Cu toții vrem mai mult

  Să nu fiţi iubitori de bani. Mulţumiţi-vă cu ce aveţi, căci El Însuşi a zis: „Nicidecum n-am să te las, cu niciun chip nu te voi părăsi.” Aşa că putem zice plini de încredere: „Domnul este ajutorul meu, nu mă voi teme: ce mi-ar putea face omul?” (Evrei 13:5-6)

  Ascultă ediția audio aici.

  Îmi amintesc de un cântec celebru din tinerețea mea, care spunea: „Cu toții vrem mai mult, cu toții vrem mai mult, cu toții vrem mai mult, mai mult și încă mai mult.” Vechiul raționament ce reiese din cântec este să ai și să fii sau, ca să ne exprimăm în termenii apostolului Pavel, atitudinea de avariție versus atitudinea de mulțumire. Ambele sunt filosofii lipsite de sens.

  Să lămurim, în primul rând, faptul că atitudinea de mulțumire nu înseamnă renunțarea la spiritul de autodepășire. Să nu aspiri la mai bine ar însemna să negi idealul de perfecțiune. Mulțumirea la care se referă Pavel în Evrei 13:5 și în Filipeni 4:11 nu are nimic de a face cu a fi sau cu a avea, cu lipsa ori deținerea de bunuri; ni se transmite că ar trebui să știm să trăim cu ceea ce avem. Mesajul nu este că trebuie să adoptăm o atitudine de resemnare față de nevoile noastre reale. Să Îi cerem lui Dumnezeu pâinea cea de toate zilele, dar să lucrăm și să luptăm pentru a o obține. Pavel le recomandă tesalonicenilor: „Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce” (2 Tesaloniceni 3:10).

  Filosofia mulțumirii este atitudinea de încredere în Dumnezeu, de moderație în ce privește consumul; înseamnă să știi să acorzi valoare și să profiți de ceea ce ai, mult sau puțin; este atitudinea de recunoștință și de generozitate. Filosofia avariției este o atitudine de permanent nonconformism, de neliniște din cauza a ceea ce nu avem, de nemulțumire, în ciuda faptului că suntem posesorii a multe lucruri; este atitudinea de invidie față de alții care au mai mult. Calderón de la Barca are un pasaj, în La vida es sueño (Viața e vis), care spune:

  Despre-un filosof se zice
  că, sărac, lihnit de foame,
  fu silit, în loc de poame,
  buruiană să dumice.
  „Oare-o fi vreun neferice
  — se-ntreba — mai cu ponoase?”
  Şi văzu, când capu-ntoarse,
  înc-un filosof mergând
  după el şi adunând
  frunzele ce le-aruncase.

  Să ne amintim că există un Dumnezeu care ne va da ce avem nevoie pentru a trăi.

  Cu toții vrem mai mult - 2020. Filosofia mulțumirii este atitudinea de încredere în Dumnezeu, de moderație în ce privește consumul; înseamnă să știi să acorzi valoare și să profiți de ceea ce ai, mult sau puțin; este atitudinea de recunoștință și de generozitate.
  Carlos Puyol Buil
  Predicator puternic, scriitor prolific și un om cu o credință puternică. Adăugat la aceasta bunătate creștină, smerenie și o minte interesantă și îl aveți pe Carlos Puyol Buil. Născut în Spania, Carlos a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Dictatura politică, greutățile economice și foarte puținele oportunități au format în zilele sale de tinerețe un spirit nonconformist, cu viziune pentru un viitor mai bun. Cartea „Dar este un Dumnezeu în ceruri” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...