Hristos sau Baraba

  Când erau adunaţi la un loc, Pilat le-a zis: „Pe care voiţi să vi-l slobod? Pe Baraba sau pe Isus, care Se numeşte Hristos?” (Matei 27:17)

  Ascultă ediția audio aici.

  Dintre toate contrastele scenelor patimilor, cel mai surprinzător și semnificativ moment este, fără îndoială, relatarea despre Hristos și Baraba. Cine era Baraba? Adunând toate datele biblice, știm că era un prizonier celebru care, conform unor manuscrise antice, se numea Isus Baraba. Era bandit și asasin. Ellen White adaugă: „Acest om pretinsese că este Mesia. El își arogase autoritatea de a stabili o nouă ordine a lucrurilor pentru a îndrepta lumea. Amăgit fiind de Satana, el pretindea că tot ceea ce obținea prin furt și jaf era proprietatea lui. Prin mijloace satanice, el făcuse lucruri extraordinare, își câștigase simpatia poporului și stârnise revolta împotriva conducerii romane. Sub masca entuziasmului religios, era un tâlhar împietrit, gata de orice, dedat la răscoală și cruzime” (Hristos, Lumina lumii, p. 634).

  Pilat a vrut să se folosească de frapantul contrast moral și uman care exista între Hristos și Baraba pentru a trezi în popor simțul dreptății și simpatia față de Isus. „Pe care voiţi să vi-l slobod? Pe Baraba sau pe Isus, care Se numeşte Hristos?” Răspunsul părea evident, dar Pilat se înșela: „Preoţii cei mai de seamă şi bătrânii au înduplecat noroadele să-l ceară pe Baraba, iar pe Isus să-L omoare” (Matei 27:17-23) și răspunsul poporului a fost că îl alege pe Baraba. Când Pilat a vrut să intervină din nou în favoarea lui Isus, au strigat și mai tare: „Răstignește-L!”

  Care a fost procesul psihologic care a dus la acest absurd, inegal, nedrept, infam și crud răspuns? Dumnezeu ne descoperă voința Sa și ne convinge prin intermediul conștiinței, iluminată și curățată de către Duhul Sfânt. Liderii religioși de la Ierusalim și-au închis conștiința prin trei acțiuni regretabile: în primul rând, Îl condamnaseră pe Isus la moarte înainte de a-L fi judecat; în al doilea rând, au urzit o serie întreagă de intrigi pentru a-și pune în practică planurile; în al treilea rând, au manipulat poporul să ceară eliberarea lui Baraba, l-au ameninţat subtil pe Pilat că, dacă L-ar fi eliberat pe Isus, ei i-ar fi făcut plângere la Cezar.

  Patimile se dezlănțuie atunci când conștiința este anihilată și astfel se pot comite cele mai înspăimântătoare fapte și se pot face alegerile cele mai absurde. Atunci când avem de ales între Hristos și „Baraba”, putem ști cu certitudine prin influența căruia dintre ei vom avea o conștiință curată și luminată.

  Astăzi este șansa noastră să Îl alegem pe Isus. Să facem această alegere și să decidem să ne trăim viața așa încât să onorăm Numele Său.

  Hristos sau Baraba - 2020. Astăzi este șansa noastră să Îl alegem pe Isus. Să facem această alegere și să decidem să ne trăim viața așa încât să onorăm Numele Său.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mulțumesc, Tată!

  Tată, sunt foarte recunoscătoare pentru lucrurile bune pe care le-ai așezat în viața mea! Sunt recunoscătoare pentru prieteni și familie (uneori chiar și pentru străini!) – oameni prin care Îmi vorbești și prin intermediul cărora mă ridici. Orice aș avea de înfruntat, oricum m-aș simți, găsesc mereu lucruri pentru care să fiu mulțumitoare: viața mea, sănătatea mea, faptul că Te cunosc pe Tine. Îți mulțumesc pentru cine ești Tu și pentru persoana care m-ai creat să fiu! PROVOCARE: Te provoc ca fiecare moment de părtășie cu Tatăl tău să îl începi prin a-I mulțumi. Găsește de fiecare dată un lucru pentru care să Îi mulțumești, și vei fi mai fericit(ă)!

  Din nou și din nou

  Părinte, umple-ne inima și viața cu bunătățile harului Tău! Dă-ne din plin îndurarea Ta și fă să răsară peste noi fața Ta! PROVOCARE: Începe astăzi un jurnal de rugăciune, iar dacă ai deja unul, ia-ți timp să revezi tot ce ai scris în el!

  De vorbă cu prietenul meu

  Doamne, ajută-ne să descoperim frumusețea caracterului Tău prin intermediul naturii! Dă-ne putere să învățăm ordinea și disciplina din preajma noastră! PROVOCARE: Te invit astăzi să îți iei un timp special în care să stai în tăcere în mijlocul naturii în prezența lui Dumnezeu. Invită-L la o plimbare pe Cel care a creat natura pentru tine și pentru mine și deschide-ți inima să înveți despre caracterul lui Dumnezeu din ordinea, frumusețea și diversitatea naturii!

  Roagă-te ca un părinte!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru copiii din familia mea și din biserica mea! Ajută-mă să prețuiesc acest dar și să îi port mereu în rugăciune către Tine! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii din familia ta și din biserica ta! Îi știi pe toți pe nume? Amintește fiecare nume înaintea lui Dumnezeu! Propune-ți ca măcar o dată pe săptămână să te rogi pentru fiecare în parte!

  Publicate astăzi

  Primul pas al tău

  Atunci când consideră necesar, Dumnezeu ne impulsionează prin îndemnuri și simțăminte. De cele mai multe ori, El are nevoie de un om care să-l ajute pe unul din copiii Lui să facă primul pas. Ar fi posibil să Se folosească și de tine în planurile Lui?

  Pietricica din pantof

  Te încurajez ca astăzi să-ți iei timp să rezolvi problemele, înainte ca ele să-ți cauzeze mai multă durere și să te coste timp prețios în viitor.

  Titluri de nobleţe

  Textul de astăzi ne garantează apartenenţa şi demnitatea nu unei puteri nobiliare, ci a împăratului universului însuşi, şi nu numai pentru o zi, ci pentru întreaga veşnicie. Gândeşte-te la binecuvântata descendenţă de a fi copil al lui Dumnezeu şi la privilegiul de a-I sluji.

  Mulțumesc, Tată!

  Tată, sunt foarte recunoscătoare pentru lucrurile bune pe care le-ai așezat în viața mea! Sunt recunoscătoare pentru prieteni și familie (uneori chiar și pentru străini!) – oameni prin care Îmi vorbești și prin intermediul cărora mă ridici. Orice aș avea de înfruntat, oricum m-aș simți, găsesc mereu lucruri pentru care să fiu mulțumitoare: viața mea, sănătatea mea, faptul că Te cunosc pe Tine. Îți mulțumesc pentru cine ești Tu și pentru persoana care m-ai creat să fiu! PROVOCARE: Te provoc ca fiecare moment de părtășie cu Tatăl tău să îl începi prin a-I mulțumi. Găsește de fiecare dată un lucru pentru care să Îi mulțumești, și vei fi mai fericit(ă)!

  Önhitt, gondtalan késlekedés

  „Ímé, eljövök, mint a tolvaj. Boldog, aki vigyáz és őrzi az ő ruháit, hogy mezítelen...