Articolul precedentMuntele Sinai
  Articolul următorIubirea de fiu și umbra morții

  Crucificarea

  Când au ajuns la locul numit „Căpăţâna”, L-au răstignit acolo,pe El şi pe făcătorii de rele: unul la dreapta şi altul la stânga. (Luca 23:33)

  Ascultă ediția audio aici.

  În 1968, într-un vechi cimitir din Ierusalim s-au găsit rămășițele unui tânăr de 25 de ani, care fusese crucificat la jumătatea primului secol. Este dovada arheologică cea mai asemănătoare crucificării lui Isus. Dealul Căpățânii era un mic deal stâncos aflat la nord-est de Ierusalim, la o sută de metri de zidul cetății, aproape de poarta lui Efraim. Acolo l-au crucificat pe Isus, alături de doi răufăcători. Crucificarea era cea mai crudă și rușinoasă condamnare practicată de romani. Evreii știau și, cu o mânie și o ură feroce, i-au cerut lui Pilat crucificarea lui Isus.

  Crucea lui Hristos și suferințele Lui semnifică, în primul rând, împlinirea multor profeții din Vechiul Testament: „Pentru că S-a dat pe Sine Însuşi la moarte şi a fost pus în numărul celor fărădelege, pentru că a purtat păcatele multora şi S-a rugat pentru cei vinovaţi” (Isaia 53:12; vezi Luca 23:33-34); „mi-au străpuns mâinile şi picioarele, […] îşi împart hainele mele între ei şi trag la sorţi pentru cămaşa mea” (Psalmii 22:16,18; vezi Matei 27:35); „Ei îmi pun fiere în mâncare şi, când mi-e sete, îmi dau să beau oţet” (Psalmii 69:21; vezi Matei 27:34,48).

  Crucea lui Hristos a fost o mărturie vie a iertării divine. Isus nu a cerut niciun blestem și nicio răzbunare asupra soldaților, preoților și fariseilor care L-au asasinat. Crucea de pe Calvar a fost ultima confruntare dintre Hristos și Satana. A fost expresia freneziei satanice împotriva Fiului lui Dumnezeu, apogeul rebeliunii sale și a opoziției față de Creator. A fost confirmarea eșecului său și biruința definitivă asupra lui.

  Crucea lui Hristos, suferințele și moartea Sa au fost și o ocazie finală de pocăință, de convertire și de credință pentru tâlharul cel bun, care murea alături de El. Ellen White spune: „În Domnul Isus, zdrobit, batjocorit și atârnând pe cruce, el a văzut pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii. […] «Doamne, adu-Ți aminte de mine», strigă el, «când vei veni în Împărăția Ta.» […] Cât de mângâietoare a fost atunci pentru Mântuitorul exprimarea credinței și a iubirii din partea tâlharului muribund!” (Hristos, Lumina lumii, p. 651). Răspunsul lui Isus nu s-a lăsat așteptat: „Adevărat îţi spun astăzi că vei fi cu Mine în rai” (Luca 23:43). Aceste cuvinte ale lui Isus fac din cruce garanția, promisiunea, gajul vieții veșnice, atunci, astăzi și întotdeauna. Să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul binecuvântat al lui Isus!

  Crucificarea - 2020. Răspunsul lui Isus nu s-a lăsat așteptat: „Adevărat îţi spun astăzi că vei fi cu Mine în rai” (Luca 23:43). Aceste cuvinte ale lui Isus fac din cruce garanția, promisiunea, gajul vieții veșnice, atunci, astăzi și întotdeauna. Să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul binecuvântat al lui Isus!
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ucenicul iubit, fiu al tunetului?

  Doamne, ajută-mă să văd, ca și Tine, ce pot deveni tinerii sub influența Ta și să fiu un canal al iubirii Tale revărsate către ei! PROVOCARE: Roagă-te ca pentru acei tineri greu de iubit, asemenea lui Ioan, să ai dragostea pe care a avut-o Isus față de acesta!

  Mergem acasă!

  Doamne, fă să vedem în semnele din jurul nostru pașii Tăi care vin spre noi! PROVOCARE: Știi care este textul de memorat de la studiile biblice ale Școlii de Sabat? Repetă-l în fiecare zi săptămâna acesta!

  Trioul perfect care trece linia sfârșitului

  Doamne, ajută-ne să iubim mai mult Cuvântul Tău și mai puțin cuvintele noastre! PROVOCARE: Încearcă să memorezi astăzi un psalm care îți place în mod deosebit!

  Istorii repetate

  Învață-ne, Doamne, să căutăm voia Ta în Scripturi! Și învață-ne, Te rugăm, să le oferim cunoașterea de Tine și copiilor noștri! PROVOCARE: Dacă ai ocazia, spune-i astăzi unui copil sau unui tânăr cât de mult îl iubește Dumnezeu și ce planuri mari a pregătit pentru el!

  Publicate astăzi

  Șase ani la câțiva centimetri de moarte

  Singurul care nu Se limitează la a coase rănile, ci le și curăță, apoi le vindecă pe deplin este Mântuitorul. Ceea ce vede și atinge El nu va mai putea deveni periculos vreodată; El vindecă pentru totdeauna.

  Ziua Taților

  De Ziua Tatălui, aplică versetul de azi la tatăl tău și oferă-i iertare, dacă este nevoie. Iată o versiune de Ziua Tatălui a textului din Filipeni 4:8: „La urma urmelor, copiilor, orice a făcut tatăl vostru adevărat, nobil, drept, curat, demn de iubit, demn de primit, orice faptă bună și orice este lăudabil, aceea să vă însuflețească!”

  Răsplata

  Se poate spune că răsplata imediată şi valabilă a slujirii constă într-o îmbunătăţire a stării de bine şi în bucuria oferirii ajutorului celor care sunt în nevoie. Astăzi, te încurajăm să împlineşti nevoile unei persoane apropiate. Adu-ţi aminte că „oricine dă un pahar de apă unuia din aceşti micuţi în numele unui ucenic nu-şi va pierde răsplata”.

  Ucenicul iubit, fiu al tunetului?

  Doamne, ajută-mă să văd, ca și Tine, ce pot deveni tinerii sub influența Ta și să fiu un canal al iubirii Tale revărsate către ei! PROVOCARE: Roagă-te ca pentru acei tineri greu de iubit, asemenea lui Ioan, să ai dragostea pe care a avut-o Isus față de acesta!

  Jel a nagyvárosok elhagyására

  „Mikor azért látjátok majd, hogy az a pusztító utálatosság, amelyről Dániel próféta szólott, ott áll...