Articolul precedentA győzelem biztos!
  Articolul următorDe zece ori

  Peștele

  Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. (Faptele apostolilor 8:37)

  Ascultă ediția audio aici.

  Cu mai mulți ani în urmă, am cumpărat o cărticică de rugăciuni pentru tineri, scrisă de Francisco Garcia-Salve, intitulată El pez [Peștele]. În carte, autorul explică faptul că, până la sfârșitul secolului al XX-lea, Isus era numit „Pește”. De asemenea, susține că, printre primii creștini, simbolul peștelui era frecvent și s-a păstrat în epitafuri, inscripții și diverse reprezentări. În anumite perioade, creștinii persecutați reușeau să se recunoască între ei printr-un semn distinctiv în formă de pește.

  În timpul unei călătorii de studii, am vizitat catacombele din Roma, cimitirele subterane care serviseră drept refugiu și loc de închinare pentru creștini în timpul persecuțiilor Imperiului Roman. Pe pereții acestor locuri se puteau vedea simbolurile creștine ale Mântuitorului, bisericii, speranței creștine, Duhului Sfânt, pe care primii creștini le desenaseră și pe care persecutorii nu puteau să le înțeleagă, spre deosebire de credincioși. Unul dintre cele mai frecvente simboluri era peștele: uneori singur, alteori asociat cu crucea, cu un arc sau cu un vapor, legat de o ancoră sau aproape de un porumbel. Cu siguranță că, la vederea acestor reprezentări, ei se simțeau încurajați, amintindu-și de Dumnezeul în care credeau și pentru care își dădeau viața. Deși erau terorizați și trăiau în persecuție, se bucurau să afirme, într-un fel sau altul, că mântuirea vine doar prin Isus. Puteau, în felul acesta, să înfrunte orice atac ar fi venit din partea lui Satana.

  Peștele era un simbol „secret” al bisericii primare și menirea lui era consolidarea luptei împotriva forțelor răului. „Primii creștini erau deseori chemați să înfrunte puterile întunericului față în față. Prin amăgiri meșteșugite și prin prigoană, vrăjmașul s-a străduit să-i abată de la dreapta credință. În vremea de acum, când sfârșitul tuturor lucrurilor pământești se apropie cu pași iuți, Satana depune sforțări disperate să prindă lumea în cursă. El născocește multe planuri pentru a ocupa mințile și a abate atenția de la adevărurile absolut trebuincioase mântuirii. În fiecare loc, uneltele lui se grupează cu sârguință alături de aceia care sunt potrivnici Legii lui Dumnezeu. Arhiamăgitorul este la lucru spre a introduce elemente de confuzie și răscoală și oamenii sunt plini de un zel care nu este în armonie cu cunoștința pe care o au” (Faptele apostolilor, p .151).

  Cheile secrete ale comunicării cu Domnul ne stau la dispoziție tuturor. Să le folosim astăzi. Să nu uităm că și spiritul poate fi persecutat. Și este foarte important să reînnoim declarația supremă pe care o ființă omenească o poate face: „Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.”

  Peștele - 2020. Cheile secrete ale comunicării cu Domnul ne stau la dispoziție tuturor. Să le folosim astăzi. Să nu uităm că și spiritul poate fi persecutat. Și este foarte important să reînnoim declarația supremă pe care o ființă omenească o poate face: „Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.”
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...