Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu strânge cu Mine risipeşte. (Matei 12:30)
Ascultă ediția audio aici.
Există în evanghelii două declarații ale lui Isus care, la prima vedere, par a se contrazice: „Cine nu este cu Mine este împotriva Mea” (Matei 12:30) și „Cine nu este împotriva noastră este pentru noi” (Marcu 9:40). Înseamnă, oare, același lucru, spus în mod diferit? Se contrazice Învățătorul? Avem aici două afirmații valabile și veritabile? Trebuie spus, în primul rând, că diferă în totalitate contextul în care sunt făcute cele două declarații. Prima face parte din polemicile lui Isus cu fariseii, care considerau că El face minuni cu puterea demonilor. Isus arată, prin răspunsul Lui, că I-ar fi imposibil să se lupte cu demonii și să facă, în același timp, lucrările lor. Și apoi, prin analogie, aplică afirmația la ucenici și la noi. A doua declarație este făcută într-un context domestic. Isus vrea să corecteze concepția greșită și neclară despre criteriile de autenticitate a ucenicilor. Pentru a rezuma, iată ce dorea Isus să transmită prin afirmațiile Sale: „Cu noi, dar împotriva noastră” și „în afara noastră, dar cu noi.” Primul episod vorbește despre identitate, coerență internă între membri, iar al doilea vorbește despre toleranță, despre respectarea convingerilor altora.
Identitatea implică conștientizarea unei apartenențe. Trăsăturile unei identități se manifestă atât prin ceea ce facem și credem, cât și prin ceea ce respingem și negăm. Făcând o aplicație la biserica noastră, se poate spune că cei care omit intenționat doctrinele fundamentale, cei care cedează pentru a nu fi diferiți, cei care se laudă că au depășit tabuurile, iconoclaștii, criticii iresponsabili, cei care preferă să secularizeze doctrinele sunt cu toții împotriva lui Hristos; în loc să adune, ei împrăștie. Nu pot sluji la doi stăpâni. Hristos cere din partea bisericii dedicare, adeziune totală şi loialitate.
Împotriva lui Hristos sunt și cei care au deformat mesajul adventist, legaliștii tenace; cei care depun plângere și îi reclamă pe propriii frați, care au făcut din administrație și din instituții o armă permanentă de respingere; cei care manifestă un spirit de critică și independență sunt și ei împotriva lui Hristos pentru că, departe de a întări biserica, aceştia o divizează, o polarizează, o slăbesc (Matei 12:25). „Cu Mine sau împotriva Mea.” Hristos nu ne-a dat alternativă. Adevărul este că nu putem pretinde uniformitate, ci, mai degrabă, unitate în diversitate. Unitate în ceea ce este fundamental, diversitate în ceea ce nu este esențial. Să Îi cerem astăzi lui Dumnezeu să ne ajute să fim întotdeauna alături de Isus, slujind cu credincioșie acolo unde vrea El să fim.