prin urmare, o traducere corectă a frazei ar fi: „Nu ne lăsa să cădem în încercare.” Astfel tradus, textul este în acord cu Iacov 1:13: „Nimeni, când este pus la încercare, să nu zică: «Sunt pus la încercare de Dumnezeu.» Căci Dumnezeu nu poate fi pus la încercare ca să facă rău şi El Însuşi nu pune la încercare pe nimeni.” Deși este adevărat că nu Dumnezeu este cel care ne pune la încercare, în același timp, nimic nu scapă de sub controlul voinței divine. „Nu ne lăsa să cădem în încercare” înseamnă, așadar, că recunoaștem conducerea lui Dumnezeu în viața noastră. Ellen White spune: „Dar, deși nu trebuie să ne descurajăm din cauza încercării, oricât de amară ar fi ea, noi trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să nu ne lase să fim duși acolo unde am fi târâți departe de El, din cauza dorințelor propriilor noastre inimi rele. Înălțând rugăciunea pe care ne-a dat-o Domnul, ne predăm inimile spre a fi călăuzite de Dumnezeu, cerându-I să ne conducă pe căi sigure” (Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 87).

  Până când va veni Împărăția lui Dumnezeu, vom trăi într-o lume a tentațiilor și încercărilor. Prin această cerere, Dumnezeu vrea ca noi să nu uităm realitatea lumii în care trăim. Suntem ispitiți prin tot ceea ce este contrar voinței lui Dumnezeu: prin puterea întunericului, minciunii și violenței; prin puterea urii, bolii și suferinței; suntem ispitiți prin puterea nedreptății. Toate acestea pun la încercare credința noastră în bunătatea și suveranitatea lui Dumnezeu. Dar și prosperitatea, pacea și liniștea se pot transforma într-o ispită periculoasă, nu pentru că ne incită la îndoială, ci pentru că ne pot face să-L uităm pe Dumnezeu. Pentru ispititor, ar fi o victorie dacă ar reuși să ne aducă într-o stare în care să nu avem nevoie să veghem sau să luptăm cu ispita.

  Prin expresia „nu ne duce pe noi în ispită”, arătăm că putem avea încredere. Dumnezeu este la volanul vieții noastre și El „nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre, ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.” Astăzi, să nu cedăm tentației. Isus ne va ajuta.

  Nu ne duce pe noi în ispită - 2020. Prin expresia „nu ne duce pe noi în ispită”, arătăm că putem avea încredere. Dumnezeu este la volanul vieții noastre și El „nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre, ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.” Astăzi, să nu cedăm tentației. Isus ne va ajuta.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...