Nu cumva sunt eu, Învățătorule?

  Iuda, vânzătorul, a luat cuvântul şi I-a zis: „Nu cumva sunt eu, Învăţătorule?” (Matei 26:25)

  Ascultă ediția audio aici.

  Isus și Iuda se aflau față în față. Deși între versiunile ultimei cine prezentate de cei patru evangheliști sunt diferențe importante, există aspecte pe care niciunul dintre ei nu le omite: declarația lui Isus că va fi trădat de unul dintre cei doisprezece și reacțiile ucenicilor. Cu toții avuseseră impresia că trăiesc momente foarte grele și că ceva important avea să se întâmple, dar când Învățătorul a rostit cu tristețe: „Adevărat, adevărat vă spun că unul din voi Mă va vinde” (Ioan 13:21), ei au fost cuprinși de o mare tristețe și au început să dea glas strigătului conștiinței: „Nu cumva sunt eu, Doamne?” (Matei 26:22).

  La masă, în jurul Mântuitorului, existau oameni cu două tipuri de conștiință: conștiințele celor unsprezece (chiar și cea a lui Petru, care avea să se lepede de El de trei ori), sensibile, deschise, sincere; și conștiința lui Iuda, insensibilă, închisă, ipocrită. Isus a făcut apeluri, de fiecare dată mai directe, la conștiința lui Iuda:

  1. În timpul spălării picioarelor, Isus a mângâiat în tăcere picioarele ucenicilor.

  2. La masă, Isus a spus: „Adevărat vă spun că unul din voi Mă va vinde” (Matei 26:21). Ceva mai târziu, Domnul precizează: „Cel ce a întins cu Mine mâna în blid, acela Mă va vinde” (Matei 26:23). A recurs apoi la amenințare directă: „Dar vai de omul acela prin care este vândut Fiul omului!” (Matei 26:24). Ioan se apropie de Învățător și Îl întreabă: „Doamne, cine este?” Și Isus răspunde: „«Acela căruia îi voi întinde bucăţica şi i-o voi da.» Şi a întins o bucăţică şi a dat-o lui Iuda, fiul lui Simon Iscarioteanul” (Ioan 13:26). Și ultima încercare de a vorbi direct inimii lui Iuda a fost răspunsul Său la întrebarea ipocrită a ucenicului: „Nu cumva sunt eu, Învăţătorule?” Isus i-a răspuns: „Da, tu ești.”

  3. Textul spune că în acel moment Satana a intrat în Iuda, iar Isus i se adresează: „Ce ai să faci, fă repede” (Ioan 13:27).

  4. Trista relatare despre Iuda și conștiința lui se încheie cu declarația sinistră a evanghelistului: „Iuda, după ce a luat bucăţica, a ieşit afară în grabă. Era noapte” (Ioan 13:30).

  Când conștiința rămâne insensibilă la invitațiile binevoitoare ale Domnului, dispare lumina lui Dumnezeu și ne învăluie întunericul orbirii și al nebuniei. Satana ia în stăpânire viața noastră și nimeni nu poate să își imagineze la ce adâncimi ale răului putem ajunge. Iuda L-a dat pe Isus în mâinile dușmanilor Săi și apoi s-a spânzurat.

  Nu cumva sunt eu, Învățătorule? - 2020. Când conștiința rămâne insensibilă la invitațiile binevoitoare ale Domnului, dispare lumina lui Dumnezeu și ne învăluie întunericul orbirii și al nebuniei. Satana ia în stăpânire viața noastră și nimeni nu poate să își imagineze la ce adâncimi ale răului putem ajunge.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...