Articolul precedentSinguri acasă?
  Articolul următorDrumul spre Emaus

  S-a isprăvit

  Când a luat Isus oţetul, a zis: „S-a isprăvit!” Apoi Şi-a plecat capul şi Şi-a dat duhul. (Ioan 19:30)

  Ascultă ediția audio aici.

  Luca și Ioan sunt singurii care descriu momentul precis al morții lui Isus. Cele două versiuni ale lor coincid și arată că Domnul Și-a dat duhul. Ioan adaugă o scurtă propoziție a lui Isus: „S-a isprăvit!”, propoziție care a căpătat o semnificație profundă în biserica primară, din moment ce Ioan și-a scris evanghelia la sfârșitul primului secol. A șasea rostire a lui Isus pe cruce, la fel ca ultimele patru dintre cele rostite deja, are legătură cu lucrarea Sa de mântuire. Semnificația multiplă a verbului folosit aici poate fi „a executa”, „a împlini”, „a înfăptui”, „a termina”, „a plăti”. Despre ce este vorba? Este vorba despre mântuirea lumii, despre salvarea omenirii. Suferințele și moartea Sa au permis omului păcătos să beneficieze de îndreptățire și viață veșnică.

  În rugăciunea preoțească, Hristos spusese Tatălui: „Am sfârşit lucrarea pe care Mi-ai dat-o s-o fac” (Ioan 17:4). În momentul morții Sale, a confirmat cu un strigăt de victorie că această lucrare s-a terminat. Planul de mântuire, conceput înainte de crearea lumii, a fost înfăptuit. Prezicerile profeților mesianici s-au împlinit. Răscumpărarea pentru eliberarea omului de jugul păcatului a fost plătită. Obiectivul întrupării Fiului lui Dumnezeu a fost atins. Moartea lui Hristos pe cruce nu a reprezentat eșecul slujirii Sale pe acest pământ; El nu a cedat cruzimii, patimilor și urii celor care L-au crucificat. Moartea Sa a fost, fără îndoială, o victorie. Strigătul final care a răsunat pe Calvar s-a răspândit în lume și în ceruri pentru totdeauna. „S-a isprăvit!” este un strigăt de revendicare a victoriei. „Domnul Isus nu Și-a încheiat viața până când n-a adus la îndeplinire lucrarea pe care a venit s-o facă. […] Atât pentru îngeri, cât și pentru lumile necăzute în păcat, strigătul „S-a sfârșit” a avut o profundă semnificație. Pentru ei, ca și pentru noi, marea lucrare de răscumpărare fusese înfăptuită. Împreună cu noi, ei se împărtășesc din roadele biruinței lui Hristos. […] Satana a văzut că masca sa a fost smulsă. Guvernarea sa fusese descoperită înaintea îngerilor necăzuți și înaintea universului ceresc. El se descoperise ca ucigaș […] și pierduse cu totul simpatia ființelor cerești” (Hristos, Lumina lumii, pp. 659, 662). Așa cum Isus Și-a dus lucrarea la bun sfârșit, să luăm și noi astăzi decizia de a îndeplini misiunea pe care El o are pentru noi.

  S-a isprăvit - 2020. Satana a văzut că masca sa a fost smulsă. Guvernarea sa fusese descoperită înaintea îngerilor necăzuți și înaintea universului ceresc. El se descoperise ca ucigaș și pierduse cu totul simpatia ființelor cerești. Așa cum Isus Și-a dus lucrarea la bun sfârșit, să luăm și noi astăzi decizia de a îndeplini misiunea pe care El o are pentru noi.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Publicate astăzi

  Autostrada cu patru benzi de mers

  Când alegem lucrurile facile și aparent foarte rapid de obținut, să ne întrebăm mai întâi care ar putea fi capcanele din spatele acestor avantaje. Nu întotdeauna ceva ușor de obținut sau de făcut este rău, dar, în general, dacă Satana pregătește vreo capcană, în mod sigur nu va face un drum prea îngust către ea, ci cu siguranță o autostradă cu cât mai multe benzi. El are interesul să nu facem eforturi prea mari până când ajungem la distrugere; după ce am pornit și nu ne mai putem întoarce prea ușor, el ne va încuraja să ne grăbim cât mai mult. Pe calea cea îngustă nu va fi atât de ușor, însă poate fi frumos și interesant dacă din experiența noastră face parte și Cel ce știe cel mai bine drumul, pentru că a mers înaintea noastră pe el.

  Noi suntem epistole

  Eu și soțul am adoptat textul din Matei 25:40 ca pe unul dintre principiile de conduită în viață. Conform celor afirmate de apostolul Pavel, nu suntem doar epistole de citit pentru ceilalți, ci ni se amintește că orice le facem altora, fie bine, fie rău, Îi facem, de fapt, lui Isus.

  Fidelitatea

  Deşi este adevărat că dificultăţile pot clătina din temelii orice relaţie, este posibilă persistenţa în simţăminte şi în promisiunea faţă de unirea personală cu Dumnezeu. E grea trecerea prin crize, dar în loc să slăbească relaţia, dificultăţile contribuie adesea la întărirea şi stabilizarea acesteia.

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Az énről való megfeledkezés értéke

  „Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet...