Cine nu este cu mine este împotriva mea

  Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu strânge cu Mine risipeşte. (Matei 12:30)

  Ascultă ediția audio aici.

  Există în evanghelii două declarații ale lui Isus care, la prima vedere, par a se contrazice: „Cine nu este cu Mine este împotriva Mea” (Matei 12:30) și „Cine nu este împotriva noastră este pentru noi” (Marcu 9:40). Înseamnă, oare, același lucru, spus în mod diferit? Se contrazice Învățătorul? Avem aici două afirmații valabile și veritabile? Trebuie spus, în primul rând, că diferă în totalitate contextul în care sunt făcute cele două declarații. Prima face parte din polemicile lui Isus cu fariseii, care considerau că El face minuni cu puterea demonilor. Isus arată, prin răspunsul Lui, că I-ar fi imposibil să se lupte cu demonii și să facă, în același timp, lucrările lor. Și apoi, prin analogie, aplică afirmația la ucenici și la noi. A doua declarație este făcută într-un context domestic. Isus vrea să corecteze concepția greșită și neclară despre criteriile de autenticitate a ucenicilor. Pentru a rezuma, iată ce dorea Isus să transmită prin afirmațiile Sale: „Cu noi, dar împotriva noastră” și „în afara noastră, dar cu noi.” Primul episod vorbește despre identitate, coerență internă între membri, iar al doilea vorbește despre toleranță, despre respectarea convingerilor altora.

  Identitatea implică conștientizarea unei apartenențe. Trăsăturile unei identități se manifestă atât prin ceea ce facem și credem, cât și prin ceea ce respingem și negăm. Făcând o aplicație la biserica noastră, se poate spune că cei care omit intenționat doctrinele fundamentale, cei care cedează pentru a nu fi diferiți, cei care se laudă că au depășit tabuurile, iconoclaștii, criticii iresponsabili, cei care preferă să secularizeze doctrinele sunt cu toții împotriva lui Hristos; în loc să adune, ei împrăștie. Nu pot sluji la doi stăpâni. Hristos cere din partea bisericii dedicare, adeziune totală şi loialitate.

  Împotriva lui Hristos sunt și cei care au deformat mesajul adventist, legaliștii tenace; cei care depun plângere și îi reclamă pe propriii frați, care au făcut din administrație și din instituții o armă permanentă de respingere; cei care manifestă un spirit de critică și independență sunt și ei împotriva lui Hristos pentru că, departe de a întări biserica, aceştia o divizează, o polarizează, o slăbesc (Matei 12:25). „Cu Mine sau împotriva Mea.” Hristos nu ne-a dat alternativă. Adevărul este că nu putem pretinde uniformitate, ci, mai degrabă, unitate în diversitate. Unitate în ceea ce este fundamental, diversitate în ceea ce nu este esențial. Să Îi cerem astăzi lui Dumnezeu să ne ajute să fim întotdeauna alături de Isus, slujind cu credincioșie acolo unde vrea El să fim.

  Cine nu este cu mine este împotriva mea - 2020. „Cu Mine sau împotriva Mea.” Hristos nu ne-a dat alternativă. Adevărul este că nu putem pretinde uniformitate, ci, mai degrabă, unitate în diversitate. Unitate în ceea ce este fundamental, diversitate în ceea ce nu este esențial. Să Îi cerem astăzi lui Dumnezeu să ne ajute să fim întotdeauna alături de Isus, slujind cu credincioșie acolo unde vrea El să fim.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Publicate astăzi

  Autostrada cu patru benzi de mers

  Când alegem lucrurile facile și aparent foarte rapid de obținut, să ne întrebăm mai întâi care ar putea fi capcanele din spatele acestor avantaje. Nu întotdeauna ceva ușor de obținut sau de făcut este rău, dar, în general, dacă Satana pregătește vreo capcană, în mod sigur nu va face un drum prea îngust către ea, ci cu siguranță o autostradă cu cât mai multe benzi. El are interesul să nu facem eforturi prea mari până când ajungem la distrugere; după ce am pornit și nu ne mai putem întoarce prea ușor, el ne va încuraja să ne grăbim cât mai mult. Pe calea cea îngustă nu va fi atât de ușor, însă poate fi frumos și interesant dacă din experiența noastră face parte și Cel ce știe cel mai bine drumul, pentru că a mers înaintea noastră pe el.

  Noi suntem epistole

  Eu și soțul am adoptat textul din Matei 25:40 ca pe unul dintre principiile de conduită în viață. Conform celor afirmate de apostolul Pavel, nu suntem doar epistole de citit pentru ceilalți, ci ni se amintește că orice le facem altora, fie bine, fie rău, Îi facem, de fapt, lui Isus.

  Fidelitatea

  Deşi este adevărat că dificultăţile pot clătina din temelii orice relaţie, este posibilă persistenţa în simţăminte şi în promisiunea faţă de unirea personală cu Dumnezeu. E grea trecerea prin crize, dar în loc să slăbească relaţia, dificultăţile contribuie adesea la întărirea şi stabilizarea acesteia.

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Az énről való megfeledkezés értéke

  „Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet...