Hristos sau Baraba

  Când erau adunaţi la un loc, Pilat le-a zis: „Pe care voiţi să vi-l slobod? Pe Baraba sau pe Isus, care Se numeşte Hristos?” (Matei 27:17)

  Ascultă ediția audio aici.

  Dintre toate contrastele scenelor patimilor, cel mai surprinzător și semnificativ moment este, fără îndoială, relatarea despre Hristos și Baraba. Cine era Baraba? Adunând toate datele biblice, știm că era un prizonier celebru care, conform unor manuscrise antice, se numea Isus Baraba. Era bandit și asasin. Ellen White adaugă: „Acest om pretinsese că este Mesia. El își arogase autoritatea de a stabili o nouă ordine a lucrurilor pentru a îndrepta lumea. Amăgit fiind de Satana, el pretindea că tot ceea ce obținea prin furt și jaf era proprietatea lui. Prin mijloace satanice, el făcuse lucruri extraordinare, își câștigase simpatia poporului și stârnise revolta împotriva conducerii romane. Sub masca entuziasmului religios, era un tâlhar împietrit, gata de orice, dedat la răscoală și cruzime” (Hristos, Lumina lumii, p. 634).

  Pilat a vrut să se folosească de frapantul contrast moral și uman care exista între Hristos și Baraba pentru a trezi în popor simțul dreptății și simpatia față de Isus. „Pe care voiţi să vi-l slobod? Pe Baraba sau pe Isus, care Se numeşte Hristos?” Răspunsul părea evident, dar Pilat se înșela: „Preoţii cei mai de seamă şi bătrânii au înduplecat noroadele să-l ceară pe Baraba, iar pe Isus să-L omoare” (Matei 27:17-23) și răspunsul poporului a fost că îl alege pe Baraba. Când Pilat a vrut să intervină din nou în favoarea lui Isus, au strigat și mai tare: „Răstignește-L!”

  Care a fost procesul psihologic care a dus la acest absurd, inegal, nedrept, infam și crud răspuns? Dumnezeu ne descoperă voința Sa și ne convinge prin intermediul conștiinței, iluminată și curățată de către Duhul Sfânt. Liderii religioși de la Ierusalim și-au închis conștiința prin trei acțiuni regretabile: în primul rând, Îl condamnaseră pe Isus la moarte înainte de a-L fi judecat; în al doilea rând, au urzit o serie întreagă de intrigi pentru a-și pune în practică planurile; în al treilea rând, au manipulat poporul să ceară eliberarea lui Baraba, l-au ameninţat subtil pe Pilat că, dacă L-ar fi eliberat pe Isus, ei i-ar fi făcut plângere la Cezar.

  Patimile se dezlănțuie atunci când conștiința este anihilată și astfel se pot comite cele mai înspăimântătoare fapte și se pot face alegerile cele mai absurde. Atunci când avem de ales între Hristos și „Baraba”, putem ști cu certitudine prin influența căruia dintre ei vom avea o conștiință curată și luminată.

  Astăzi este șansa noastră să Îl alegem pe Isus. Să facem această alegere și să decidem să ne trăim viața așa încât să onorăm Numele Său.

  Hristos sau Baraba - 2020. Astăzi este șansa noastră să Îl alegem pe Isus. Să facem această alegere și să decidem să ne trăim viața așa încât să onorăm Numele Său.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te rog, salvează-mă!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru binecuvântările pe care mi le-ai oferit prin copiii mei! Te rog, ajută-mă să fac tot posibilul să îi îndrum prin exemplu și învățătură spre mântuire! PROVOCARE: Caută să descoperi astăzi „bombele” cu care se joacă copiii tăi sau cei din jurul tău și fă tot ce poți ca să îi salvezi!

  Timiditatea spirituală

  Doamne, dă-ne curajul să permitem „focului” Cuvântului Tău și lucrării Duhului Tău să curețe viața noastră și a copiilor noștri pentru a fi în siguranța oferită de făgăduința Ta de mântuire! PROVOCARE: Mai știi făgăduința primită la începutul anului? Dar textul de memorat de la Școala de Sabat? Ce-ar fi să îți faci un plan de a memora cât mai mult din Biblie și de a-i ajuta și pe copii să o facă?

  Cea mai valoroasă moştenire

  Lucrează, Doamne, în noi dorința de a Te cunoaște, de a ne lăsa cunoscuți de Tine și de a le lăsa copiilor noștri o moștenire trainică! PROVOCARE: Roagă-te astăzi în mod special pentru tații și mamele din biserica ta! Roagă-L pe Dumnezeu să le dea putere să le lase copiilor lor moștenirea credinței autentice!

  Privind, suntem schimbaţi

  Doamne, ajută-ne să privim la Tine în fiecare zi pentru a fi cu adevărat fericiți și a reflecta frumusețea Ta cât mai complet! PROVOCARE: Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să descoperi care sunt lucrurile din viața ta care te împiedică să fii un exemplu bun, apoi cere-I puterea de a le depăși!

  Publicate astăzi

  Sămânța pe cale – partea 2

  Dragostea L-a determinat să Se arunce în mijlocul păcatului meu și să moară, ca eu să trăiesc! Te iubesc, Isuse!

  Adevărul

  Cu cât este noaptea mai întunecoasă, cu atât este mai strălucitoare şi clară lumina adevărului. Cel care a promis că ne ajută să rezistăm la fiecare ispită ne-a promis şi că adevărul va fi scutul nostru.

  Te rog, salvează-mă!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru binecuvântările pe care mi le-ai oferit prin copiii mei! Te rog, ajută-mă să fac tot posibilul să îi îndrum prin exemplu și învățătură spre mântuire! PROVOCARE: Caută să descoperi astăzi „bombele” cu care se joacă copiii tăi sau cei din jurul tău și fă tot ce poți ca să îi salvezi!

  Mások megmentéséért élni

  „Mondta pedig mindenkinek: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét...

  Frații mei

  Căci Ezra își pusese inima să adîncească și să împlinească Legea Domnului, și să învețe...