Vin nou în burdufuri vechi

  Şi nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi; altminteri, vinul cel nou sparge burdufurile, se varsă, şi burdufurile se prăpădesc; ci vinul nou trebuie pus în burdufuri noi şi amândouă se păstrează. Şi nimeni, după ce a băut vin vechi, nu voieşte vin nou, căci zice: „Este mai bun cel vechi.” (Luca 5:37-39)

  Ascultă ediția audio aici.

  Răspunsul lui Hristos la întrebarea despre post dă pe față confruntarea dintre iudaism și creștinism, dintre tradițiile vechi și cele noi care încearcă să se instaleze, veșnicele probleme care survin în urma schimbărilor din mediile religioase, înnoirea cerută de vremuri noi. În biserică sunt necesare schimbări? Care sunt burdufurile vechi?

  Vinul nou este conținutul, mesajul, pe care îl distingem de doctrină, este adevărul prezent. Cuvântul grecesc neos înseamnă „nou în timp”, „recent”, „modern”, nu înseamnă de o natură nouă. Ellen White afirmă: „Învățătura lui Hristos, deși era reprezentată prin vinul cel nou, nu era o doctrină nouă, ci descoperirea aceleia care se dăduse la început” (Hristos, Lumina lumii, p. 228).

  Burdufurile sunt recipientele, structurile, limbajul, metodele, tacticile și instituțiile în care este păstrat mesajul. Burdufurile se învechesc și devin fragile, nu pot fi folosite pentru a se ține în ele vin nou. Așa că pentru vin nou este nevoie de burdufuri noi, adică de strategii noi, de metode și mijloace noi, de forme și structuri noi; ele sunt noi, kainos, în original, prin calitatea și natura lor, dar sunt diferite și au nevoie de înnoire și schimbare în ce privește activitățile și planificarea. În mod curios, vinul vechi, despre care vorbește doar evanghelistul Luca, este bun, e chiar mai bun și plăcut, pentru că este o trimitere la faptul că niciodată nu trebuie să uităm că de unde a provenit el, provine și vinul cel nou.

  Schimbările sunt necesare, dar numai în ce privește recipientul mesajului, iar nu în ce privește conținutul. Dimpotrivă, în aceste vremuri de pierdere a identității, trebuie să protejăm mesajul nostru. Este o gravă greșeală să ne definim semnele identitare după anumite practici sau structuri care, prin natura lor, sunt schimbătoare.

  Identitatea trebuie determinată de doctrinele în care credem și de principiile după care trăim. Ceea ce definește o identitate nu este recipientul, ci conținutul. Trăsăturile ideologice ale identității noastre nu trebuie să se schimbe niciodată, dar orice altceva poate și trebuie să se schimbe. Să ne amintim că Dumnezeu ne poate ajuta să eliminăm din viața noastră ceea ce nu este necesar și să integrăm în viața noastră ceea ce este necesar.

  Vin nou în burdufuri vechi - 2020. Trăsăturile ideologice ale identității noastre nu trebuie să se schimbe niciodată, dar orice altceva poate și trebuie să se schimbe. Să ne amintim că Dumnezeu ne poate ajuta să eliminăm din viața noastră ceea ce nu este necesar și să integrăm în viața noastră ceea ce este necesar.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Publicate astăzi

  Avion de croazieră cu patru motoare

  Există unele lucruri pe care ni le-am putea achiziționa, însă nu ne-ar folosi la nimic, poate doar pentru satisfacerea orgoliului. Poți avea în garaj un Ferrari, dar să nu ai șosele ca să beneficiezi de capacitățile mașinii. Prin urmare, dacă ne putem controla pornirile de grandomanie, vom face și vom cumpăra pentru noi ceea ce se potrivește statutului, dar și posibilităților din contextul în care trăim. Hai să nu înmulțim numărul snobilor, ci mai bine să fim chibzuiți!

  Lumina cerească

  De ce să nu ne preocupăm, dimineața devreme, înainte de munca fiecărei zile, să petrecem timp fără grabă conectați la Sursa luminii cerești? Celor care fac așa, Dumnezeu le-a promis călăuzire în viață.

  Toleranţa

  Astăzi ne putem dezvolta toleranţa, dacă ne înfruntăm responsabilităţile cu încredere în Dumnezeu, în promisiunile Lui şi dacă ne rugăm până primim binecuvântările Lui.

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  A fiatalok Isten eszközei

  „Jó a férfiúnak, ha igát visel ifjúságában.” (Siral 3,27)„Isten fiatalokat hív, akik ifjúságuk lendületével és...