Articolul precedentA győzelem biztos!
  Articolul următorDe zece ori

  Peștele

  Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. (Faptele apostolilor 8:37)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cu mai mulți ani în urmă, am cumpărat o cărticică de rugăciuni pentru tineri, scrisă de Francisco Garcia-Salve, intitulată El pez [Peștele]. În carte, autorul explică faptul că, până la sfârșitul secolului al XX-lea, Isus era numit „Pește”. De asemenea, susține că, printre primii creștini, simbolul peștelui era frecvent și s-a păstrat în epitafuri, inscripții și diverse reprezentări. În anumite perioade, creștinii persecutați reușeau să se recunoască între ei printr-un semn distinctiv în formă de pește.

  În timpul unei călătorii de studii, am vizitat catacombele din Roma, cimitirele subterane care serviseră drept refugiu și loc de închinare pentru creștini în timpul persecuțiilor Imperiului Roman. Pe pereții acestor locuri se puteau vedea simbolurile creștine ale Mântuitorului, bisericii, speranței creștine, Duhului Sfânt, pe care primii creștini le desenaseră și pe care persecutorii nu puteau să le înțeleagă, spre deosebire de credincioși. Unul dintre cele mai frecvente simboluri era peștele: uneori singur, alteori asociat cu crucea, cu un arc sau cu un vapor, legat de o ancoră sau aproape de un porumbel. Cu siguranță că, la vederea acestor reprezentări, ei se simțeau încurajați, amintindu-și de Dumnezeul în care credeau și pentru care își dădeau viața. Deși erau terorizați și trăiau în persecuție, se bucurau să afirme, într-un fel sau altul, că mântuirea vine doar prin Isus. Puteau, în felul acesta, să înfrunte orice atac ar fi venit din partea lui Satana.

  Peștele era un simbol „secret” al bisericii primare și menirea lui era consolidarea luptei împotriva forțelor răului. „Primii creștini erau deseori chemați să înfrunte puterile întunericului față în față. Prin amăgiri meșteșugite și prin prigoană, vrăjmașul s-a străduit să-i abată de la dreapta credință. În vremea de acum, când sfârșitul tuturor lucrurilor pământești se apropie cu pași iuți, Satana depune sforțări disperate să prindă lumea în cursă. El născocește multe planuri pentru a ocupa mințile și a abate atenția de la adevărurile absolut trebuincioase mântuirii. În fiecare loc, uneltele lui se grupează cu sârguință alături de aceia care sunt potrivnici Legii lui Dumnezeu. Arhiamăgitorul este la lucru spre a introduce elemente de confuzie și răscoală și oamenii sunt plini de un zel care nu este în armonie cu cunoștința pe care o au” (Faptele apostolilor, p .151).

  Cheile secrete ale comunicării cu Domnul ne stau la dispoziție tuturor. Să le folosim astăzi. Să nu uităm că și spiritul poate fi persecutat. Și este foarte important să reînnoim declarația supremă pe care o ființă omenească o poate face: „Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.”

  Peștele - 2020. Cheile secrete ale comunicării cu Domnul ne stau la dispoziție tuturor. Să le folosim astăzi. Să nu uităm că și spiritul poate fi persecutat. Și este foarte important să reînnoim declarația supremă pe care o ființă omenească o poate face: „Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.”
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...