Articolul precedentA tűzből kikapott üszög
  Articolul următorFața lui Isus

  Dincolo de Evanghelii

  Isus a mai făcut înaintea ucenicilor Săi multe alte semne, care nu sunt scrise în cartea aceasta. (Ioan 20:30)

  Ascultă ediția audio aici.

  Relatarea despre patimile lui Hristos trebuie să fie adevărată, nu poate fi închipuită, nu poate fi rodul imaginației apostolilor sau nişte mituri rezultate din credința postpascală a evangheliștilor. Doar dacă este autentică, istorică, îi putem acorda credibilitate și putem fi de acord cu lucrarea de mântuire înfăptuită de Hristos în acea săptămână.

  Orice ar fi, cel puțin unul dintre personajele cele mai importante ale istoriei crucificării, Ponțiu Pilat, a existat și a lăsat urme dincolo de evanghelii. Mai mult decât atât! Ce informații despre Isus și viața Sa putem găsi în alte documente în afară de textele biblice? Cum au primit evreii și latinii ecoul evenimentelor evanghelice? În anul 115, Tacit, istoric roman, vorbind despre persecuțiile împăratului Nero împotriva creștinilor, a scris: „Numele «creștin» vine de la numele lui Hristos, care a fost condamnat sub domnia lui Tiberiu, de procuratorul Ponțiu Pilat…” (Anale, 15.44). Dintre sursele evreiești, opera lui Josephus, istoric contemporan cu Pavel, și Talmudul sunt cele mai semnificative. Josephus, în lucrarea sa Antichități iudaice, îi citează o dată pe Ioan Botezătorul și de două ori pe Hristos; iar Talmudul, și mai valabil și explicit, spune: „Nu s-a găsit nimeni care să dea mărturie în favoarea Lui, așa că a fost atârnat în ajunul Paștelui.”

  După cum afirma Petru: „În adevăr, v-am făcut cunoscute puterea şi venirea Domnului nostru Isus Hristos nu întemeindu-ne pe nişte basme meşteşugit alcătuite, ci ca unii care am văzut noi înşine cu ochii noştri mărirea Lui” (2 Petru 1:16).

  Evenimentele patimilor lui Hristos, desfășurate de Paști, așa cum le găsim în evanghelii, sunt mărturia vie a celor care au luat parte la ele, le-au trăit. Prin intermediul acestei mărturii, semnificația spirituală profundă pe care teologia creștină a dat-o evenimentelor devine reală și validă, astăzi și în secolele ce vor veni, la fel de reală și validă ca faptele pe care ea se întemeiază.

  Dincolo de tot ceea ce s-ar putea spune, există o dovadă fundamentală care demonstrează veridicitatea relatării sfinte despre Isus, și anume puterea ei transformatoare în viața omului. Mii de persoane pot da mărturie despre modul în care Isus le-a schimbat viața. Nu există putință de tăgadă. Ceea ce a făcut în viața mea și în viața dumneavoastră este un adevărat miracol!

  Pentru că există în ceruri un Dumnezeu… este momentul să Îl rugăm să folosească viețile noastre pentru a face cunoscută și altora istoria mântuirii, faptul că Isus S-a născut, a trăit și a înviat din morți și este gata să revină.

  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii un model autentic!

  Doamne, Te rog să desăvârșești în mine un caracter din care cinstea să nu facă parte doar ocazional! Și fă din influența mea un motiv în plus pentru care oamenii care mă întâlnesc să-și dorească Cerul! Provocare: Fă tot ce poți pentru a fi cinstit în toate domeniile vieții tale! Și pentru ca cinstea să fie deplină, caută să discuți deschis cu cineva căruia i-ai greșit, recunoscând în mod cinstit limitele tale umane și cerându-i iertare!

  Tu poți poți alege altceva decât părintele tău

  Doamne, ajută-mă să-Ți dau întâietate chiar față de cei dragi ai mei! Provocare: Identifică greșeli moștenite de la înaintași și, cu ajutorul Duhului Sfânt, rupe-te de ele!

  Dobânda ascunsă

  Doamne, pregătește-ne pentru a fi beneficiarii bogățiilor cerești și ajută-ne ca încă de pe Pământ să fim administratori credincioși! Provocare: Dacă simți că Dumnezeu te-a binecuvântat cu pâine din belșug, fă astăzi un plan să ajuți pe cineva care trece printr-o situație dificilă!

  Fii diamant!

  Doamne, ajută-ne să fim corecți în cele mai mici lucruri și în cele mari, ca să putem oglindi frumusețea Ta în toate! Provocare: Citește astăzi din nou Predica de pe Munte din Matei 5–7! Ce principiu de acolo crezi că trebuie să pui în practică începând chiar de astăzi?

  Publicate astăzi

  ARO 10

  Un obiect vechi așezat lângă ceva nou va face două lucruri: în primul rând, va arăta urâțenia celui vechi și va știrbi destul de mult și din frumusețea celui nou. Așadar, pune-ți ca țintă schimbarea totală și nu compromite eforturile pe care oricum le faci, dacă vrei să obții un rezultat cu adevărat bun!

  Poți învăța multe de la găini

  Când Dumnezeu a creat animalele, le-a învățat moduri diferite de a se comporta. Trebuie să ne rugăm în fiecare zi ca Dumnezeu să ne ajute să fim buni și răbdători și apoi, asemenea puicuței galbene, să avem grijă de corpul nostru așa cum El a intenționat de la început.

  „Păcatele îţi sunt iertate”

  Vindecarea spirituală din păcat este o nevoie pe care o are întreaga omenire: cei care suferă cel mai mult nu sunt cei mai mari păcătoşi; clerul nu are autoritate să ierte. Cel care le citeşte inimile şi unora, şi altora vrea să încurajeze pe oricine să caute iertarea.

  Fii un model autentic!

  Doamne, Te rog să desăvârșești în mine un caracter din care cinstea să nu facă parte doar ocazional! Și fă din influența mea un motiv în plus pentru care oamenii care mă întâlnesc să-și dorească Cerul! Provocare: Fă tot ce poți pentru a fi cinstit în toate domeniile vieții tale! Și pentru ca cinstea să fie deplină, caută să discuți deschis cu cineva căruia i-ai greșit, recunoscând în mod cinstit limitele tale umane și cerându-i iertare!

  Isten ítélete és az armageddoni csata

  „Elhat e harsogás a földnek végére, mert pere van az Úrnak a pogányokkal, Ő minden...