Cine nu este cu mine este împotriva mea

  Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu strânge cu Mine risipeşte. (Matei 12:30)

  Ascultă ediția audio aici.

  Există în evanghelii două declarații ale lui Isus care, la prima vedere, par a se contrazice: „Cine nu este cu Mine este împotriva Mea” (Matei 12:30) și „Cine nu este împotriva noastră este pentru noi” (Marcu 9:40). Înseamnă, oare, același lucru, spus în mod diferit? Se contrazice Învățătorul? Avem aici două afirmații valabile și veritabile? Trebuie spus, în primul rând, că diferă în totalitate contextul în care sunt făcute cele două declarații. Prima face parte din polemicile lui Isus cu fariseii, care considerau că El face minuni cu puterea demonilor. Isus arată, prin răspunsul Lui, că I-ar fi imposibil să se lupte cu demonii și să facă, în același timp, lucrările lor. Și apoi, prin analogie, aplică afirmația la ucenici și la noi. A doua declarație este făcută într-un context domestic. Isus vrea să corecteze concepția greșită și neclară despre criteriile de autenticitate a ucenicilor. Pentru a rezuma, iată ce dorea Isus să transmită prin afirmațiile Sale: „Cu noi, dar împotriva noastră” și „în afara noastră, dar cu noi.” Primul episod vorbește despre identitate, coerență internă între membri, iar al doilea vorbește despre toleranță, despre respectarea convingerilor altora.

  Identitatea implică conștientizarea unei apartenențe. Trăsăturile unei identități se manifestă atât prin ceea ce facem și credem, cât și prin ceea ce respingem și negăm. Făcând o aplicație la biserica noastră, se poate spune că cei care omit intenționat doctrinele fundamentale, cei care cedează pentru a nu fi diferiți, cei care se laudă că au depășit tabuurile, iconoclaștii, criticii iresponsabili, cei care preferă să secularizeze doctrinele sunt cu toții împotriva lui Hristos; în loc să adune, ei împrăștie. Nu pot sluji la doi stăpâni. Hristos cere din partea bisericii dedicare, adeziune totală şi loialitate.

  Împotriva lui Hristos sunt și cei care au deformat mesajul adventist, legaliștii tenace; cei care depun plângere și îi reclamă pe propriii frați, care au făcut din administrație și din instituții o armă permanentă de respingere; cei care manifestă un spirit de critică și independență sunt și ei împotriva lui Hristos pentru că, departe de a întări biserica, aceştia o divizează, o polarizează, o slăbesc (Matei 12:25). „Cu Mine sau împotriva Mea.” Hristos nu ne-a dat alternativă. Adevărul este că nu putem pretinde uniformitate, ci, mai degrabă, unitate în diversitate. Unitate în ceea ce este fundamental, diversitate în ceea ce nu este esențial. Să Îi cerem astăzi lui Dumnezeu să ne ajute să fim întotdeauna alături de Isus, slujind cu credincioșie acolo unde vrea El să fim.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  Un cuvânt potrivit la vreme potrivită

  Te rugăm, Tată bun, să ne ajuți să vorbim ca Tine! PROVOCARE: Caută astăzi să comunici cu cineva cu care nu îți este ușor să o faci, preferabil dintr-o altă generație decât a ta! Cere inspirație pentru a-i da un telefon, pentru a-i scrie o scrisoare sau pentru a discuta deschis cu o astfel de persoană!

  Vorba multă, bogăția omului

  Doamne, Te rog să îmi deschizi mintea pentru a putea fi deschis în comunicarea și relaționarea cu cei din jurul meu! PROVOCARE: Încearcă astăzi să eviți în felul în care comunici exagerările, bârfa și judecarea altora!

  Sărutul cuvintelor

  Doamne, fă Tu ca din gura noastră să iasă doar săruturi care să aline durerea celor din jur! PROVOCARE: Gândește-te la un lucru frumos pe care ai vrut să-l spui cuiva de mult timp, dar ai tot amânat! Ce-ar fi să i-l spui chiar astăzi?

  Publicate astăzi

  Douăsprezece feluri de rod

  Când nu știi ceva, nu insista să pari mai deștept sau mai cunoscător, în cele din urmă se va dovedi neștiința, și această dezvăluire doare mult mai rău decât modestia de a recunoaște o limită firească. Până și geniile mai au multe lucruri de înțeles și de descoperit. Va fi un timp al descoperirilor și al științei depline, veșnicia se va ocupa de acest lucru.

  O voce slabă și liniștită

  Când ești îndemnată de Duhul Sfânt să faci un anumit lucru – când auzi vocea Lui spunându-ți să faci ceva – ascultă și acționează! Nu știi niciodată cum vrea Dumnezeu să te folosească pentru a le face un bine celorlalți.

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  A tevékeny szeretet országa

  „Jézus pedig felelt nékik: Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom.” (Ján...