Articolul precedentSzeressétek egymást!
  Articolul următorNext Level

  Vor fi puțini cei mântuiți?

  Isus umbla prin cetăţi şi prin sate, învăţând pe norod şi călătorind spre Ierusalim. Cineva I-a zis: „Doamne, oare puţini sunt cei ce sunt pe calea mântuirii?” El le-a răspuns: „Nevoiţi-vă să intraţi pe uşa cea strâmtă. Căci vă spun că mulţi vor căuta să intre, şi nu vor putea.” (Luca 13:22-24)

  Ascultă ediția audio aici.

  Zilele lui Isus erau numărate. Nu mai era personajul popular urmat de mulțimi de oameni în Iudeea și Galileea. Fusese părăsit de o bună parte dintre ucenici și era persecutat de autoritățile religioase. Luca relatează folosind o expresie foarte semnificativă: „călătorind spre Ierusalim.” Se apropia de sfârșit, umbra crucii se reflecta asupra Mântuitorului. Iată că, în aceste circumstanțe, a apărut întrebarea: „Cei mântuiți vor fi puțini?” Cine era omul care întrebase? Pe cine reprezenta? În mod intenționat, Luca nu ne oferă nici numele și nici originea lui. Era un anonim, nu reprezenta o anumită clasă socială, ci omul, în general; mai mult, îi personifica pe toți aceia care au întrebări pentru Isus, care au încredere și cred în El (Îl numește Domn). În fine, este vorba de cineva interesat de mântuire. Îl descoperise în Isus pe Mântuitorul?

  Ce întreabă el de fapt? Care e tulburarea lui? Că vor fi puțini oameni mântuiți? Puțini sau mulți, cu ce schimbă asta lucrurile? Era o simplă curiozitate sau era o întrebare care avea de-a face cu faptul că puțini Îl mai urmau pe Isus? Isus fiind respins și persecutat de Sinedriu, cel care se afilia cu El se opunea pe față religiei oficiale și trăia sub amenințare. Omul acesta știa și întrebarea lui putea fi expresia dorinței și a fricii, a unei dorințe arzătoare, sincere și a unor piedici insurmontabile; o eventuală manifestare a unei ardori condiționate. Depindea mântuirea lui de numărul de ucenici? Poate că nu ar fi dorit să aparțină unei minorități nepopulare? Ce avea mai multă valoare, reputația și situația socială sau destinul său veșnic?

  Răspunsul lui Isus pare să confirme frământările omului, pentru că El nu oferă un răspuns la întrebarea literală, ci la motivațiile din spatele ei. Isus răspunde: „Nevoiţi-vă să intraţi pe uşa cea strâmtă. Căci vă spun că mulţi vor căuta să intre, şi nu vor putea.” Ușa ucenicilor și a mântuirii, deși stă deschisă tuturor, este îngustă și permite intrarea câte unei singure persoane o dată. Nu putem să intrăm pe ea cu tot cu prieteni, vecini, familie sau cu societatea în care trăim, pentru că este ușa deciziei personale. În același fel, nu putem să intrăm pe ea cărând „poveri” și „pachete” pe care le-am achiziționat în lume. Pentru a trece, trebuie să renunțăm la toate acestea.

  Este o ușă în formă de cruce, șlefuită prin dreptatea și dragostea lui Isus. Să facem toate eforturile necesare pentru a intra pe poarta îngustă.

  Vor fi puțini cei mântuiți? - 2020. „Nevoiţi-vă să intraţi pe uşa cea strâmtă. Căci vă spun că mulţi vor căuta să intre, şi nu vor putea.” Este o ușă în formă de cruce, șlefuită prin dreptatea și dragostea lui Isus. Să facem toate eforturile necesare pentru a intra pe poarta îngustă.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Publicate astăzi

  Autostrada cu patru benzi de mers

  Când alegem lucrurile facile și aparent foarte rapid de obținut, să ne întrebăm mai întâi care ar putea fi capcanele din spatele acestor avantaje. Nu întotdeauna ceva ușor de obținut sau de făcut este rău, dar, în general, dacă Satana pregătește vreo capcană, în mod sigur nu va face un drum prea îngust către ea, ci cu siguranță o autostradă cu cât mai multe benzi. El are interesul să nu facem eforturi prea mari până când ajungem la distrugere; după ce am pornit și nu ne mai putem întoarce prea ușor, el ne va încuraja să ne grăbim cât mai mult. Pe calea cea îngustă nu va fi atât de ușor, însă poate fi frumos și interesant dacă din experiența noastră face parte și Cel ce știe cel mai bine drumul, pentru că a mers înaintea noastră pe el.

  Noi suntem epistole

  Eu și soțul am adoptat textul din Matei 25:40 ca pe unul dintre principiile de conduită în viață. Conform celor afirmate de apostolul Pavel, nu suntem doar epistole de citit pentru ceilalți, ci ni se amintește că orice le facem altora, fie bine, fie rău, Îi facem, de fapt, lui Isus.

  Fidelitatea

  Deşi este adevărat că dificultăţile pot clătina din temelii orice relaţie, este posibilă persistenţa în simţăminte şi în promisiunea faţă de unirea personală cu Dumnezeu. E grea trecerea prin crize, dar în loc să slăbească relaţia, dificultăţile contribuie adesea la întărirea şi stabilizarea acesteia.

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Az énről való megfeledkezés értéke

  „Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet...